Cara Membuat IGTV + Cara Mengunggah IGTV di Suapan Instagram (2020 Terkini)

Keliru bagaimana menjadikan IGTV sama dengan siaran? Sangat sesuai, Jaka ingin berkongsi cara memuat naik IGTV dan juga cara membuatnya dalam artikel ini.

Video telah menjadi salah satu media yang paling popular untuk menyebarkan maklumat hari ini. Pada tahun 2021 penyelidik meramalkan bahawa 50% kuota internet akan digunakan untuk menonton video.

Di tengah tren video yang semakin meningkat, Instagram sedang berusaha mencari kekayaannya sendiri dalam dunia video dengan membuat IGTV.

Dengan sumber yang dimiliki oleh Instagram dan Facebook hari ini, IGTV berkembang pesat dan diramalkan berpotensi untuk berkembang seperti YouTube.

 • Mengapa Perlu Tahu Cara Membuat IGTV
 • Cara membuat IGTV
  • Cara Membuat IGTV pada iPhone dan Android
  • Cara Membuat IGTV di PC
 • Cara memuat naik IGTV
  • Cara Memuat naik IGTV di iPhone dan Android
  • Cara memuat naik IGTV di PC
 • Apa itu IGTV

  Sebelum membincangkan bidang yang lebih spesifik seperti cara membuat IGTV, ada baiknya jika anda terlebih dahulu memahami apa itu IGTV.

  IGTV adalah platform untuk memuat naik dan streaming video yang disatukan dengan Instagram. Platform khas ini membolehkan pengguna memuat naik video dengan jangka masa yang lebih lama.

  Dengan IGTV, pengguna Instagram boleh memuat naik dan menonton video dengan lebih lama dalam media sosial kegemaran mereka.

  Dengan kata lain, apabila anda dapat mengetahui cara membuat IGTV di Instagram, anda boleh memanfaatkan ciri ini untuk wujud lebih jauh lagi dengan berkongsi video dalam jangka masa yang lebih lama.

  Mengapa Perlu Tahu Cara Membuat IGTV

  Dengan begitu banyak platform muat naik dan streaming video di internet hari ini, mengapa kita harus mengetahui cara membuat video IGTV di Instagram?

  Walaupun jumlah media video yang dimuat naik dan streaming banyak, setiap media mempunyai ciri dan kelebihan tersendiri, serta IGTV.

  Persepsi negatif seperti ini sering didengar ketika membincangkan IGTV, dan beberapa perkara di bawah Jaka mungkin adalah jawapannya.

  1. Mempunyai Pengembangan Potensi Luar Biasa

  Dengan sokongan Facebook sebagai syarikat sokongan, IGTV mempunyai potensi besar untuk terus berkembang dan menjadi lebih baik.

  2. Bersepadu dengan Media Sosial Terbesar Hari Ini

  IGTV kini disatukan dengan salah satu media sosial dengan jumlah pengguna yang luar biasa. Potensi video yang anda muat naik untuk ditonton sangat tinggi

  3. Masih Baru dan Pesaing dalam Domain Ini Masih Sedikit

  IGTV masih diklasifikasikan sebagai media baru, dan masih ada sebilangan penggiat yang mula mencuba menggunakannya. Ini bermakna anda mempunyai lebih banyak peluang terbuka untuk bersaing dalam media yang satu ini.

  4. Mudah Digunakan

  Cara membuat IGTV dan juga cara memuat naik IGTV agak mudah. Lebih-lebih lagi IGTV memang dibawa sebagai platform media penyuntingan minimum yang sesuai untuk digunakan oleh semua orang.

  5. Trend Penonton Video Dalam Talian semakin meningkat

  Kecenderungan mengakses video hari ini masih agak meningkat dan diramalkan akan tetap seperti ini selama beberapa tahun akan datang. IGTV berpotensi tinggi untuk ditonton.

  Cara membuat IGTV

  Sudah jelas mengapa anda mesti tahu bagaimana membuat IGTV di Instagram? Kini tiba masanya untuk membincangkan intipati artikel Jaka kali ini.

  IGTV dapat dibuat melalui peranti telefon pintar yang anda gunakan sama ada iPhone atau Android, dan juga dapat dibuat melalui PC atau komputer.

  Kali ini Jaka akan membincangkan cara membuat IGTV melalui semua media yang tersedia , jadi anda hanya perlu memilih peranti mana yang akan dibuat IGTV.

  Cara Membuat IGTV pada iPhone dan Android

  Pengguna telefon pintar dapat membuat saluran IGTV melalui aplikasi Instagram atau juga melalui aplikasi IGTV khas.

  Kedua-dua aplikasi ini dapat digunakan untuk mengakses IGTV untuk versi terkini. Cara membuat IGTV Instagram yang kini telah berubah.

  Pada mulanya pengguna Instagram harus membuat saluran khas sebelum memuat naik video IGTV, tetapi sekarang IGTV sudah terintegrasi dengan akaun Instagram.

  Secara automatik setiap orang kini mempunyai saluran IGTV dengan nama yang sama dengan akaun Instagram mereka. Kemas kini ini bertujuan untuk memudahkan orang mengakses IGTV.

  Cara Membuat IGTV di PC

  Bagi mereka yang mengakses Instagram menggunakan komputer atau komputer riba mereka, cara membuat IGTV pada komputer riba sebenarnya sama.

  Kini Instagram akan membuat setiap akaun saluran IGTVnya dan dapat diakses baik melalui aplikasi atau melalui PC.

  Tidak perlu ada cara untuk membuat IGTV di Instagram secara khusus dalam kemas kini terbaru dari Instagram sekarang, setiap akaun akan mendapat 1 saluran IGTV.

  Cara memuat naik IGTV

  Walaupun tidak ada cara untuk membuat IGTV di Instagram secara khusus, cara memuat naik IGTV melalui aplikasi dan juga PC sedikit berbeza dengan cara anda memuat naik posting biasa.

  Kandungan untuk video IGTV mempunyai kriteria yang sangat berbeza dibandingkan dengan kandungan Instagram yang lain, video yang dimuat ke IGTV mesti memenuhi kriteria tertentu.

  Video yang akan dimuat ke IGTV mestilah berdurasi minimum 1 minit , dan setiap saluran mempunyai durasi maksimum yang berbeza-beza bergantung pada jumlah pengikut.

  Ingin tahu bagaimana memuat naik IGTV di Android, iPhone atau PC? Berikutan maklumat lengkap.

  Cara Memuat naik IGTV di iPhone dan Android

  Terdapat 2 cara untuk memuat naik IGTV di iPhone atau Android yang boleh anda lakukan, dan 2 cara ini menggunakan aplikasi yang berbeza.

  Oleh itu, Jaka akan membincangkan cara membuat posting di IGTV melalui dua aplikasi ini dan anda hanya perlu memilih kaedah yang paling mudah. Aplikasi yang digunakan adalah Instagram dan IGTV .

  Langkah-langkah yang akan disertakan Jaka di sini menggunakan aplikasi Instagram dan IGTV di Android. Pengguna iPhone masih boleh mengikutinya kerana cara memuat naik IGTV sebenarnya sama.

  Cara memuat naik IGTV melalui aplikasi Instagram

  Cara memuat naik IGTV melalui Intagram memerlukan beberapa langkah, dan langkahnya sedikit berbeza dengan memuat naik catatan biasa.

  Berikut adalah beberapa langkah yang boleh anda ikuti sebagai cara memuat naik IGTV secara langsung melalui aplikasi Instagram.

  • Langkah 1 - Pasang aplikasi Instagram pada setiap telefon pintar anda, dan mereka yang belum memasangnya boleh memuat turun aplikasi secara langsung melalui pautan di bawah.

  Muat turun Aplikasi Instagram di sini!

  MUAT TURUN Aplikasi Foto & Pengimejan Instagram
  • Langkah 2 - Buka Aplikasi Instagram untuk mengakses menu utama, kemudian tekan butang carian di bahagian bawah.
  • Langkah 3 - Pilih menu IGTV di bahagian atas untuk membuka menu baru.
  • Langkah 4 - Klik tanda + di kanan atas untuk memilih video yang akan dimuat naik.
  • Langkah 5 - Pilih video yang telah disediakan sebelumnya dengan jangka masa 1 hingga 15 minit (bergantung kepada jumlah pengikut).
  • Langkah 6 - Pilih lakaran kecil yang paling sesuai dari video secara langsung atau dari gambar yang disediakan sebelumnya, dan tekan seterusnya.
  • Langkah 7 - Isi tajuk dan keterangan produk yang ingin anda muat naik. Di sini anda juga dapat mengedit paparan pratonton video yang akan dimuat naik.
  • Langkah 8 - Cara memuat naik IGTV di Facebook juga dapat dilakukan melalui menu ini dengan mengaktifkan pilihan Jadikan kelihatan di Facebook dan memilih halaman peminat Facebook yang anda miliki.

  Itulah cara memuat naik IGTV secara langsung melalui aplikasi Intagram. Kaedahnya sedikit lebih lama, tetapi anda tidak perlu menambahkan aplikasi lain di telefon bimbit.

  Cara memuat naik IGTV melalui aplikasi IGTV

  Bagi mereka yang menginginkan cara yang lebih praktikal untuk memuat naik IGTV, anda boleh menggunakan aplikasi IGTV yang dilancarkan Instagram baru-baru ini.

  Berikut adalah langkah-langkah yang perlu anda ikuti untuk memuat naik video IGTV melalui aplikasi secara langsung.

  • Langkah 1 - Muat turun dan pasang aplikasi IGTV, dan bagi anda yang belum memasang aplikasi, anda boleh memuat turunnya secara langsung melalui pautan di bawah.

  Muat turun Aplikasi IGTV di sini!

  MUAT TURUN Apl
  • Langkah 2 - Buka aplikasi IGTV untuk memasuki menu utama. Pilih tanda + di kanan atas.

  Langkah selebihnya untuk memuat naik IGTV masih sama dengan pemuatan aplikasi dengan Instagram dari langkah 5 hingga langkah 8.

  Kaedah ini juga pada masa yang sama adalah cara memuat naik IGTV dalam suapan Instagram kerana pratonton yang anda muat naik secara automatik akan disimpan dalam catatan dan dapat dilihat oleh pengikut Instagram anda.

  Cara memuat naik IGTV di PC

  Cara memuat naik IGTV juga boleh dilakukan melalui PC atau komputer riba. Bagi anda yang betul-betul menyimpan video yang ingin anda muat naik di komputer anda, anda tidak perlu membuatnya ke HP terlebih dahulu.

  Cara memuat naik IGTV dapat dilakukan melalui PC hanya menggunakan penyemak imbas, dan mengikuti langkah-langkah yang lengkap.

  • Langkah 1 - Buka laman Instagram melalui penyemak imbas anda, dan klik pada profil untuk diarahkan ke menu muat naik IGTV.
  • Langkah 2 - Klik pada ikon IGTV di menu profil anda untuk membuka menu muat naik, dan tekan butang.
  • Langkah 3 - Klik tanda + untuk membuka tetingkap carian dan memuat naik video yang disediakan lebih awal.
  • Langkah 4 - Edit muka depan, Judul dan video yang diperlukan. Periksa lajur Post a Preview sebagai cara untuk memuat naik IGTV pada suapan Instagram anda.

  • Langkah 5 - Tatal ke bawah jika anda mahu memaparkan catatan video di halaman peminat Facebook yang anda uruskan. Setelah selesai, klik butang Pos.

  Itulah langkah-langkah bagaimana memuat naik video IGTV di PC atau komputer riba anda. Mudah betul, geng?

  Itulah cara membuat IGTV dan juga cara memuat naik IGTV di suapan Instagram serta cara memaparkannya di laman peminat Facebook juga.

  IGTV kini menjalani pelbagai penyesuaian untuk menarik lebih banyak penonton ke platform mereka.

  Semoga maklumat yang dikongsi Jaka kali ini bermanfaat untuk anda semua, dan sampai jumpa di artikel seterusnya.

  Baca juga artikel mengenai Tech Hack atau artikel menarik lain dari Restu Wibowo .

  Artikel Berkaitan