Inilah cara Pertolongan Cemas di Skrin Sentuh Tidak Berfungsi

Skrin sentuh adalah bahagian terpenting dalam telefon pintar. Apabila skrin tidak dapat digunakan, telefon pintar tidak akan beroperasi dengan baik. Berikut adalah beberapa cara yang boleh dilakukan apabila skrin sentuh smarpthone tidak

Skrin sentuh atau skrin sentuh adalah bahagian terpenting dalam telefon pintar. Sekiranya bahagian ini tidak berfungsi, sudah tentu telefon pintar tidak akan dapat beroperasi seperti biasa. Skrin sentuh sangat popular di era gadget sekarang kerana sangat mudah, praktikal, dan lebih mudah digunakan.

Kerana skrin sentuh adalah bahagian yang paling sering bersentuhan langsung dengan pengguna, sudah tentu akan ada banyak masalah yang datang. Tidak jarang telefon pintar dengan skrin sentuh mengalami tindak balas yang perlahan, tidak tepat atau bahkan tidak ada respons sama sekali.

Masalahnya tentu ada banyak sebab. Mungkin disebabkan oleh masalah dalaman, iaitu dari perisian telefon pintar itu sendiri atau dari masalah perkakasan. Lalu bagaimana menangani skrin sentuh yang tidak berfungsi? Berikut adalah petua untuk pertolongan cemas pada skrin sentuh yang tidak berfungsi .

BACA JUGA
  • Cara Merawat Skrin Sentuh Telefon bimbit
  • 3 Fakta mengenai IMEI yang Jarang Diketahui | Bukan Hanya Membuat Blok Telefon Bimbit BM!
  • Cara Merakam Skrin Mudah Alih Android dan iPhone | 100% Berfungsi

Cara Menyelesaikan Masalah Skrin Sentuh Telefon Pintar

Agar anda dapat melakukan pertolongan cemas pada telefon pintar yang skrinnya tidak dapat bertindak balas dengan betul, berikut adalah beberapa cara yang boleh anda praktikkan sendiri dengan mudah.

Mulakan semula Peranti

Cara termudah pertama yang boleh dilakukan adalah menghidupkan semula peranti. Sudah tentu skrin sentuh tidak berfungsi boleh berlaku kerana terdapat sedikit masalah di bahagian dalam telefon pintar. Untuk mengatasi ini, anda boleh mematikan telefon pintar anda sebentar dan kemudian menghidupkannya semula. Sekiranya perlu, keluarkan bateri dalam peranti selama beberapa minit.

Penentukuran Skrin Peranti

Selain masalah perkakasan, skrin sentuh yang tidak berfungsi juga dapat disebabkan oleh pengaturan layar yang tidak betul. Oleh itu, anda boleh menentukurkan skrin melalui menu tetapan.

Bersihkan RAM

RAM boleh menjadi faktor kesesakan skrin sentuh. RAM terlalu penuh, tentunya mengganggu prestasi telefon pintar sehingga tidak dapat berjalan seperti biasa. Lebih baik jika anda juga memeriksa penggunaan RAM yang ada pada waktu itu. Selain itu anda juga dapat memasang antivirus sehingga RAM terlindung dari serangan malware yang dapat merosakkan perangkat.

Cabut Memori Luaran

Selain RAM, masalahnya juga terletak pada memori luaran yang digunakan. Sudah tentu masalah ini akan berlaku sekiranya ingatan dijangkiti malware. Oleh itu anda harus mencuba mengeluarkan memori luaran anda dan membersihkannya terlebih dahulu.

Buang Aplikasi Tidak Penting

Jumlah aplikasi yang digunakan ternyata juga mempengaruhi prestasi skrin sentuh peranti. Saat ini kami dapat dengan bebas memasang aplikasi yang tersedia di Play Store, tetapi Anda harus membatasi jumlah aplikasi ini kerana terlalu banyak aplikasi dapat membuat kinerja telefon pintar menjadi lambat dan menyebabkan kesalahan.

Bersihkan skrin

Bukan hanya masalah perisian, tetapi skrin anda menghadapi masalah kerana debu atau serpihan lain. Keringat biasanya salah satu penyebabnya. Oleh itu, cubalah lap skrin telefon pintar anda dengan pembersih kain atau gelas.

Itulah beberapa langkah untuk mengatasi masalah skrin sentuh pada telefon pintar. Mungkin anda juga boleh berkongsi helah lain dengan mengisi komen di bawah. Semoga dapat membantu: D

Artikel Berkaitan