Ingin Tahu Menyalin Teks Dari Gambar Komputer Anda? Ini caranya!

Adakah anda pernah menjumpai gambar yang mengandungi tulisan, tetapi anda hanya mahu mengambil gambarnya? Sekarang tidak perlu risau, kerana JalanTikus ada jalan penyelesaiannya. Lihat sahaja di JalanTikus ya!

Pada masa kini hampir semuanya dilakukan dengan komputer, salah satunya adalah tugas kita, baik kerja sekolah atau pejabat. Untuk menyelesaikan tugas ini, kadang-kadang kita mesti melayari internet ke sana kemari. Bermula dari Wikipedia dan lain-lain.

Tetapi pernahkah anda bertemu dengan gambar yang mengandungi tulisan, sedangkan anda hanya mahu mengambil tulisan ? Menaip semula ia pasti memerlukan masa. Nah, tidak perlu risau, melalui artikel ini Jaka akan memberitahu anda cara menyalin teks dari gambar dengan mudah dan sederhana.

BACA JUGA
  • 10 Penyunting Teks Terbaik Biarkan Anda Lebih Baik dalam Pengekodan
  • Perubahan pada Carian Imej Google
  • Selalunya Fikirkan Suntingan Photoshop, Ternyata Foto Ini Asli!

Inilah Cara Mudah dan Ringkas untuk Menyalin Teks dari Gambar

Internet pada zaman ini sangat berguna, salah satunya adalah melakukan tugas . Secara amnya, biasanya anda akan melayari internet menggunakan Google untuk mencari apa yang kami perlukan bukan?

Tetapi tidak jarang anda menghadapi kes ketika anda ingin menyalin teks dari gambar. Keliru? Anda boleh melihat gambar di bawah untuk menjadikannya lebih jelas.

Sumber foto: Gambar: Teknologi Viral

Biasanya jika anda melihat kes itu, jalan keluarnya ialah menaipnya semula . Sekiranya ayatnya pendek, tidak menjadi masalah, bagaimana jika panjang? Sudah tentu ini akan menyusahkan.

Penyelesaian Mudah untuk Menyalin Teks dari Gambar

Sekarang anda tidak perlu risau, kerana Jaka ada jalan keluarnya. Yaitu dengan menggunakan penyemak imbas Google Chrome dan plugin Project Naptha . Dengan menggunakan dua aplikasi ini, proses menyalin teks dari gambar sangat mudah!

Untuk versi terbaru aplikasi Google Chrome, anda boleh memuat turunnya melalui pautan JalanTikus berikut. Selepas memuat turun, pasangkannya di komputer atau komputer riba anda.

Penyemak Imbas Apl Google Inc. MUAT TURUN

Setelah proses pemasangan selesai, anda hanya perlu mengunjungi pautan berikut, kemudian klik "Tambahkan ke Chrome" .

Plugin Projek Naptha Khas Google Chrome rasmi

Cara Menyalin Teks dari Gambar

Sekiranya semuanya selesai, anda hanya boleh melihat gambar yang mempunyai teks, maka Project Naptha akan berjalan secara automatik . Anda arahkan kursor ke atas teks, blok, kemudian salin seperti biasa. Anda boleh melihat gambar di bawah jika anda masih keliru.

Bagaimana? Dengan melihat gambar di atas, anda pasti dapat menyimpulkan bahawa ini sangat mudah bukan?

Kaedah ini sendiri bukan hanya untuk gambar di internet. Tetapi anda juga boleh menggunakan gambar yang ada di komputer anda. Cara untuk melakukannya adalah dengan menyeret dan menjatuhkan gambar di komputer anda ke Google Chrome. Anda boleh melihat gambar di bawah sekiranya anda keliru.

Itulah cara menyalin teks dari gambar yang mudah dan ringkas. Semoga maklumat ini dapat berguna untuk anda. Selamat mencuba!

Sepanduk: Sambungan Perpustakaan

Artikel Berkaitan