7 Aplikasi Podcast Terbaik tahun 2020, Boleh Mendengar & Membuat Podcast Secara Langsung!

Tidak pasti di mana untuk mendengar podcast? Jaka mempunyai aplikasi podcast Indonesia terbaik, dapat mendengarkan podcast percuma dan menyuntingnya secara langsung dalam aplikasi.

Tidakkah anda sedar, akhir-akhir ini trend podcast meningkat di kalangan anak muda di Indonesia?

Terdapat juga banyak pengaruh sehingga YouTuber mula mencuba platform ini. Sebutkan nama-nama popular seperti Raditya Dika atau Deddy Corbuzier , geng.

Anda biasanya mendengar podcast dalam format audio atau video, yang sekilas kelihatan seperti radio di mana terdapat dua atau lebih orang yang bercakap mengenai sesuatu topik.

Bagi anda yang ingin mendengar podcast percuma dalam bahasa Indonesia, di sini Jaka mempunyai cadangan untuk aplikasi podcast 2020 terbaik yang mesti anda cuba.

 • Spotify (Aplikasi Podcast Indonesia Terbaik)
 • Podcast Google
 • Aplikasi Podcast Percuma lain ...
 • Video: Buat Podcast Backsound! Ini adalah Syor untuk Laman Muat turun Lagu Percuma dan Sah
 • Kumpulan aplikasi podcast percuma terbaik, anda boleh mendengar podcast Indonesia dan asing!

  Sebelum memasuki topik utama, mungkin ada di antara anda yang masih ingin tahu tentang apa podcast dan bagaimana asalnya, bukan?

  Sumber foto: mediatel.co.uk (Asal podcast bermaksud siaran iPod, yang pertama kali muncul pada tahun 2003).

  Ringkasnya, podcast boleh ditafsirkan sebagai siaran tematik dan episodik di mana pendengar boleh melanggan dan mendapat pemberitahuan apabila terdapat episod baru.

  Jadi titik utama podcast adalah siaran tematik yang terdiri daripada beberapa episod dan pendengar boleh melanggan , geng.

  Jadi pada masa ini podcast juga berasal dari pelbagai kategori, seperti podcast hiburan, podcast seram, podcast motivasi, podcast bola sepak, dan banyak tema lain.

  Oleh itu, jangan lupa untuk melanggan siaran kegemaran anda dalam aplikasi podcast terbaik seperti di bawah, geng!

  1. Jangkar

  Cadangan aplikasi podcast pertama berasal dari Anchor , kumpulan itu. Aplikasi ini mempunyai banyak ciri yang membantu anda, terutamanya masalah penyuntingan podcast.

  Aplikasi podcast ini sangat membantu dalam proses merakam suara, menyunting, memasukkan bumper audio, dan pelbagai perkara lain.

  Sekiranya anda ingin menerbitkan podcast, Anchor juga secara automatik membuat RSS Feed yang menyebarkannya secara langsung ke pelbagai platform lain, seperti Spotify, Google Podcasts, dan lain-lain.

  Oh ya, banyak orang juga mengatakan bahawa Anchor boleh dipercayai menjadi aplikasi podcast yang menghasilkan wang. Ini kerana ciri pengewangan dan analisis data di dalamnya, anda tahu.

  PerincianJangkar
  Pemaju Spotify Ltd.
  OS minimum Android 5.0 dan lebih tinggi
  Saiz 19MB
  Muat turunnya 1,000,000 ke atas
  Penarafan 4.4 / 5 (Google Play)

  Muat turun Anchor di sini:

  MUAT TURUN Apl

  2. Spotify (Aplikasi Podcast Indonesia Terbaik)

  Siapa yang masih boleh menafikan bahawa Spotify adalah aplikasi streaming muzik dalam talian terbaik setakat ini, geng.

  Sekarang, walaupun dengan Spotify, anda dapat mendengar podcast orang lain secara percuma tanpa perlu melanggan. Walaupun anda juga dapat menggunakan Spotify Premium untuk bebas iklan.

  Spotify sendiri mempunyai berjuta-juta pengguna dari seluruh dunia. Anda boleh mendengar podcast Indonesia yang popular, seperti Podit Raditya Dika (PORD) , Adakah Anda Melihat Apa yang Saya Lihat? , atau Rapot .

  Aplikasi podcast Indonesia ini sudah terkenal, jadi wajar untuk anda memulakan siaran di sini!

  PerincianSpotify - Muzik dan Podcast
  Pemaju Spotify Ltd.
  OS minimum Berbeza dengan peranti
  Saiz Berbeza dengan peranti
  Muat turunnya 500,000,000 ke atas
  Penarafan 4.6 / 5 (Google Play)

  Muat turun Spotify di sini:

  Spotify MUAT TURUN Aplikasi Video & Audio

  3. Podcast Google

  Kemudian ada aplikasi podcast Android yang datang langsung dari pengembang, Google Podcast yang dapat disatukan secara langsung dengan telefon pintar berasaskan Android.

  Google Podcast boleh menjadi alternatif dan fungsinya diklasifikasikan sebagai mustahak, seperti mempercepat jangka masa podcast untuk mematikan beberapa segmen jika diperlukan.

  Selain dari aplikasi Google Podcast, pada telefon pintar Android anda juga dapat menggunakan Muzik Google Play atau YouTube untuk mencari dan mendengarkan podcast yang dipilih.

  Oh ya, Google Podcast itu sendiri boleh anda dengar secara langsung melalui penyemak imbas Google Chrome . Oleh itu, anda tidak perlu bersusah payah memasang aplikasi tambahan!

  PerincianGoogle Podcast: Cari Podcast Percuma & Popular
  Pemaju Google LLC
  OS minimum Berbeza dengan peranti
  Saiz Berbeza dengan peranti
  Muat turunnya 10,000,000 dan ke atas
  Penarafan 4.5 / 5 (Google Play)

  Muat turun Podcast Google di sini:

  Google Podcast (Android) melalui Google Play Store

  Aplikasi Podcast Percuma lain ...

  4. SoundCloud

  Bagi anda yang ingin mendengar podcast di mana sahaja dan bila-bila masa, terdapat juga SoundCloud yang boleh dikatakan platform perkongsian audio yang cukup panjang dan masih popular hingga kini.

  Anda pasti sangat akrab dengan SoundCloud, terutama yang biasa berkongsi lagu penutup yang dirakam di sini. Heheheā€¦

  Untuk menggunakan SoundCloud untuk podcast, anda bahkan tidak perlu menghabiskan sepeser pun untuk mendengar dan bahkan menerbitkan podcast di sini.

  Antara muka pengguna yang ditawarkan cukup selesa digunakan, malah membolehkan anda mendengar di luar talian dengan memuat turun fail SoundCloud, geng.

  PerincianSoundCloud - Muzik & Audio
  Pemaju SoundCloud
  OS minimum Android 5.0 dan lebih tinggi
  Saiz 20MB
  Muat turunnya 100,000,000 ke atas
  Penarafan 4.5 / 5 (Google Play)

  Muat turun SoundCloud di sini:

  MUAT TURUN Aplikasi Video & Audio SoundCloud

  5. Podcast Apple

  Sementara untuk pengguna peranti iOS, seperti iPhone, iPad, dan iPod, anda boleh menggunakan aplikasi untuk podcast yang disebut Apple Podcasts .

  Sudah tentu, Apple Podcast hanya tersedia secara eksklusif pada sistem operasi mudah alih ini yang boleh anda dengarkan di tempat kerja atau waktu luang.

  Apple Podcast juga menyediakan pelbagai kategori dengan ratusan ribu podcast yang boleh anda dengarkan secara percuma. Bagaimanapun, pengguna iPhone tidak akan menyesal!

  PerincianPodcast Apple
  Pemaju Apple Inc.
  OS minimum iOS 10.0 ke atas
  Saiz 2.9MB
  Penarafan 4.0 / 5 (App Store)

  Muat turun Apple Podcast di sini:

  Apple Podcast (iOS) melalui App Store

  6. Podcast Addict (Buat Dengar Podcast Bahasa Inggeris)

  Kemudian jika anda lebih suka mendengar podcast Inggeris, aplikasi Podcast Addict akan menjadi aplikasi yang disyorkan oleh Jaka.

  Bukan hanya pangkalan data podcast yang mencapai 750 ribu, di Podcast Addict terdapat juga lebih dari 120 ribu radio dan 20 ribu buku audio yang dapat dinikmati secara percuma.

  Cukup bagus untuk anda dengarkan, pada masa yang sama anda menjadikannya juga aplikasi pembelajaran Bahasa Inggeris sehingga menjadi lebih lancar, di sini!

  Selain Podcast Addict juga menyokong sambungan dengan saluran YouTube dan Twitch , jadi cukup lengkap untuk anda gunakan, geng.

  PerincianPenagih Podcast
  Pemaju Xavier Guillemane - Penagih Podcast & Radio
  OS minimum Berbeza dengan peranti
  Saiz Bervariasi berdasarkan peranti
  Muat turunnya 5,000,000 ke atas
  Penarafan 4.7 / 5 (Google Play)

  Muat turun Podcast Addict di sini:

  Podcast Addict (Android) melalui Google Play Store

  7. Kotak Cast

  Akhirnya, aplikasi podcast terbaik yang disyorkan oleh Jaka adalah Castbox, yang menyediakan lebih daripada 95 juta episod podcast, radio dan buku audio percuma kepada pendengar.

  Sementara untuk pencipta kandungan podcast, Castbox mempunyai ciri yang serupa dengan Anchor. Di mana aplikasi podcast membolehkan anda merakam, mengedit dan memuat naik melalui telefon bimbit atau komputer riba.

  Bagi anda yang ingin menjana wang di sini, Castbox juga dapat membantu anda mencari iklan yang sesuai dengan khalayak anda, anda tahu.

  PerincianCastbox - Podcast & Audio Percuma
  Pemaju Castbox.FM - Radio & Podcast & Buku Audio
  OS minimum Android 5.0 dan lebih tinggi
  Saiz Berbeza dengan peranti
  Muat turunnya 10,000,000 dan ke atas
  Penarafan 4.6 / 5 (Google Play)

  Muat turun Castbox di sini:

  Castbox (Android) melalui Google Play Store

  Video: Buat Podcast Backsound! Ini adalah Syor untuk Laman Muat turun Lagu Percuma dan Sah

  Nah, berikut adalah beberapa cadangan aplikasi podcast terbaik dan percuma pada tahun 2020 yang boleh anda muat turun, sama ada untuk mendengar atau membuat podcast anda sendiri.

  Oh ya, walaupun ada yang menawarkan ciri untuk merakam podcast melalui telefon bimbit, Jaka mengesyorkan agar anda melabur dalam mikrofon dan fon kepala. Kemudian edit dengan aplikasi penyuntingan audio yang lebih mampu.

  Sebagai tambahan kepada baris aplikasi di atas, adakah anda mempunyai cadangan lain? Sekiranya ya, jangan ragu untuk menulis pendapat anda di ruangan komen di bawah, geng.

  Baca juga artikel mengenai Muzik atau artikel menarik lain dari Satria Aji Purwoko .

  Artikel Berkaitan