Cara Menjadikan Google Bentuk Paling Mudah & Anti Kompleks, Hanya 3 Minit!

Perlu membuat borang dengan cepat? Hanya menggunakan Borang Google? Jaka akan memberi anda kaedah termudah dan terpantas untuk membuat Borang Google!

Bagi pelajar, pelajar, hingga pekerja, membuat borang menjadi tugas yang mesti diselesaikan. Tujuannya adalah untuk mengumpulkan data yang diperlukan .

Pada masa lalu, membuat borang dilakukan secara manual. Buat draf di komputer, cetak, lalu cari responden. yang berhasrat untuk diminta jawapannya.

Sekarang, sudah tentu kaedah seperti itu sudah ketinggalan zaman, terutamanya dengan adanya Google Form . Bagi anda yang keliru tentang cara membuat Borang Google, Jaka akan memberitahu anda panduan di bawah!

 • Untuk apa Penggunaan Borang Google?
 • Cara Membuat Borang Google
  • Langkah 1: Buat Akaun Google
  • Langkah 2: Buka Laman Google Form
  • Langkah 3: Buat Borang
  • Langkah 4: Lihat Tanggapan Responden
 • Buat Borang Dalam Talian Menggunakan Borang Google

  Cara membuat Borang Google juga sangat mudah dan ringkas. Yang anda perlukan hanyalah komputer riba atau komputer dan tentunya sambungan internet yang pantas dan berkualiti.

  Aplikasi Alat Pejabat & Perniagaan Google Inc. MUAT TURUN

  Bagi anda yang masih keliru membuat borang dalam talian dengan aplikasi apa, jangan risau! Jaka akan menolong anda mengatasinya. Borang Google boleh menjadi penyelesaian.

  Sebelum kita membuat Google Form, Jaka akan memberitahu anda beberapa perkara mengenai Google Form dan penggunaannya. Oleh itu, pada masa akan datang anda boleh memanfaatkan sepenuhnya perkhidmatan ini.

  Apa itu Google Form?

  Google banyak membantu kami dengan produknya yang boleh diakses secara percuma. Salah satu yang boleh kita gunakan ialah Borang Google .

  Seperti namanya 'Google Form' menyediakan perkhidmatan membuat borang dalam talian. Anda boleh menggunakan perkhidmatan ini selagi anda sudah mempunyai akaun Gmail .

  Penggunaannya juga telah disatukan dengan aplikasi lain seperti Google Drive dan Google Docs. Oleh itu, anda boleh membuka Google Form di mana sahaja dari telefon bimbit anda melalui aplikasi Google Drive.

  Aplikasi Google Office & Business Tools DOWNLOAD

  Untuk apa Penggunaan Borang Google?

  Anda boleh menggunakan perkhidmatan borang dalam talian ini dari Google Form untuk pelbagai keperluan. Bermula dari keperluan harian, penyelidikan, tinjauan, atau menyebarkan borang pendaftaran, dll.

  Perkhidmatan ini tentunya membuat kita tidak perlu mencetak banyak kertas . Jadi mesra alam juga? Berikut adalah beberapa contoh penggunaan Borang Google:

  • Buat borang untuk pengumpulan data warganegara.

  • Buat borang untuk mengumpulkan data penyelidikan tesis.

  • Buat kuiz atau kuiz dalam talian.

  • Menjalankan tinjauan prestasi pekerja.

  • Borang pendaftaran atau pendaftaran dalam talian, dll.

  Dengan Borang Google, kami juga tidak perlu risau data akan tersimpan atau hilang. Kerana semua data disimpan di pelayan Google. Oleh itu, perkhidmatan ini benar-benar selamat, selesa, praktikal, dan benar - benar PERCUMA !

  Cara Membuat Borang Google

  Bagi anda yang tidak tahu membuat Google Form, jangan risau. Jaka akan memberi anda langkah demi langkah kepada anda secara ringkas dan ringkas, hanya 5 minit !

  Langkah 1: Buat Akaun Google

  Jaka sebenarnya yakin bahawa anda mempunyai akaun Google, terutamanya dengan telefon Android. Sekiranya tidak mudah, anda hanya perlu membuat akaun Google seperti biasa.

  Langkah 2: Buka Laman Google Form

  Seterusnya, anda boleh terus ke pautan docs.google.com. Di laman web ini, anda akan dapat memilih templat borang yang ingin anda gunakan secara langsung.

  Sekiranya anda ingin membuat borang dari Google Drive, anda boleh menekan menu Baru di sudut kiri atas. Klik Lagi , kemudian pilih Google Form .

  Sekiranya anda memerlukan data tinjauan untuk spreadsheet anda di Google Spreadsheet, anda boleh membuatnya dengan mengklik Insert dan kemudian memilih Form .

  Langkah 3: Buat Borang

  Google Form mempunyai pelbagai pilihan pertanyaan yang dapat anda sesuaikan dengan jenis data yang anda perlukan.

  Jenis soalan yang dapat anda berikan kepada responden anda meliputi: Jawapan Pendek , Perenggan , Pilihan Berganda , hingga Kotak Centang . Sudah tentu istilah itu akan berubah menjadi bahasa Inggeris mengikut tetapan Google anda.

  Anda juga boleh membuat responden memuat naik fail seperti foto dan dokumen. Sudah tentu ciri umum seperti menambahkan gambar dan video yang boleh anda lakukan juga.

  Setelah selesai menyusun soalan, yang harus anda lakukan hanyalah menekan butang Hantar yang terletak di sudut atas. Kemudian, kongsi pautan Borang Google anda dengan responden.

  Jangan lupa untuk menyemak URL Pendek supaya anda mendapat pautan yang lebih pendek.

  Langkah 4: Lihat Tanggapan Responden

  Setelah berkongsi Borang Google anda, sudah tentu anda ingin melihat hasil tinjauan yang telah anda lakukan. Kita dapat melihatnya di bahagian Respons di bahagian Soalan .

  Anda dapat melihat versi spreadsheet dengan mengklik ikon merah yang terletak di sudut kanan atas.

  Itulah cara menjadikan Borang Google paling mudah dan pantas. Sekiranya anda mempunyai masa lebih dari 5 minit, sudah tentu anda dapat meningkatkan penampilan borang anda. Anda boleh menentukan gambar dan tema yang sesuai dengan borang anda.

  Baca juga artikel mengenai Google atau artikel menarik lain dari Fanandi Ratriansyah

  Artikel Berkaitan