5 Petua Cara Bermain Permainan Berat di PC dengan lancar

Dengan skrin yang luas dan kawalan yang lebih lengkap, bermain permainan di PC sememangnya mengasyikkan. Biarkan lebih menyeronokkan, berikut adalah cara bermain permainan di PC dengan lancar.

Bermain permainan di PC memang menyeronokkan, sementara dapat mengisi masa lapang juga dapat menghilangkan tekanan kerana kerja atau kerja sekolah yang terkumpul. Bermula dari kanak-kanak hingga dewasa bahkan sekarang masih gemar bermain permainan.

Tetapi pernahkah anda berfikir dan bertanya-tanya, "Spesifikasi PC saya sudah cukup untuk memainkan permainan ini, tetapi bagaimana mungkin masih agak ketinggalan dan tidak lancar ya?". Sekiranya demikian, anda menemui artikel yang betul. Di sini Jaka ingin berkongsi petua bagaimana membuat permainan di PC yang anda mainkan lebih optimum dan lancar. Tetapi untuk spesifikasi yang rendah dan ingin bermain permainan HD terkini sekarang, jangan memaksanya.

Ingin tahu apa petua itu? Mari lihat 5 cara permainan yang anda mainkan menjadi lebih lancar dan optimum .

BACA JUGA
 • Cara Bermain Permainan Android di PC atau Laptop Tanpa Perlahan Walaupun 1GB RAM
 • Cara Mengetahui Permainan Boleh Dimainkan di PC Kami atau Tidak
 • 5 permainan PC yang paling dirampas

5 Petua Cara Bermain Permainan Berat di PC dengan lancar

1. Gunakan Windows 10

Sekiranya PC anda masih kuat untuk ditingkatkan ke Windows 10 , lakukan! Kerana Windows 10 sudah menyokong DirectX 12 di mana permainan yang ingin anda mainkan akan terasa lebih optimum. Kenapa? Kerana Microsoft telah merancang semula API grafik DirectX 12 sehingga mempunyai kemampuan yang lebih baik dan lebih efisien daripada generasi sebelumnya.

Anda pasti tahu 3 komponen terpenting untuk bermain permainan? Ya, betul, Pemproses, RAM dan Kad Grafik Video. Nah, inilah titik yang paling penting, iaitu DirectX 12 mempunyai API grafik yang lebih optimum untuk bahagian perkakasan, iaitu kad grafik. Terutama jika anda menggunakan AMD ATI Radeon VGA.

2. Tetapan Pemacu Grafik

AMD ATI Radeon dan NVIDIA GeForce adalah 2 pembangun kad grafik terbaik buat masa ini. Sekiranya anda mempunyai salah satu kad grafik terbaik mereka, tidak ada gunanya jika anda belum menetapkan pemacu grafik. Kaedahnya adalah seperti berikut:

 • AMD ATI Radeon
 1. Klik kanan Desktop> Properti Grafik atau Menu Mula> cari Pusat Kawalan Pemangkin AMD.
 2. Klik Permainan> Tetapan Aplikasi 3D kemudian ikuti tetapan di bawah:
 3. Klik kanan Desktop sekali lagi> Konfigurasikan Grafik Beralih.
 4. Menetapkan semua aplikasi permainan ke Prestasi Tinggi seperti yang ditunjukkan di bawah:
 5. Selesai.
 • NVIDIA GeForce
 1. Klik kanan pada Desktop kemudian pilih Panel Kawalan NVIDIA.
 2. Pilih Tetapan 3D Pengurus.
 3. Tukar Pemproses Grafik Pilihan dari Pilihan automatik ke pemproses NVIDIA berprestasi tinggi, seperti yang ditunjukkan di bawah:
 4. Masukkan panel Kawalan NVIDIA.
 5. Pilih Laraskan tetapan gambar dengan pratonton.
 6. Kemudian pilih Gunakan pilihan saya yang empahasi, kemudian ubah anak panah kiri untuk mendapatkan prestasi yang optimum.

Atau anda boleh mencuba tetapan di bawah:

3. Tukar Mod Bateri ke Mod Berprestasi Tinggi

Mengaktifkan mod prestasi tinggi akan meningkatkan prestasi CPU anda dengan kelajuan yang lebih tinggi tetapi masih selamat digunakan. Mod ini dapat meningkatkan prestasi skrin, cakera keras, WiFi, dan komponen lain. Untuk komputer riba mungkin lebih cepat menghabiskan bateri daripada mod Balance atau Power Saver. Mengenai cara mengaktifkannya dengan mengklik kanan pada ikon bateri di bar tugas, kemudian klik Pilihan Daya .

4. Elakkan Melakukan Tugas Berlebihan

Seboleh-bolehnya elakkan multitasking atau buka banyak aplikasi pada masa yang sama. Selain dapat menjadikan memori RAM penuh, ia juga dapat menjadikan CPU berfungsi lebih keras. Seperti membuat video atau animasi, jika memungkinkan, elakkan membuka permainan kerana dapat membebani CPU. Ya, melainkan jika anda mempunyai PC dengan spesifikasi dewa.

5. Elakkan panas yang berlebihan

Suhu panas di PC atau komputer riba disebabkan oleh pelbagai faktor, terutamanya PERMAINAN ! Urus masa anda untuk bermain permainan agar masa yang digunakan tidak terlalu berlebihan yang boleh menyebabkan PC anda menjadi panas atau terlalu panas! Sekiranya komponen PC panas, prestasi PC akan semakin lemah dan proses permainan akan menurun kerana komponen tersebut tidak berfungsi dengan optimum.

Itulah beberapa petua atau cara bermain permainan berat yang dapat disampaikan oleh Jaka dalam artikel ini, jika anda mempunyai petua lain, jangan ragu untuk menulisnya di ruangan komen. Semoga bermanfaat!

Artikel Berkaitan