11 Kerja Sampingan Pelajar yang Membuat Dompet Tebal

Adakah anda masih pelajar? Ingin berdikari dan mempunyai pendapatan sendiri? Hanya kerja sampingan! Terdapat banyak pekerjaan sampingan pelajar yang boleh anda cuba. Berikut adalah 11 pekerjaan sampingan oleh cadangan pelajar Jaka.

Pelajar biasanya dekat dengan masalah kewangan terutama yang tinggal atau berhijrah. Catuan wang biasanya diperoleh setiap bulan dari ibu bapa. Selalunya wang ini habis digunakan sebelum masa tenggang, merasa tertekan dan tidak mempunyai wang.

Walaupun anda juga dapat mengetahui secara bebas dengan menjana wang anda sendiri walaupun anda masih pelajar, caranya adalah dengan bekerja sambilan. Terdapat banyak jenis pekerjaan sampingan yang boleh anda cuba, dan berikut adalah cadangan untuk pekerjaan sampingan dari pelajar dari Jaka.

BACA JUGA
  • 10 Cadangan Kerja Sampingan dari Rumah Terbaik 2018
  • Kerja Sampingan Hanya dengan menghantar SMS, Nasib baik menggoda!
  • Cadangan Kerja Sampingan Dalam Talian dan Tempat Perhatian

Mandiri dalam bidang Kewangan dengan Kerja Sampingan

Sebagai pelajar perubatan herba harus dapat belajar untuk lebih berdikari , salah satunya dalam hal kewangan. Jangan hanya bergantung pada catuan dari ibu bapa. Cubalah berani untuk bekerja di samping dan menjadi lebih bebas dari segi kewangan.

Dengan pekerjaan sampingan anda bukan sahaja mendapat wang tambahan, anda juga belajar banyak perkara . Seperti disiplin, pengurusan masa yang baik, menambah pengalaman, masa lapang, dan lain-lain. Apa kerja sampingan pelajar yang boleh kita lakukan? Mari lihat senarai penuh.

1. Kerja sampingan dalam talian

Sekiranya anda adalah jenis orang yang malas melakukan aktiviti luar dan lebih biasa dengan dunia dalam talian, cubalah mencari pekerjaan sampingan dalam talian . Terdapat banyak variasi yang boleh anda cuba seperti penulis, penterjemah, reka bentuk grafik dan lain-lain. Anda dapat mengetahui dengan lebih lengkap melalui artikel di bawah.

Baca Juga: Cadangan Kerja Sampingan Dalam Talian dan Tempat Mencarinya

2. Isi Tinjauan Dalam Talian

Sekiranya anda bekerja di sisi pelajar ini, anda boleh melakukannya setiap kali anda mempunyai masa lapang. Caranya ialah mengisi tinjauan dalam talian. Banyak laman web seperti Opinion Outpost menawarkan bayaran sekiranya anda mengisi tinjauan di sana. Aplikasi khas tinjauan dalam talian ini juga tersedia, anda boleh mencubanya dengan mengklik pautan di bawah.

Baca Juga: Cara Menjana Wang Beratus-ratus ribu Hanya dari Mengisi Tinjauan

3. Menjadi Blogger atau YouTuber

Sekiranya anda suka menulis maka buatlah blog . Sementara itu, jika anda suka membuat kandungan video maka buatlah saluran Youtube . Kedua-dua platform ini boleh digunakan untuk menyalurkan hobi anda sambil menjana wang. Terdapat sistem yang dipanggil Google Adsense, di mana anda akan mendapat wang dari tulisan atau rancangan video anda.

4. Pemandu teksi motosikal dalam talian

Sekiranya anda mempunyai motosikal dan sudah mempunyai SIM, cubalah bekerja di sisi pelajar dengan menjadi pemandu teksi motosikal dalam talian . Peluang ini terbuka luas untuk semua orang, termasuk pelajar. Cara mendaftar juga mudah, anda tahu? Baca artikel Jaka di bawah:

Baca Juga: Cara Mendaftar GOJEK Dalam Talian, Boleh Langsung Melalui Telefon Bimbit!

5. Perkhidmatan Jenis Tugas

Tugasan pelajar tidak berkesudahan , dan kebanyakan tugasan mesti diminta dalam bentuk kertas yang ditaip. Anda boleh menggunakannya untuk pekerjaan sampingan yang anda tahu. Anda boleh bekerja di sisi pelajar dengan membuka perkhidmatan menaip. Boleh menaip tugasan, kertas kerja, dan juga tesis. Sekiranya anda sudah mempunyai komputer riba, senang bekerja!

6. Menjadi Penganjur Acara

Sekiranya anda suka merancang acara , cubalah bekerja sebagai EO. Anda boleh memulakan dari projek kecil terlebih dahulu. Contohnya menyiapkan hari graduasi rakan, merancang kejutan ulang tahun, atau menyiapkan acara khas untuk ulang tahun berpacaran. Untuk menjadikannya lebih mudah, membentuk pasukan rakan pelajar juga agar ada pembahagian tugas mengikut kemampuan.

7. Perkhidmatan Dokumentasi Foto / Video

Kerja sampingan ini sesuai untuk anda yang suka fotografi atau videografi . Anda boleh menawarkan perkhidmatan dokumentasi dalam bentuk foto atau video. Banyak acara yang boleh anda tawarkan perkhidmatan ini, seperti acara perkahwinan, membuat video profil syarikat, atau membuat album foto pra-perkahwinan. Kami mengesyorkan agar sebelum anda menawarkan perkhidmatan, buat portfolio yang mengandungi karya terbaik anda agar pengguna mempercayai.

8. Sambilan di Kedai atau Restoran

Salah satu pekerjaan sampingan bagi pelajar yang boleh anda lakukan adalah bekerja sambilan di kedai atau restoran . Boleh di kedai fotokopi, pasar raya, kafe, restoran, dan lain-lain. Sekiranya ini lebih sesuai untuk anda yang berada di semester terakhir, kerana kerja sambilan ini biasanya memerlukan masa yang lebih lama.

9. Tutor Persendirian

Guru boleh bekerja di sebelah dengan menjadi guru atau tutor swasta. Selain mendapat wang, anda juga dapat belajar mengaplikasikan pengetahuan yang diperoleh semasa kuliah. Persendirian ini bukan hanya mengenai pembelajaran, bukan? Anda juga boleh menawarkan pelajaran muzik atau pelajaran sukan , bergantung pada kemampuan anda.

10. Sukan Berbayar

Suka sukan? Ternyata sukan dan gaya hidup sihat juga dapat dijadikan pekerjaan sampingan bagi pelajar, anda tahu. Cuba pasang aplikasi android bernama Achivement , anda boleh mendapatkan lesen di Play Store. Setiap kali anda melakukan latihan seperti yang diperintahkan oleh aplikasi ini, anda akan mendapat hadiah berupa wang.

11. Pemandu Lawatan

Pekerjaan sampingan pelajar ini sesuai jika anda suka pengucapan awam. Terutama jika kampus anda berdekatan dengan tempat pelancongan . Anda boleh menawarkan perkhidmatan pemandu pelancong kepada setiap pelawat atau pelancong yang tiba. Anda boleh bekerja secara bebas atau menyertai ejen pelancongan.

Keliru di mana hendak mencari pekerjaan sampingan? Tenang, Jaka mempunyai cadangan laman web untuk mencari pekerjaan sampingan yang sesuai untuk pelajar. Cukup klik pada artikel Jaka ini: Mencari Laman untuk Kerja Sampingan Terkini .

Terdapat 11 pekerjaan sampingan pelajar yang boleh anda cuba. Apabila anda memutuskan untuk mengambil pekerjaan sampingan, bijak menguruskan masa anda. Jangan biarkan pekerjaan sampingan itu mengganggu waktu kuliah anda. Semoga berjaya!

Baca juga artikel mengenai Kerja Sampingan atau artikel menarik lain dari Chaeroni Fitri .

Artikel Berkaitan