Sekiranya Kita Membuang Bloatware pada Telefon Pintar Android?

Kerana bloatware, memori dalaman telefon pintar menjadi sempit. Kerana itu, banyak yang membuang bloatware. Tetapi, adakah mesti membuang bloatware?

Salah satu sorotan Android adalah pelbagai pilihan telefon pintar mengikut harga dan keperluan. Berbagai pilihan telefon pintar menjadikan pengguna Android juga berhadapan dengan pelbagai bloatware.

Bercakap mengenai bloatware, apakah tanda aras yang anda panggil bloatware? Dan sama ada mahu atau tidak memadam bloatware pada telefon pintar Android?

BACA JUGA
  • Cara Mudah untuk Menyahpasang Perisian Windows tanpa Masa Sama sekali
  • Cara Nyahpasang Banyak Aplikasi Lalai 'Bloatware' Android Sekaligus
  • Senarai Lengkap Asus Zenfone BLOATWARE yang HARUS DILEPASKAN Selepas Root

Bloatware Sundries

Ramai yang percaya bahawa Bloatware adalah aplikasi lalai yang dipasang dari telefon pintar pertama di luar kotak. Adakah betul? Kerana jika demikian, maka semua yang ada di telefon pintar adalah bloatware. Bukankah itu bermaksud jika telefon pintar anda dikatakan mengandungi semua bloatware?

Aplikasi Google Bukan Bloatware

Oleh kerana Android dikembangkan oleh Google, adalah wajar bahawa banyak aplikasi Google telah dipasang sebelumnya. Tujuannya jelas, supaya telefon pintar Android anda dapat berjalan dengan sempurna di semua perkhidmatan Google. Malah telefon pintar Xiaomi harus ditipu untuk menggunakan perkhidmatan Google. FYI, telefon pintar Android Nexus penuh dengan semua aplikasi Google.

Walaupun sudah dipasang sebelumnya, aplikasi Google dapat dihapus jika dianggap tidak perlu. Tetapi ada yang tidak dapat dihapus kerana dikaitkan dengan sistem kerja telefon pintar, seperti Google Play Store dan Google Play Service . Jadi, aplikasi Google bukan bloatware.

Pemuat turun & Internet Aplikasi Google Inc. DOWNLOAD Aplikasi Produktiviti Google Inc. MUAT TURUN

Sama seperti aplikasi yang dipasang sebelumnya, Jaka lebih suka menganggap bloatware sebagai aplikasi yang dibekalkan oleh vendor sendiri. Vendor yang telah mengubah AOSP menjadi UI mereka sendiri telah memasang aplikasi lain untuk menyokong prestasi ROM mereka. Nah, inilah yang dinamakan Bloatware.

Selain menyokong prestasi sistem, terdapat juga bloatware bawaan kerana kerjasama. Contohnya aplikasi seperti Clean Master , UC Browser , dan lain-lain dalam bentuk perkhidmatan bundling. Anda mesti biasa dengan mereka bukan?

Cheetah Mobile Inc. Membersihkan & Mengemas Aplikasi MUAT TURUN UCWeb Inc. Aplikasi Penyemak Imbas MUAT TURUN

Sekiranya Kita Membuang Bloatware?

Sekiranya anda mempunyai telefon pintar yang dilengkapi dengan ruang penyimpanan terhad dan dipenuhi dengan bloatware, maka membuang bloatware adalah wajib. Masalahnya adalah dengan membuang bloatware pada telefon pintar, anda akan mendapat ruang simpanan tambahan. Anda boleh menyahpasang Bloatware dengan menggunakan aplikasi System App Remover jika Android anda telah di-root.

Alat Pembangun Aplikasi Jumobile DOWNLOAD

Tetapi ingat, buang bloatware yang tidak disatukan dengan sistem. Biasanya terdapat maklumat yang tidak selamat untuk dipadamkan jika aplikasi tersebut memang disepadukan dengan sistem telefon pintar. Aplikasi seperti iklan pengendali dan sistem gabungan lain sangat selamat untuk dikeluarkan jika anda ingin membersihkan bloatware dari telefon pintar anda.

Artikel Berkaitan