Perlu wang? Inilah 14 Jenis Hobi Yang Menjana Wang

Pekerjaan yang menyeronokkan adalah hobi berbayar. Tetapi apakah hobi yang boleh dijadikan pekerjaan? Sekarang, berikut adalah 14 jenis hobi yang dapat menjana wang.

Bagi sesetengah orang, masa lapang adalah peluang untuk melakukan hobi pilihan mereka. Kerana tidak dapat dinafikan, ketika anda berada di kuliah atau bekerja, pasti anda tidak akan dapat meluangkan masa untuk melakukan hobi kegemaran anda. Bukan?

Masa adalah wang. Oleh itu, selain terbiasa melakukan hobi yang anda suka, akan lebih berguna sekiranya hobi yang anda jalani dapat menjana pendapatan.

Bolehkah kita menjadikan hobi sebagai pekerjaan? Betul boleh. Inilah jenis hobi yang boleh menjana wang .

BACA JUGA
  • Hobi selfie? Senarai Aplikasi Wajib ini di Telefon Pintar Anda
  • 17 aplikasi Android untuk menjana banyak wang dengan telefon pintar anda
  • 3 Cara Menjana Wang dari Internet dan Menjadikan Anda Kaya

Hobi Yang Boleh Menjana Wang

Seperti kata Ridwan Kamil , "Pekerjaan yang paling menyenangkan di dunia adalah hobi berbayar." . Lalu, bagaimana hobi boleh menjadi pekerjaan?

Jawapannya mudah, iaitu dengan menjalani hobi yang menguntungkan diri sendiri, dan orang lain.

1. Menulis Hobi

Bukan rahsia lagi bahawa menulis adalah salah satu jenis hobi yang menghasilkan wang. Dan yang menarik, menulis juga merupakan hobi yang boleh dilakukan oleh semua orang.

Tidak berlebihan, semasa di sekolah anda pasti diberitahu untuk membuat pengalaman atau membuat status di Path dan Facebook, bukan?

Hanya bekerja dengan kata-kata dan belajar memahami diksi, hobi anda boleh digunakan sebagai karya. Tidak perlu menjadi penulis hebat yang menerbitkan buku, banyak blogger dapat menjana wang dan juga mencari hubungan.

Aplikasi Sosial & Pemesejan Path, Inc. MUAT TURUN

Anda mahu mencuba menulis tetapi dibayar? Anda boleh mencuba menjadi penyumbang di JalanTikus. Anda berpeluang mendapatkan wang atau kredit Rp.50,000 untuk setiap catatan anda yang muncul di JalanTikus.

Bukan hanya wang, anda juga boleh menjadi terkenal dengan nama anda tertera di JalanTikus. Baca: Dapatkan 50 ribu LULUS Untuk Setiap Artikel yang Anda Siarkan di Jalantikus!

2. Main Hobi Permainan

Adakah anda pernah dimarahi oleh ibu kerana selalu bermain permainan? Cuba menunjukkan video PewDiePie , SeaNanners dan CaptainSparklez yang adalah contoh sebenar mereka yang mampu untuk bermain permainan sebagai hobi yang membuat wang.

Adakah ibu bapa anda akan marah lagi kerana anda terus bermain permainan?

Sekiranya anda suka bermain permainan mudah alih, terdapat juga banyak permainan mudah alih yang dapat menjana wang. Seperti menjual akaun Clash of Clans, menjual akaun Hearthstone, dan permainan lain.

Sekiranya anda berhasrat untuk menjual akaun COC anda, baca dahulu artikel Senarai Harga Jual Akaun Clash of Clans Town Hall 1-11 .

DOWNLOAD Permainan Strategi Supercell

3. Hobi fotografi

Tidak terikat waktu, hobi fotografi adalah salah satu hobi yang dapat dilakukan kapan saja di mana sahaja kerana vendor mengeluarkan telefon pintar yang dilengkapi dengan kemampuan kamera yang mampu.

Sekiranya secara kebetulan anda pergi ke tempat yang memiliki pemandangan yang menarik dan kebetulan menghasilkan foto yang bagus, jangan ragu untuk dimasukkan dalam kontes foto.

Dan sekali lagi, jika anda mempunyai kemahiran fotografi yang baik, anda boleh mencuba membuka perkhidmatan foto atau dokumentasi perkahwinan dengan bantuan kamera DSLR.

Kerana lelaki yang berkeliling kamera DSLR seksi. Bahagian dokumentasi ... hehe.

4. Hobi Selfie dan Dapatkan Gambar

Kerana terasa fotogenik, tidak salah jika anda benar-benar suka difoto dengan pelbagai pose oleh orang lain. Atau mungkin anda sangat suka selfie?

Tidak perlu malu, terus mengembangkan hobi anda yang satu ini. Dengan menyiarkan gambar selfie secara aktif atau memaparkan foto anda ke Instagram, tidak mustahil anda dapat menarik rakan agensi atau pejabat anda yang memerlukan model.

Sekiranya anda mempunyai banyak pengikut di Instagram, anda boleh menjadi pengaruhnya atau menyokong jenama. Tambahan lagi, hobi ini tidak berbayar.

MUAT TURUN Aplikasi Foto & Pengimejan Instagram

5. Hobi Reka Bentuk Grafik

Untuk makluman, hari ini maklumat yang disampaikan oleh media bergantung pada gambar grafik yang disertakan.

Sekiranya gambar tidak menarik, kadang-kadang orang malas untuk mengklik dan membaca maklumat yang disampaikan. Di sinilah peranan orang pintar dan hobi reka bentuk grafik yang diperlukan sehingga dapat menjadi hobi yang dapat menjana wang.

Oleh itu, jika anda suka membuat corak reka bentuk grafik, jangan malas untuk berkongsi karya anda di internet melalui media sosial atau forum perbincangan. Atau tambahkan kemahiran reka bentuk grafik anda di LinkedIn.

Apl Sosial & Pemesejan Linkedin Corporation DOWNLOAD

6. Hobi Muzik

Hobi ini sangat digemari oleh golongan muda dan juga hobi yang dapat menjana wang. Sekiranya anda suka muzik dan pandai bermain alat muzik, jangan ragu untuk mengisi masa lapang dengan mempraktikkannya.

Menguasai alat muzik boleh menyebabkan anda mengatur kumpulan muzik, ahli orkestra, atau bahkan pengajar muzik. Dan jangan salah, kebanyakan tutor muzik berbayar lebih mahal daripada tutor biasa!

7. Hobi Membuat Video

Oleh kerana terdapat internet, hobi ini telah menjadi hobi yang paling digemari oleh pengguna internet. Melalui YouTube, anda boleh berkongsi pelbagai video yang anda buat.

Sekiranya video anda menarik dan mendapat banyak pelanggan, tidak mustahil anda akan diminta membuat video untuk suatu acara.

Untuk menjadi hobi menjana wang, anda boleh membaca artikel: Jana Wang Dari YouTube Dengan 5 Jenis Video Ini!

Aplikasi Video & Audio Google Inc. MUAT TURUN

8. Hobi Mainkan Media Sosial

Walaupun terdengar pelik, bermain media sosial (media sosial) memang menjadi hobi menjana wang pada masa kini.

Sebagai era pertama mudah alih, banyak syarikat menggunakan internet untuk menjalankan perniagaan mereka. Nah, ini adalah masa ketika perang anda adalah hobi, bermain media sosial sangat berguna.

Anda boleh dibayar hanya untuk melakukan promosi melalui media sosial anda (buzzer) atau dibayar untuk menjalankan syarikat media sosial. Hayo mengaku, anda sangat suka bermain media sosial, bukan?

Aplikasi Sosial & Pemesejan Path, Inc. MUAT TURUN

9. Melukis Hobi

Bercakap mengenai hobi yang menjana wang, akan sangat berdosa jika hobi melukis tidak termasuk di dalamnya. Anda tidak perlu menjadi pelukis untuk mempunyai galeri untuk mempamerkan karya anda, anda boleh menjana wang dengan hanya melukis pada masa lapang.

Sekarang ini banyak orang memberikan hadiah kepada pasangan mereka dalam bentuk gambar lukisan, bukan? Anda yang suka melukis boleh membuka perkhidmatan melukis gambar.

Pembayarannya tidak murah, harganya bisa mencapai Rp 100,000, - hingga Rp 500.000, - foto yang anda lukis. Menarik, bukan?

10. Masak Hobi

Memasak adalah kemahiran yang mesti dimiliki oleh banyak orang. Tidak diperuntukkan hanya untuk kanak-kanak perempuan, lelaki juga dibenarkan memasak.

Sekiranya kemahiran memasak anda sudah memenuhi syarat, anda boleh mencuba membuka perniagaan katering atau bereksperimen dengan makanan unik baru.

Anda juga dapat mengambil bahagian dalam berbagai acara pencarian bakat yang kini diadakan oleh banyak stesen televisyen.

11. Makan Hobi

Sekiranya anda sudah terbiasa mengeluarkan wang untuk membeli makanan, anda pasti tidak percaya bahawa anda boleh dibayar hanya dengan makan, bukan?

Sekiranya anda suka makan dan kebetulan mempunyai blog, peluang anda menjana wang sangat besar. Kerana akhir-akhir ini anda mesti biasa dengan istilah FoodBlogger , bukan?

Sekarang, hanya dengan modal yang meninjau makanan atau tempat makan, anda boleh mendapatkan banyak pengunjung yang kemudian anda boleh buat untuk memasang adsense di blog anda.

Walaupun blog anda mempunyai nama yang cukup, anda boleh berusaha menawarkan kerjasama dengan tempat makan lain untuk mengiklankan atau membantu anda mempromosikan.

Apps Productivity Automattic, Inc. MUAT TURUN

12. Hobi Berkebun

Siapa kata berkebun bukanlah hobi yang menjana wang Sangat salah. Buah-buahan, sayur-sayuran atau bunga berkebun, semuanya dapat menghasilkan wang.

Yang penting anda mengambil hobi berkebun dengan serius untuk mendapatkan hasil kebun yang baik, sehingga mendatangkan faedah kepada orang lain. Sekiranya berjaya, anda boleh menggaji beberapa orang untuk menguruskannya.

Keputusan? Anda dapat memperoleh puluhan juta keuntungan setiap bulan tanpa harus merasa tertekan oleh trend, kerana orang tidak akan berhenti memerlukan produk kebun.

13. Hobi Seni Mempertahankan Diri

Belajar mempertahankan diri bukan sahaja bermanfaat untuk melindungi diri anda dari kejadian yang tidak diingini, tetapi juga sangat bermanfaat untuk kesihatan anda.

Tetapi jangan salah, mempertahankan diri juga merupakan salah satu hobi menghasilkan wang. Sekiranya anda seorang pakar seni mempertahankan diri, anda boleh membuka sekolah seni mempertahankan diri.

Atau jika anda bernasib baik, siapa tahu jika ada penerbit filem yang berminat membawa anda ke projek filem aksi terbaru mereka.

14. Hobi Ngoprek (Telefon Pintar atau Komputer)

Sekilas pandang telefon pintar Ngoprek memang kelihatan seperti aktiviti yang baru sahaja. Tetapi jika anda serius mengenainya, ini benar-benar boleh menjadi hobi yang menjana wang.

Anda hanya boleh membuka perkhidmatan root Android, jailbreak iPhone, perkhidmatan HP yang mempunyai kesalahan perisian, pasang semula telefon pintar atau komputer anda, kemas kini OS, dan sebagainya. Modalnya hanya belajar.

Bagaimana, menarik tidak mempunyai hobi yang boleh menjana wang? Jadi mulai sekarang, jangan sesekali teragak-agak untuk mengusahakan hobi yang boleh mendatangkan faedah kepada orang lain.

Kerana semua hobi yang memberi manfaat kepada anda dan orang lain adalah hobi yang menghasilkan wang.

Artikel Berkaitan