Diakui, 25 Emoji Ini Harus Sering Digunakan Dengan Tidak Betul Semasa Berbual!

Emoji boleh menjadi wakil bagi anda dalam meluahkan perasaan. Tetapi, tahukah anda, terdapat 15 emoji yang mungkin salah anda gunakan.

Sejak teknologi internet semakin meluas, media sosial dan perkhidmatan aplikasi sembang juga meningkat. Aplikasi sembang seperti WhatsApp bukan sahaja menjadikannya lebih mudah untuk berkomunikasi, tetapi juga memudahkan untuk mengekspresikan melalui emoji. Emoji boleh menjadi wakil bagi anda dalam meluahkan perasaan. Tetapi, tahukah anda bahawa terdapat 23 emoji yang sering digunakan dengan tidak betul dalam aplikasi sembang.

Kesalahan menggunakan emoji boleh membawa banyak akibat. Bagaimana kalau anda menggunakan emoji menangis, tetapi sebaliknya menggunakan emoji yang kecewa? Hampir sama, tetapi berbeza maksudnya.

BACA JUGA
  • Emoticon dan Emoji Apa Yang Paling Popular Selama 2014?
  • Gokil, Orang Ini Membuat Ribuan Kekunci hanya untuk menaip Emoji
  • Facebook Menggunakan Emoji Mudah Alih Unyu Daripada TIDAK SUKA, Apa Hasilnya?

25 Emoji Yang Anda Pasti Gunakan Salah

1. Bersiul atau mencium?

Adakah anda sering menganggap ini adalah peluit emoji? Namun menurut EmojiPedia, emoji ini ingin mencium bau yang anda tahu!

2. Mengejek orang? Atau ...

Sekiranya anda jahil dalam berbual, anda mesti menggunakan emoji ini bukan? Walaupun maksud emoji ini sebenarnya adalah untuk menggambarkan perasaan ingin makan sesuatu yang lazat.

3. Emoji ini kecewa, tidak menangis.

Mungkin anda pernah mengalaminya, niat untuk menghantar emoji menangis, eh malah memerah emoji ini? Emoji ini bukan untuk menangis sama sekali, tetapi untuk mendedahkan jika anda kecewa dengannya, tetapi sebaliknya juga berpuas hati. Contohnya anda menembak, tetapi ditolak. Anda kecewa, tetapi kosong kerana anda telah menyatakan dan mendengar jawapannya. Contohnya, bukannya Jaka bercakap tentang anda. Jangan baper ah!

4. Ini bukan kacang tanah, tetapi kentang panggang.

Jaka pernah mahu membakar sate dengan rakan, katanya membawa kacang. Kemudian dia menghantar banyak emoji ini. Jaka berfikir, dia meminta kacang, tapi kenapa dia mengirim emoji kentang itu? Jadi, untuk apa anda mahu kacang atau kentang? Jangan buat kawan keliru.

5. Ini bukan emoji sup periuk panas, tetapi mata air panas (onsen) di Jepun.

Tidak lucu jika anda mengatakan anda memakan sup tulang rusuk, kemudian pamerkannya di Path menggunakan emoji ini. Orang yang faham boleh berfikir bahawa anda menggunakan emoji yang salah, atau sebenarnya anda memakan sup tulang rusuk semasa mandi air panas. Tidak mungkin.

6. Ini bukan bola ping pong, tetapi emoji menikmati pemandangan bulan.

Ia pasti kelihatan seperti bola ping pong. Jaka faham jika anda salah menggunakannya. Kecuali gadis, kerana mereka selalu betul.

7. Ini bukan biji, ini buah berangan.

Ini berangan atau berangan, anda membuka bijirin.

8. Ini adalah penanda buku, bukan emoji angpao.

Anda yang suka menggunakan emoji ini untuk menyatakan kegembiraan mendapat angpao atau sebagai ungkapan memberi angpao, anda salah. Kerana ini adalah emoji penanda buku.

9. Ini bukan emoji yang menyembah Tuhan, tetapi ketika anda merayakan sesuatu.

Anda berkumpul dengan rakan dan meraikan kejayaan anda dalam menyelesaikan pekerjaan, gunakan emoji ini.

10. Ini bukan emoji ketika anda merasa jelek, tetapi ketika anda merasa kesal.

Apabila anda merasa penampilan anda pelik dan jelek, anda tidak menggunakan emoji ini. Kerana ini digunakan ketika anda kecewa atau kesal dengan sikap seseorang.

11. Ini bukan gadis bertanduk, tetapi gadis yang mengurut kepala.

Tidak seronok jika benar-benar ada emoji gadis bertanduk?

12. Ini bukan ketika anda takut, tetapi ketika anda terkejut.

Adakah anda pernah melihat sesuatu yang mengejutkan? Kemudian anda tertanya-tanya apa sebenarnya orang ini. Ketika itulah anda menggunakan emoji ini.

13. Semasa menghantar emoji ini, tinggalkan segera!

Adakah anda melihat sama ada pistol dalam emoji ini dimaki? Seterusnya, tembak sahaja.

14. Bukan permainan Deal atau No Deal, tetapi emoji ini sudah tidak bagus lagi.

Pernahkah anda terfikir bahawa ini adalah permainan emoji Deal atau No Deal. Bermakna anda salah.

15. Dia bukan lagi pendorong, tetapi diam.

Di Jepun, ini disebut Dogeza.

16. Ini bukan emoji yang keliru, tetapi emoji senyap.

Rasa malas berbual? Malas dengan orang yang dijemput untuk berbual? Gunakan emoji ini.

17. Ini bukan api, tetapi lencana nama.

Lihat lagi, ia kelihatan seperti api. Tetapi lihat lagi, untuk apa tanda putih itu? Ini adalah lencana yang boleh mempunyai nama di atasnya.

18. Gadis ini tidak lagi menari, tetapi ini adalah versi Playboy Bunnies versi Jepun

Hati-hati dengan gadis-gadis anda, jangan pergi sehingga rakan teman lelaki anda menganggap bahawa anda adalah gadis yang mudah untuk menghantar emoji ini.

19. Gadis berbaju merah jambu itu terkejut? Salah. Gadis comel ini berkata 'OK'.

Adakah anda pernah melihat Cherry Belle? Sekarang mari kita katakan mereka yang berpose hanya mengatakan 'OK' Tidak terbayang adakah ini gambar budak lelaki ya?

20. Gadis ini bukan pelayan di restoran, dia penyambut tetamu atau penyedia maklumat.

Anda pasti tertipu dengan pose tangan gadis itu, bukan? Kerana seolah-olah dia membawa dulang.

21. Sekiranya anda menganggap ini gambar gunung dengan matahari, anda harus memeriksa mata anda.

Jelas ini bukan emoji gambar gunung. Sekiranya anda rasa ini adalah tangan yang lebih lama untuk berdoa, masih lebih baik, hampir menghampiri. Sebenarnya, ini adalah emoji versi Jepun. Sekiranya menggunakan emoji ini, ia digunakan apabila anda merasa benar-benar menyesal tetapi tidak dipertimbangkan. Jadi bilik anda diturunkan.

22. Pada pandangan pertama ia kelihatan seperti emoji yang menangis, sedangkan ini adalah emoji yang mengantuk.

23. Nampak seperti bintang jatuh ya? Tetapi ini sebenarnya emoji yang pening.

Mari akui Jaka. Anda pasti memikirkan emoji bintang jatuh ini bukan? Mengapa bintang jatuh bergerak? Ini adalah emoji yang memusingkan kepala. Sekiranya anda biasa menonton kartun, anda tahu.

24. Hush, hush disuruh pergi? Tidak, ini emoji.

Nampaknya gerakan mendorong disuruh pergi ya? Namun ini sebenarnya bermaksud tangan yang ingin memeluk atau memeluk.

25. Suka pada orang di rumah?

Sangat salah. Ini bermaksud sewa hotel setiap jam. Orang biasa melampiaskan keinginan mereka selama satu jam kerana patah hati atau hanya kerana mereka mahu. Awas, jangan gunakan ini terlalu kerap, apalagi ditangkap oleh teman lelaki. Bahaya!

Jangan salah menggunakan emojinya. Nanti boleh salah faham. Kerana sekarang emoji sering digunakan untuk meluahkan perasaan. Ya betul?

Adakah anda pernah menggunakan emoji yang salah sebelum ini? Atau mungkin anda pernah salah menggunakan emoji lain? Ayuh kongsi di ruangan komen.

Artikel Berkaitan