Cara Menggunakan Ciri DOME Marshmallow pada Telefon Pintar anda

Doze adalah ciri terbaru pada Android M untuk menjimatkan bateri. Tetapi nampaknya ada banyak aplikasi serupa yang dapat kita pasang di telefon pintar Android kita tanpa perlu mengemas kini ke Marshmallow

Anda semua sudah tahu bahawa ciri terbaru di Android Marshmallow adalah Doze . Fungsi ini dipercayai dapat menjimatkan bateri Android dengan lebih cekap. Fungsi ini sebenarnya telah dikembangkan sejak sekian lama tetapi hanya dapat dilepaskan di Android Marshmallow. Doze mempunyai prinsip bekerja dengan mematikan semua aplikasi yang berjalan di latar belakang untuk menjimatkan bateri. Ya, memang salah satu penyebab utama bateri boros adalah kerana banyak aplikasi yang berjalan di latar belakang walaupun telefon pintar tidak digunakan. Ciri Doze ini dikembangkan untuk menjimatkan hayat bateri dan menjadikan bateri lebih optimum. Walaupun dengan ciri ini kita dapat menjimatkan bateri hingga 3 kali .

Doze pada Android Marshmallow benar-benar mampu menjadikan bateri dan RAM telefon pintar jauh lebih cekap dan tahan lama. Oleh itu, anda tidak perlu ragu untuk mengemas kini telefon pintar anda ke Android Marshmallow. Nah, bagaimana jika telefon pintar anda tidak dapat dikemas kini ke Marshmallow? Anda tidak perlu risau kerana terdapat beberapa aplikasi yang mempunyai cara kerja seperti Doze dan dapat menjimatkan hingga 3 kali ganda bateri telefon pintar Android.

BACA JUGA
  • Kenalin Di Sini, Ciri DOZE, Android Marshmallow yang Dapat Menjimatkan Bateri 3x
  • Ini adalah 5 Juta Telefon Pintar Android dengan Bateri Paling Tahan Lama

7 Aplikasi Doze yang serupa untuk Android

Terdapat beberapa aplikasi yang sebenarnya mempunyai cara kerja yang serupa dengan Doze di Marshmallow iaitu menjimatkan bateri. Tetapi ada juga aplikasi yang menambahkan ciri-ciri tertentu sebagai pelengkap. Berikut adalah 7 aplikasi yang mempunyai cara kerja yang serupa dengan Doze di Marshmallow.

1. Tidur untuk Hayat Bateri yang Lebih Baik

Dari namanya sama. Walau bagaimanapun, Doze for Better Battery Life adalah aplikasi keluaran pihak ketiga untuk mengoptimumkan penggunaan bateri pada Android. Aplikasi ini berbeza dengan mod penjimatan Daya yang terdapat di Android Lollipop. Ciri penjimatan kuasa di Lollipop hanya mematikan sambungan data dan kemudian diaktifkan semula apabila pengguna membuka aplikasi yang dimaksudkan. Dalam Doze ini, pengguna hanya mengaktifkan skrin telefon pintar mereka dan secara automatik sambungan data dan aplikasi dapat digunakan kembali. Istimewa, Doze di Android Marshmallow hanya aktif apabila telefon pintar dibiarkan selama 30 minit. Semasa menggunakan Doze untuk Kehidupan Bateri yang Lebih Baik, anda boleh mengaktifkan ciri ini pada bila-bila masa.

Produktiviti Apl YirgaLab DOWNLOAD

2. Waktu tidur

Sama seperti aplikasi sebelumnya. Naptime juga melumpuhkan beberapa aplikasi yang berfungsi di latar belakang untuk menjimatkan bateri. Perbezaannya ialah Naptime mempunyai ciri yang lebih lengkap, tetapi untuk menggunakannya, telefon pintar Android anda mesti di-root.

3. Greenify

Aplikasi Greenify juga memiliki kemampuan untuk mematikan aplikasi Android yang menghabiskan banyak bateri ketika tidak digunakan. Greenify menyahaktifkan aplikasi yang sedang berjalan dengan mematikan proses perkhidmatan pada aplikasi. Hampir sama dengan ciri Doze pada Android Marshmallow. Sayangnya, aplikasi yang dilumpuhkan oleh Greenify menyebabkan aplikasi tidak dapat melakukan pemberitahuan push dan kemas kini ketika dimatikan.

Alat Pembangun Aplikasi Oasis Feng DOWNLOAD

4. Shutapp

Shutapp mempunyai ciri yang serupa dengan Doze pada Android Marshmallow. Aplikasi ini mematikan aplikasi yang berjalan di latar belakang yang tidak digunakan. Uniknya, Shutapp masih dapat menerima pemberitahuan push walaupun aplikasi dimatikan. Ia sangat berguna bagi anda yang ingin menjimatkan bateri tetapi tetap berhubung dengan media sosial atau berbual.

5. Tidur Sekarang (akar)

Walaupun masih dalam Beta, Doze Now cukup layak digunakan. Aplikasi ini dianggap lebih ringan daripada yang lain. Doze Now juga mematikan aplikasi yang berjalan di latar belakang ketika tidak digunakan. Sayangnya, ketika layar Android diaktifkan kembali, aplikasi ini tidak dihidupkan kembali secara automatik yang sebelumnya telah dimatikan. Anda harus membuka aplikasi yang telah dimatikan secara manual. Doze Now juga memerlukan akses root untuk telefon pintar yang digunakan. Tetapi aplikasi ini dianggap dapat menjimatkan lebih banyak tenaga bateri Android.

6. Pengurus Hibernasi

Hibernation Manager juga merupakan aplikasi yang dapat menjimatkan bateri pada peranti Android seperti Doze. Aplikasi ini juga dapat mematikan beberapa perisian aktif yang menghabiskan bateri. Anda secara bebas dapat memilih aplikasi apa yang akan dinyahaktifkan ketika skrin dimatikan. Juga jika telefon pintar anda telah di-root, maka anda boleh menggunakan fitur CPU Hibernation. Di mana aplikasi ini menjadikan CPU berfungsi dalam frekuensi terendah sehingga dapat menjimatkan bateri telefon pintar.

7. Penjimatan Bateri Doze

Penjimatan Baterai Doze dikatakan cukup berkesan dalam menjimatkan bateri dengan mematikan aplikasi yang tidak digunakan. Anda juga boleh memilih aplikasi apa yang hendak dimatikan dengan mudah. Sebaiknya jangan mematikan aplikasi sosial atau pemesejan kerana Doze Battery Saver tidak mengaktifkan semula aplikasi yang telah dimatikan secara automatik. Anda mesti membuka setiap aplikasi secara manual melalui menu tetapan pada Doze Battery Saver ini.

Itulah beberapa aplikasi yang serupa dengan fitur Doze di Android Marshmallow. Tujuannya, tentu saja, adalah menjimatkan bateri pada telefon pintar. Anda boleh memilih salah satu daripadanya untuk digunakan dan tentu saja, dengan aplikasi ini, Anda dapat menikmati fitur Doze di Marshmallow tanpa perlu meningkatkan sistem operasi telefon pintar Android anda.

Artikel Berkaitan