Siapa pelakon Spider-Man terbaik? Tobey Maguire, Andrew Garfield, atau Tom Holland?

Menurut anda siapa pelakon Spider-Man terbaik? Kali ini Jaka mempunyai ulasannya untuk menentukan siapa yang paling sesuai untuk menjadi Spider-Man aka Peter Parker!

Adakah anda pernah menonton kumpulan Spider-Man: Far From Home ? Sekiranya ada, pastinya anda bersetuju bahawa filem ini sangat menghiburkan dan lucu.

Salah satu yang membuat filem mendapat sambutan positif adalah watak Peter Parker, yang dilakonkan oleh Tom Holland .

Tom sendiri adalah pelakon ketiga yang memerankan watak tersebut setelah Tobey Maguire dan Andrew Garfield .

Kemudian timbul persoalan: Siapa pelakon terbaik yang pernah memerankan Peter Parker ?

 • Asal Menjadi Manusia Spider
 • Menjadi Spider-Man Fizikal
 • Spider-Man yang humor
 • Kostum Spider-Man
 • Penjenayah Dihadapi
 • BONUS: Pakcik Mei
 • Kesimpulannya
 • Siapa pelakon Spider-Man terbaik?

  Tobey Maguire adalah pelakon Spider-Man pertama pada abad ke-21 dalam tiga filem pertama. Sementara Andrew Garfield bermain dalam dua filem The Amazing Spider-Man.

  Tom Holland sendiri pernah bermain dalam sekurang-kurangnya lima filem Marvel Cinematic Universe. Dia mempunyai dua filem sendiri, Spider-Man: Homecoming dan Spider-Man: Far From Home.

  Selain itu, dia juga muncul dalam film Captain America: Civil War, Avengers: Infinity Wars, dan Avengers: Endgame.

  Tetapi kita tidak membincangkan kuantiti di sini, apa yang kita bicarakan adalah kualiti pelakon dalam memainkan salah satu pahlawan super paling popular di dunia.

  Oleh itu, siapa yang layak dianggap yang terbaik daripada yang lain?

  Watak Peter Parker

  Sumber foto: Perang Salib Geek

  Kami bermula dari watak Peter Parker , yang dilakonkan oleh mereka. Dalam komik, dia digambarkan sebagai kutu buku yang pandai, sedikit pemalu, sering dibuli, dan cukup lucu.

  Tobey dilihat sebagai orang yang kalah yang telah didera beberapa kali oleh rakannya sendiri. Selain itu, dia juga mengalami rabun jauh sehingga dia harus memakai cermin mata.

  Malangnya, humor dan kepintaran Peter Parker kurang ditonjolkan dalam tiga filem yang dibintangi.

  Sebaliknya, sebilangan orang menganggap Andrew terlalu tampan dan keren untuk menjadi Peter Parker. Sama seperti versi Tobey, versi Andrew pada mulanya sering dibuli.

  Versi Andrew dari Andrew juga membuat mesin webnya sendiri, menunjukkan kepintaran yang dimilikinya.

  Bagaimana dengan Tom? Dia menunjukkan kepandaiannya beberapa kali di sekolah. Dia juga boleh kelihatan lucu dan kadang-kadang terlalu banyak bercakap.

  Dia sangat sesuai untuk melakonkan watak Peter Parker di zaman sekolah yang baru mendapat kekuatan. Kita juga jarang melihat pembuli.

  Tom memaparkan watak Peter yang lebih segar. Tetapi secara umum, kami berpendapat bahawa Tobey paling sesuai untuk menggambarkan Peter Parker.

  Pemenang: Tobey Maguire

  Asal Menjadi Manusia Spider

  Sumber foto: YouTube

  Kita semua tahu bagaimana Peter Parker menjadi Spider-Man. Dia digigit labah-labah labotarium yang mempunyai mutasi gen.

  Kami tidak melihat versi Tom dari Tom mempunyai sesuatu seperti itu, tetapi kita dapat melihat dalam dua versi sebelumnya Spider-Man.

  Versi Tobey kelihatan semula jadi, di mana ketika ada lawatan sekolah, dia secara tidak sengaja digigit. Sebaliknya, Andrew menyusup ke labotarium Oscorp dan digigit secara tidak sengaja.

  Kedua-duanya juga didorong oleh kematian Uncle Ben. Hanya versi Tobey yang lebih dramatik kerana salahnya Uncle Ben ditembak oleh perompak.

  Pemenang: Tobey Maguire

  Menjadi Spider-Man Fizikal

  Sumber foto: Perang Salib Geek

  Mungkin Tobey adalah tokoh yang paling sesuai untuk menjadi Peter Parker, tetapi tidak semestinya dia adalah yang paling sesuai untuk menjadi Spider-Man.

  Tobey's Spider-Man kelihatan terlalu kuat (ingat pemandangan menghentikan kereta). Sementara Andrew kelihatan terlalu macho untuk menjadi Spider-Man.

  Fizikal yang dimiliki oleh Tom kelihatan paling hampir sempurna. Tubuhnya yang kecil dan langsing sangat sesuai untuk bermain Spider-Man.

  Pemenang: Tom Holland

  Spider-Man yang humor

  Sumber gambar: Den of Geek

  Dalam versi komik, kita mengenali Spider-Man sebagai seseorang yang membuat lawak dan jenaka setiap kali dia bertemu penjenayah.

  Bahagian ini jarang dijumpai di Tobey's Spider-Man. Sebenarnya, versi Andrew yang sering melakukan perkara seperti itu.

  Versi Tom juga kadang-kadang berkelakuan sama seperti yang telah kita lihat. Walaupun begitu, menurut versi Jaka Andrew Garfield inilah yang berjaya menggambarkan sifat Spider-Man yang satu ini.

  Pemenang: Andrew Garfield

  Kostum Spider-Man

  Sumber gambar: Buku Komik

  Bercakap tentang kostum, siapa yang mempunyai kostum terbaik di antara tiga Spider-Man? Tom jelas mempunyai banyak kelebihan di sini.

  Sebabnya, versi Tobey dan Andrew hanya mempunyai satu kostum Spider-Man dengan gabungan corak jaring merah dan biru dan hitam.

  Mereka berdua membuat kostum mereka sendiri, sementara Tom mendapat kostum canggih yang diberikan oleh Tony Stark .

  Selain kostum merah dan biru, dia juga memiliki Baju besi. Dalam filem terbarunya, dia mempunyai dua kostum baru, satu hitam dan satu merah hitam.

  Pemenang: Tom Holland

  Penjenayah Dihadapi

  Sumber foto: Perang Salib Geek

  Tentunya tidak lengkap membandingkan Spider-Man jika tidak membandingkan lawan terkuat yang dia hadapi.

  Andrew sekurang-kurangnya menentang tiga musuh kuat, iaitu The Lizard, Electro, dan Green Goblin. Tom sendiri memerangi Vulture dan Mysterio, selain melawan Thanos dalam filem Avengers.

  Namun, lawan yang dihadapi oleh Tobey's Spider-Man boleh dianggap yang terbaik, bermula dengan Green Goblin, Sandman, Venom, dan tentunya Doctor Octopus.

  Pemenang: Tobey Maguire

  BONUS: Pakcik Mei

  Sumber foto: Perang Salib Geek

  Untuk ini, Jaka tidak perlu menyebut siapa pemenangnya. Ini sudah sangat jelas, bukan?

  Kesimpulannya

  Dari beberapa aspek yang telah disebutkan oleh Jaka di atas, pemenang pelakon Spider-Man terbaik adalah Tobey Maguire .

  Dia menjadi parameter untuk Spider-Man baru kerana pertama kali muncul. Walaupun dia terlalu serius, lakonannya begitu melekat pada orang lain.

  Sebaliknya, Andrew Garfield sebenarnya dapat menggambarkan watak Spider-Man dengan baik. Cukup fizikal untuk menjadi Peter Parker yang kutu buku.

  Mungkin dia akan sesuai untuk memainkan watak Spider-Man lain selain Peter Parker, seperti Spider-Man 2099 .

  Tom Holland adalah penampilan terbaru Spider-Man dan kami akan melihatnya untuk beberapa filem Marvel pada masa akan datang.

  Dia berjaya menggambarkan watak Spider-Man yang memahami kemampuannya sendiri, dibantu oleh orang-orang terdekatnya.

  Jadi menurut Jaka, Tobey Maguire adalah watak Spider-Man terbaik jika dibandingkan dengan Andrew Garfield dan Tom Holland.

  Mungkin pendapat ini boleh berubah, mengingat Tom Holland masih akan mempunyai filem Spider-Man yang lain.

  Adakah anda bersetuju dengan pendapat Jaka? Atau adakah anda mempunyai hujah lain? Tulis di ruangan komen, ya!

  Baca juga artikel mengenai Spider-Man atau artikel menarik lain dari Fanandi Ratriansyah .

  Artikel Berkaitan