Cara Menyelesaikan Masalah Sambungan Anda Tidak Peribadi Semasa Menyambung ke WiFi Awam

Sebilangan besar rangkaian awam menggunakan apa yang disebut Captive Portal, yang merupakan laman kebenaran atau keselamatan data yang menerima syarat untuk mengakses rangkaian Wi-Fi.

Sebilangan besar rangkaian awam menggunakan apa yang disebut Captive Portal , yang merupakan halaman kebenaran atau keselamatan data yang menerima syarat untuk mengakses rangkaian Wi-Fi. Masalahnya ialah banyak penyemak imbas moden menunjukkan Portal Tangkap ini kerana protokol keselamatan yang baru.

Secara teknikal, masalah ini berlaku kerana penggunaan HTTPS yang meluas di semua laman web, bukan hanya untuk menghantar data peribadi. Jadi, setiap protokol yang disebut HSTS (HTTP Strict Transport Security) akan memaksa penyemak imbas menggunakan HTTPS di semua laman web, bahkan laman web yang hanya menggunakan HTTP.

BACA JUGA
  • Cara Mengakses Internet yang Disekat Menggunakan Google
  • 5 Kesan Negatif Penggunaan Internet Harian
  • Ini adalah 10 Negara dengan Sambungan Internet Paling Lambat di Dunia

Cara Menyelesaikan Masalah 'Sambungan Anda Tidak Peribadi' Semasa Menyambung ke WiFi Awam

Oleh itu, apabila anda disambungkan ke Wi-Fi awam , permintaan akses akan dipintas dan diarahkan ke Captive Portal. Selalunya akses ini berfungsi seperti biasa tanpa mengganggu sambungan kami, tetapi kadang-kadang pengalihan ini disekat oleh penyemak imbas kerana cuba mengalihkan permintaan untuk akses ke protokol HTTPS sebelum menyambung ke pelayan, ini sebenarnya wajar kerana ia adalah langkah keselamatan.

Penyelesaiannya adalah dengan memaksa pemindahan menggunakan laman web yang tidak menggunakan protokol keselamatan , pada dasarnya kaedah ini sama seperti ketika kita mengakses internet tanpa protokol keselamatan. Jadi, apa yang boleh kita lakukan adalah menggunakan sambungan yang tulen dan tidak disulitkan. Sambungan tidak selamat yang sederhana akan membolehkan akses tanpa mengarahkan keselamatan.

Oleh itu, jika anda mendapati bahawa anda mengalami masalah ini, sebagai contoh, mesej ralat yang paling biasa adalah Sambungan anda tidak peribadi , atau anda disambungkan ke rangkaian awam tetapi tidak mendapat akses Pengalihan Portal Tangkap. Oleh itu, mudah, buka tetingkap penyemak imbas dan taip url neverssl.com di halaman bar alamat.

Anda akan diarahkan secara automatik ke Captive Portal di mana anda boleh menerima syarat untuk menyambung semula sambungan biasa. Memang, kadang kala Portal Tangkap akan menghadkan sambungan yang berasal dari protokol HTTPS atau HSTS yang sering menimbulkan masalah bagi pengguna biasa. Namun, dengan cara di atas, masalah ralat sambungan kerana sambungan WiFi awam dapat diatasi dengan mudah.

Cara Kedua: Gunakan Proksi

Proksi sering digunakan untuk menyamarkan alamat IP . Kaedah ini dapat digunakan untuk mengakses laman web yang disekat atau disekat oleh penyedia tertentu. Menggunakan proksi juga dapat menyelesaikan masalah Sambungan Anda Tidak Peribadi ketika disambungkan ke Wi-Fi Awam kerana masalah SSL yang timbul.

Untuk pengguna penyemak imbas Chrome dan Firefox , anda boleh menggunakan tambahan yang disebut Anonymox dan Browsec untuk membuat sambungan kembali normal apabila disambungkan ke Wi-Fi awam. Kaedah ini juga dapat digunakan untuk membuka situs yang disekat oleh penyedia atau yang tidak dapat diakses melalui pelayan tertentu.

Sekiranya anda mempunyai cara lain untuk menyelesaikan masalah ketika menyambung ke WiFi awam, jangan ragu untuk membagikannya melalui ruangan komen di bawah. Semoga bermanfaat.

Artikel Berkaitan