7 anime yang menceritakan kisah cinta bertepuk sebelah tangan, sungguh menyakitkan!

Kebanyakan anime mengisahkan kisah cinta yang berakhir dengan gembira. Tetapi, ada juga kisah mengenai kepahitan cinta sepihak.

Tidak hanya dalam kehidupan nyata, ternyata cinta sepihak juga terjadi dalam cerita dalam anime.

Tidak jarang, cerita mengenai cinta yang tidak berbalas dapat sangat mewakili apa yang dirasakan oleh para pecinta anime.

Sebenarnya, kisah yang dialami oleh watak anime dapat membuat anda merasa sedih di setiap alur.

Saya sangat sedih, anda mungkin akan menangis walaupun anda tidak benar-benar mengalaminya dalam kehidupan sebenar.

 • Clannad - Fujibayashi Kyou
 • Pembohongan Anda pada bulan April - Sawabe Tsubaki
 • Catatan Kematian - Mass Amane
 • Re: Zero Kara Hajimeru Isekai Seikatsu - Rem
 • Boku Dake Ga Inai Machi - Fujinuma Satoru
 • AnoHana - Naruko Anjou
 • Kisah Cinta yang Tidak Terlanjur dalam Anime

  Kisah cinta yang tidak dibalas sering dijumpai di anime. Tetapi, tidak semuanya mendapat jumlah yang lumayan dalam anime.

  Walaupun begitu, ada juga anime yang menunjukkan kepahitan cinta yang tidak berbalas walaupun kisah ini bukan tema utamanya.

  Nah, berikut adalah beberapa anime yang dapat mengalirkan air mata anda kerana konflik cinta yang rumit yang sangat memilukan, geng.

  1. Clannad - Fujibayashi Ryou

  Fujibayashi Ryou adalah gadis berambut pendek yang lembut dan sangat mementingkan watak utama anime ini, iaitu Okazaki Tomoya.

  Perhatian yang dia berikan ternyata mencerminkan cintanya kepada budak lelaki itu, kumpulan itu.

  Malangnya, suatu ketika Ryou mengalami kemalangan yang menjadikannya cacat sehingga dia menderita dan tidak dapat berhenti menangis.

  Sejak kemalangan itu, watak-watak dalam anime romantik terbaik telah memutuskan untuk berhenti mengharapkan Tomoya dan melupakan perasaan cinta mereka.

  2. Clannad - Fujibayashi Kyou

  Namanya betul-betul serupa, bukan? Ya, watak gadis yang satu ini memang adik kepada Fujibayashi Ryou.

  Kyou dan Ryou nampaknya menyukai lelaki yang sama, iaitu Tomoya. Perbezaannya adalah, Ryou tidak tahu bahawa abangnya juga menyukai Tomoya.

  Sementara Kyou memahami perasaan adiknya dengan sangat baik. Kyou juga memilih untuk mengalah dan mengorbankan cintanya demi kebahagiaan abangnya.

  Setelah kejadian kemalangan yang dialami oleh adiknya, mereka segera mengetahui bahawa nampaknya Tomoya tidak dapat membalas perasaan mereka berdua.

  Sebenarnya, Tomoya hanya menganggap Ryou dan Kyou sebagai kawan baik. Lelaki ini betul-betul pandai membuat baper!

  3. Pembohongan Anda pada bulan April - Sawabe Tsubaki

  Pada mulanya, Tsubaki kelihatan seperti kakak yang mengambil berat watak utama, Arima Kousei, yang merupakan jiran dan rakan sekolahnya.

  Seiring kisahnya, perasaan sebenarnya Tsubaki mula muncul. Ya, dia sebenarnya sudah lama jatuh cinta dengan Kousei .

  Hanya Tsubaki yang tidak tahu atau tidak mahu menyedari perasaannya terhadap Kousei kerana dia menganggap lelaki itu hanya adik perempuannya.

  Cintanya mula muncul ketika Kousei jatuh cinta dengan seorang gadis bernama Miyazano Kaori yang merupakan teman rapat Tsubaki sendiri.

  Kepahitan cinta Tsubaki yang tidak berbalas adalah satu sebab anda mesti menonton anime ini dengan kisah sedih, geng!

  4. Catatan Kematian - Aman Aman

  Dua watak anime misteri terbaik, Mass dan Light kelihatan seperti pasangan yang sepadan. Tetapi, kebenarannya adalah bahawa cinta Misa hanya sepihak.

  Dari awal hingga akhir anime Light bahkan tidak membalas perasaan cinta dari Misa dan hanya mahu mempergunakan gadis itu.

  Kerana cintanya, Misa bahkan sanggup mengurangi hingga separuh, bahkan dua kali seumur hidupnya sehingga Light akan mengakuinya dan menjadikannya teman wanita.

  Tragisnya, ketika Light mati kerana perbuatannya sendiri, Misa juga mengakhiri hidupnya kerana dia merasa tidak punya alasan lagi untuk hidup.

  5. Re: Zero Kara Hajimeru Isekai Seikatsu - Rem

  Cinta Rem terhadap Subaru boleh dibilang seperti kisah dalam dongeng ketika hidupnya diselamatkan oleh kesatria yang dipilih.

  Tetapi, kisah cinta Rem dalam anime genre fantasi ini sama sekali tidak seperti kisah dongeng akhir yang bahagia kerana Rem sebenarnya terjebak oleh friendzone.

  Sebenarnya, setelah mengetahui bahawa perasaannya tidak berbalas, Rem malah memutuskan untuk tinggal di sebelah Subaru.

  Tidak peduli seberapa keras Rem mencuba, sebenarnya Subaru masih mencintai Emilia dan tidak dapat berpaling kepada Rem.

  Peminat anime begitu marah pada Subaru, Ligh Novel Re: Zero sehingga ada cerita sampingan di mana Subaru dan Rem hidup bahagia.

  6. Boku Dake Ga Inai Machi - Fujinuma Satoru

  Anime genre misteri ini mengisahkan kisah Satoru yang kembali ke masa lalu dengan kebolehan kebangkitannya.

  Dia berhasrat untuk menyelamatkan Kato dan beberapa gadis yang akan dibunuh untuk mengubah masa depan.

  Satoru begitu peduli dengan Kayo sehingga benih cinta tumbuh di hatinya. Sebenarnya, dia mengalami koma selama bertahun-tahun untuk menyelamatkan Kayo.

  Ironinya, ketika dia bangun dari koma, Satoru melihat Kayo telah berkahwin dengan Haromi , teman masa kecilnya sendiri. Malah mereka mempunyai seorang anak lelaki.

  7. AnoHana - Naruko Anjou

  Sepanjang hidupnya, Anjou jatuh cinta pada Jinta, tetapi Jinta terpesona oleh teman masa kecilnya, Menma, yang merupakan watak utama dalam anime terbaik ini.

  Sebenarnya, Jinta tidak dapat melepaskan perasaannya terhadap Menma walaupun gadis itu telah meninggal sejak dia masih kecil.

  Ketika Menma meninggal, semua orang sangat terkejut, termasuk Anjou. Pada masa yang sama, Anjou berpendapat bahawa dia tidak mempunyai persaingan.

  Anjou juga berusaha sangat keras untuk mendekati Jinta untuk memasuki sekolah menengah yang sama dengan dia, geng.

  Tetapi nasib mengatakan sebaliknya, Jinta masih tidak dapat melupakan perasaannya terhadap Menma. Sebenarnya, kerana cintanya, dia mula melihat hantu Menma.

  Itulah anime ketujuh yang menceritakan kepahitan cinta sepihak. Saya sangat menyayangi, ada juga yang sanggup mati walaupun mereka tahu bahawa cinta tidak berbalas.

  Kesedihan yang dialami oleh watak-watak ini bahkan dapat membuat peminat anime mengalirkan air mata ketika menontonnya, geng tersebut.

  Baca juga artikel mengenai Anime atau artikel menarik lain dari Tia Reisha .

  Artikel Berkaitan