Perintah Filem X-Men Lengkap dari Awal hingga Akhir, Jangan Terkeliru!

Keliru kerana mengikuti urutan filem X-Men yang betul? Tenang, artikel kali ini Jaka akan membincangkan urutan filem X-Men dari awal hingga akhir secara terperinci.

Bagi anda yang baru sahaja menonton filem X-Men, atau bahkan peminat besar, kadang-kadang sukar bagi anda untuk menyusun urutan filem X-Men yang betul.

Francais satu ini sememangnya melibatkan perjalanan masa yang menyebabkan aliran masa depan berubah dan francais terbahagi kepada 2 garis masa berbeza.

Untuk menjadikan pengalaman menonton anda lebih bermakna dan jauh dari kebingungan, Jaka telah menyiapkan urutan menonton filem X-Men berdasarkan jalan cerita untuk anda semua.

 • Fasa Awal Pesanan Menonton Filem X-Men
  • X-Men: Kelas Pertama (2011)
  • X-Men: Hari Masa Depan Masa Depan (2014)
 • Garis Masa A (Garis Masa X-Men Asli)
  • X-Men Origins: Wolverine (2009), Urutan Menonton Garis Masa Filem X-Men Pertama A
  • X-Men (2000)
  • X2: X-Men United (2003)
 • Garis Masa B (Garis Masa X-Men Baru)
  • X-Men: Apocalypse (2016)
  • Xmen: Dark Phoenix (2019)
  • Deadpool (2016)
 • Urutan Filem X-Men dari Permulaan hingga Akhir

  Sebelum membincangkan urutan menonton filem X-Men dengan lebih jauh, ingat bahawa garis masa filem dibahagikan kepada 3 bahagian , iaitu permulaan, garis masa cabang A, dan garis masa cabang B.

  Garis masa awal adalah garis masa yang tidak dipengaruhi oleh perjalanan Wolverine ke masa lalu atau filem yang ditetapkan sebelum X-Men: Days of Future Past.

  Selepas filem X-Men: Days of Future Past, urutan filem X-Men dibahagikan kepada dua berdasarkan keputusan Mystiqu untuk membunuh Dr. Tarsk atau tidak.

  Oleh itu, Jaka membahagikan artikel ini kepada 3 bahagian mengikut jalan cerita yang berlaku iaitu fasa awal , garis masa A (ketika Mystique membunuh Tarsk) , dan garis masa B (ketika Mustique tidak membunuh Tarsk) .

  Fasa Awal Pesanan Menonton Filem X-Men

  Terdapat dua filem yang dimasukkan Jaka ke fasa awal, iaitu X-Men: First Class dan juga X-Men: Days of Future Past .

  Sebenarnya X-Men: Days of Future Past terbahagi kepada 2 bahagian dan juga tergolong dalam 2 garis masa berbeza. Untuk menjadikannya lebih mudah, Jaka hanya mengklasifikasikannya ke fasa awal.

  Penjelasan lengkap akan dibincangkan oleh Jaka dalam filem itu sendiri, dan berikut adalah 2 filem X-Men yang diklasifikasikan ke fasa awal.

  1. X-Men: Kelas Pertama (2011)

  Filem superhero ini mengisahkan tentang permulaan pembentukan sekolah mutan yang dibentuk oleh Profesor X dan Magneto.

  Dalam filem ini, anda akan memahami mengapa Profesor X dan Magneto menjadi kegilaan, dan sejauh mana ideologi mereka bertentangan.

  X-Men: First Class adalah filem pertama dalam urutan filem X-Men berdasarkan jalan cerita , dan tempoh ini tidak dipengaruhi oleh perjalanan masa dalam filem berikutnya.

  TajukX-Men: Kelas Pertama
  Menayangkan 3 Jun 2011
  Jangka masa 2 jam 11 minit
  Pengeluaran Marvel Entertainment, The Donners 'Company, et al
  Pengarah Matthew Vaughn
  Pelakon James McAvoy, Michael Fassbender, Jennifer Lawrence, et al
  Genre Aksi, pengembaraan, Sci-Fi
  Penarafan 7.7 / 10 (IMDb.com)

  2. X-Men: Hari Masa Depan Masa Depan (2014)

  Filem ini adalah filem yang bertanggungjawab terhadap kerumitan susunan filem X-Men kerana prinsip perjalanan waktu yang dibawanya.

  Terdapat satu peristiwa penting dalam filem ini yang menjadi pilihan Mystique untuk membunuh Tarsk atau tidak . Sekiranya Mystique membunuhnya maka pada masa akan datang Sentinels akan memburu mutan hingga pupus seperti di awal filem.

  Sebaliknya, apabila Mystique tidak membunuh Tarsk, garis masa akan berubah menjadi era Apocalypse dan Dark Phoenix. Treler akhir filem ini juga menunjukkan masa depan yang berbeza dari awal filem ini.

  Selepas filem ini, garis masa francais X-Men akan dibahagikan kepada dua dan filem seterusnya akan diklasifikasikan menjadi satu garis masa sahaja.

  TajukX-Men: Hari Masa Depan Masa Depan
  Menayangkan 23 Mei 2014
  Jangka masa 2 jam 12 minit
  Pengeluaran Marvel Entertainment, TSG Entertainment, et al
  Pengarah Penyanyi Bryan
  Pelakon Patrick Stewart, Ian McKellen, Hugh Jackman, et al
  Genre Aksi, pengembaraan, Sci-Fi
  Penarafan 8/10 (IMDb.com)

  Garis Masa A (Garis Masa X-Men Asli)

  Garis masa pertama yang akan dibincangkan Jaka adalah garis masa di mana Mystique memutuskan untuk membunuh Dr. Tarsk (Peter Dinklage).

  Oleh kerana itu, Mystique ditangkap dan pemerintah memperoleh DNAnya dan mengembangkan robot Sentinel berdasarkan DNAnya.

  Sentinel mempunyai kekuatan untuk meniru kekuatan mutan yang mereka temui, menjadikannya makhluk yang mustahil untuk dikalahkan .

  Berdasarkan kejadian ini, berikut adalah urutan menonton filem X-Men yang tergolong dalam garis masa A yang menuju ke masa depan pada permulaan filem X-Men: Days of Future Past.

  1. X-Men Origins: Wolverine (2009), Perintah Menonton Garis Masa Filem X-Men Pertama A

  Filem ini mengisahkan tentang permulaan X-Men yang legendaris, Wolverine , dalam mendapatkan cakar Adamantiumnya.

  X-Men Wolverine Origin memfokuskan pada persaingan Wolverine dan saudaranya Sabertooth , dan bagaimana pasukan khas Amerika berusaha memasuki konflik antara mereka berdua.

  Filem aksi ini dibuat dengan baik dengan pelbagai adegan pertempuran yang disisipkan di dalamnya, walaupun pengakhirannya agak membingungkan.

  TajukX-Men Origins: Wolverine
  Menayangkan 1 Mei 2009
  Jangka masa 1 jam 47 minit
  Pengeluaran Marvel Entertainment, The Donners 'Company, et al
  Pengarah Tudung Gavin
  Pelakon Hugh Jackman, Liev Schreiber, Ryan Reynolds, et al
  Genre Aksi, pengembaraan, Sci-Fi
  Penarafan 6.6 / 10 (IMDb.com)

  2. X-Men (2000)

  Urutan seterusnya filem X-Men dalam garis masa A adalah X-Men (2000). Filem pertama yang menjadi pelopor francais filem superhero cukup sensasi ketika dilancarkan .

  Filem ini mengisahkan konflik antara dua kumpulan mutan dengan ideologi berbeza yang diketuai oleh Profesor X dan pesaingnya Magneto.

  Filem Sci-Fi berjaya membawa penonton menikmati filem superhero dewasa yang dibumbui dengan ideologi drama dan prinsip kehidupan.

  TajukX-Lelaki
  Menayangkan 14 Julai 2000
  Jangka masa 1 jam 44 minit
  Pengeluaran Marvel Entertainment Group, The Donners 'Company, et al
  Pengarah Penyanyi Bryan
  Pelakon Patrick Stewart, Hugh Jackman, Ian McKellen, et al
  Genre Aksi, pengembaraan, Sci-Fi
  Penarafan 7.4 / 10 (IMDb.com)

  3. X2: X-Men United (2003)

  Dengan fokus pada perjuangan mutan untuk bertahan hidup, X-Men United membawa konflik yang lebih berkembang daripada filem pertama.

  Siri filem X-Men ini menunjukkan bagaimana kumpulan yang diketuai oleh Profesor X dan Magneto ini berjuang dengan cara yang berbeza untuk hak mereka untuk hidup.

  Anda akan dilayan dengan jalan cerita yang menarik dan adegan aksi yang menawan sepanjang filem ini.

  TajukX2: X-Men United
  Menayangkan 2 Mei 2003
  Jangka masa 2 jam 14 minit
  Pengeluaran Marvel Enterprises, The Donners 'Company, et al
  Pengarah Penyanyi Bryan
  Pelakon Patrick Stewart, Hugh Jackman, Ian McKellen, et al
  Genre Aksi, Sci-Fi, Ngeri
  Penarafan 7.4 / 10 (IMDb.com)

  Urutan Lanjutan Garis Masa Filem X-Men A

  4. X-Men: Pendirian Terakhir (2006)

  Urutan filem X-Men ketiga dari trilogi filem X-Men yang asal mengisahkan Jean Gray yang hilang kawalan dan mula berubah menjadi seperti Phoenix yang gelap.

  Di tengah kesulitan ini, mutan yang merupakan anggota kumpulan X-Men juga harus melawan pemerintah yang masih mendiskriminasikan mutan.

  Dalam filem ini anda akan melihat perang akhir berskala besar antara kumpulan mutan yang diketuai oleh Profesor X, Magneto, dan juga pasukan pemerintah.

  TajukX-Men: Pendirian Terakhir
  Menayangkan 2 Mei 2006
  Jangka masa 1 jam 44 minit
  Pengeluaran Marvel Entertainment, The Donners 'Company, et al
  Pengarah Brett Ratner
  Pelakon Patrick Stewart, Hugh Jackman, Ian McKellen, et al
  Genre Aksi, Pengembaraan, Sci-Fi
  Penarafan 6.7 / 10 (IMDb.com)

  5. The Wolverine (2013)

  Filem aksi ini sebenarnya milik pengisi dalam urutan filem X-Men. The Wolverine menceritakan kisah pengembaraan Logan di tanah Sakura.

  Logan bertemu dengan askar Jepun yang dia selamatkan semasa perang dunia kedua, dan askar ini menawarkan Logan cara untuk mengakhiri keabadiannya .

  Walaupun digolongkan sebagai pengisi, filem ini masih dipenuhi dengan pelbagai aksi menawan dan kisah yang menarik untuk anda lihat sebagai hiburan pada hujung minggu.

  Filem ini menjadi filem terakhir dalam garis masa A sebelum adegan awal dalam filem X-Men: Days of Future Past di mana mutan itu diserang habis-habisan oleh robot Sentinel.

  TajukThe Wolverine
  Menayangkan 26 Julai 2013
  Jangka masa 2 jam 6 minit
  Pengeluaran Marvel Entertainment, The Donners 'Company, et al
  Pengarah James Mangold
  Pelakon Hugh Jackman, Will Yun Lee, Tao Okamoto, et al
  Genre Aksi, Pengembaraan, Sci-Fi
  Penarafan 6.7 / 10 (IMDb.com)

  Garis Masa B (Garis Masa X-Men Baru)

  Garis masa B atau garis masa baru ini adalah masa depan yang berubah berkat kejayaan Logan dalam mencegah Mystique membunuh Dr. Tarsk .

  Acara yang satu ini mengubah masa depan, dan secara automatik susunan menonton filem X-Men berubah menjadi garis masa baru ini.

  Berikut adalah beberapa filem yang jatuh ke garis masa B di mana robot Sentinel tidak dibuat dan masa depan Mutants masih menjadi misteri.

  1. X-Men: Apocalypse (2016)

  Urutan menonton filem X-Men pertama dalam garis masa B adalah mengenai mutan pertama yang muncul di bumi dengan kekuatan luar biasa, iaitu Apocalypse.

  Filem ini kembali ke zaman awal pasukan X-Men dibentuk dan anggotanya masih menghadapi masalah untuk mengawal kekuatan yang mereka miliki.

  Dengan batasan ini, mereka mesti melawan makhluk dengan kekuatan luar biasa yang tidak pernah mereka hadapi sebelumnya.

  TajukX-Men: Apocalypse
  Menayangkan 27 Mei 2016
  Jangka masa 2 jam 24 minit
  Pengeluaran Marvel Entertainment, TSG Entertainment, et al
  Pengarah Penyanyi Bryan
  Pelakon James McAvoy, Michael Fassbender, Jennifer Lawrence, et al
  Genre Aksi, Pengembaraan, Sci-Fi
  Penarafan 6.7 / 10 (IMDb.com)

  2. Xmen: Dark Phoenix (2019)

  Apa yang berlaku jika mutan terkuat di dunia kehilangan kawalan ? Premis ini sedang dicuba dalam X-Men X-Men: Dark Phoenix terbaru.

  Dalam filem ini, anggota X-Men menghadapi dilema mengenai apa yang mesti mereka lakukan untuk menangani Jean Gray yang tidak terkawal .

  Adakah X-Men akan melawan Jean, atau cuba menghidupkannya semula? Perhatikan sendiri bagaimana pengakhirannya.

  TajukX-Men: Dark Phoenix
  Menayangkan 7 Jun 2019
  Jangka masa 1 jam 53 minit
  Pengeluaran 20th Century Fox, Marvel Entertainment, et al
  Pengarah Simon Kinberg
  Pelakon James McAvoy, Michael Fassbender, Jennifer Lawrence, et al
  Genre Aksi, Pengembaraan, Sci-Fi
  Penarafan 5.8 / 10 (IMDb.com)

  3. Deadpool (2016)

  Urutan filem X-Men seterusnya dalam garis masa B adalah filem superhero dewasa Deadpool. Filem ini, yang dibintangi oleh Ryan Reynolds, adalah kejayaan besar ketika dirilis di pasaran.

  Deadpool menggabungkan unsur komedi dan keganasan dengan sangat cemerlang dalam filem ini, dan watak antihero ini langsung menjadi idola baru.

  Deadpool tidak berinteraksi secara langsung dengan ahli utama X-Men, tetapi filem ini masih menjadi sebahagian daripada siri X-Men .

  TajukDeadpool
  Menayangkan 12 Februari 2016
  Jangka masa 1 jam 48 minit
  Pengeluaran 20th Century Fox, Marvel Entertainment, et al
  Pengarah Tim Miller
  Pelakon Ryan Reynolds, Morena Baccarin, TJ Miller, et al
  Genre Aksi, Pengembaraan, Komedi
  Penarafan 8/10 (IMDb.com)

  Garis Masa Filem X-Men Bersambung B

  4. Deadpool 2 (2018)

  Masih bercakap tentang antihero yang sangat lucu, Deadpool 2 cuba membawa kisah yang lebih serius dengan pembalut aksi dan komedi.

  Sekali lagi, usaha Ryan Reynold dan rakan-rakannya membuahkan hasil yang memberangsangkan, Deadpool 2 berjaya memperoleh pendapatan hingga 758 juta USD .

  Walaupun elemen X-Men hanya diperlihatkan sedikit, filem ini masih perlu dimasukkan dalam urutan filem X-Men dari awal hingga akhir.

  TajukDeadpool 2
  Menayangkan 18 Mei 2018
  Jangka masa 1 jam 59 minit
  Pengeluaran 20th Century Fox, Marvel Entertainment, et al
  Pengarah David Leitch
  Pelakon Ryan Reynolds, Josh Brolin, Morena Baccarin, et al
  Genre Aksi, Pengembaraan, Komedi
  Penarafan 7.7 / 10 (IMDb.com)

  5. Logan (2017)

  Urutan filem X-Men terakhir dalam garis masa B adalah Logan, yang dilancarkan pada tahun 2017. Dalam filem ini anda akan melihat aksi Wolverine dan Profesor X yang sudah semakin tua .

  Terlebih lagi, anda akan menyaksikan bagaimana keadaannya jika Wolverine mengambil peranan sebagai bapa yang harus melindungi anak perempuannya.

  Bukan sekadar aksi, dalam filem ini anda juga akan dilayan dengan kisah menyentuh yang jarang ditayangkan dalam francais filem superhero.

  TajukLogan
  Menayangkan 3 Mac 2017
  Jangka masa 2 jam 17 minit
  Pengeluaran 20th Century Fox, Marvel Entertainment, et al
  Pengarah James Mangold
  Pelakon Hugh Jackman, Patrick Stewart, Dafne Keen, et al
  Genre Aksi, Drama, Sci-Fi
  Penarafan 8.1 / 10 (IMDb.com)

  Itulah urutan filem X-Men dari awal hingga akhir bahawa anda boleh membuat rujukan apabila anda mahu menontonnya semula.

  Francais filem superhero ini memang agak membingungkan berbanding filem superhero yang lain, namun kualitinya masih boleh diambil kira.

  Semoga maklumat yang dikongsi Jaka kali ini bermanfaat untuk anda semua, dan sampai jumpa di artikel seterusnya.

  Baca juga artikel mengenai filem atau artikel menarik lain dari Restu Wibowo .

  Artikel Berkaitan