7 Aplikasi Office Android Ringan & Terbaik 2020, Jadikannya Lebih Produktif!

Aplikasi pejabat Android yang terbaik dan paling ringan akan sangat membantu produktiviti anda. Lihat di sini!

Seperti yang kita ketahui, Google Play menawarkan berjuta-juta aplikasi yang menyederhanakan kehidupan pengguna Android. Memang, kebanyakan dicari untuk aplikasi hiburan, contohnya hanya aplikasi pemain muzik dalam talian dan luar talian terbaik .

Nampaknya, ada jenis aplikasi lain yang tidak kurang pentingnya, iaitu aplikasi Office Android . Jenis aplikasi ini sangat berguna untuk membantu dalam pekerjaan. Bukan hanya untuk pekerja pejabat, tetapi juga pelajar dengan tugas mereka.

Untuk itu, kali ini Jaka akan mengkaji 7 aplikasi Android Office terbaik yang ringan dan tanpa iklan yang sememangnya berguna untuk menjadikan anda lebih produktif.

 • Pejabat Polaris
 • OfficeSuite
 • Dokumen Yang Akan Dihantar
 • Microsoft Word, Excel, PowerPoint
 • Google Drive
 • Petikan: Dokumen, Sembang, Hamparan
 • Aplikasi Pejabat Ringan & Terbaik 2020 untuk Android

  Sebilangan aplikasi Android Office di bawah boleh dikendalikan di luar talian atau dalam talian. Terdapat juga versi yang mengambil memori paling ringan dan tanpa iklan. Ingin tahu? Inilah senarai!

  1. Pejabat WPS

  Untuk makluman anda, sebenarnya WPS Office adalah salah satu aplikasi terbaik yang terdapat di iPhone. Namun, aplikasi ini juga tersedia di Android, anda tahu! Oleh itu, anda boleh menggunakan iOS melalui aplikasi ini.

  Setelah dinamakan Kingsoft Office , aplikasi ini adalah singkatan atau perpanjangan dari Writer, Presentation and Spreadsheets (WPS).

  Sebagai salah satu aplikasi pejabat Android terbaik, WPS Office membolehkan pengguna membuka dokumen dari banyak sumber tempatan dan mengakses fail yang disimpan dalam simpanan pengguna.

  Mengenai keselamatan, aplikasi ini juga menyediakan penyediaan kata laluan untuk fail tertentu yang ingin anda selamatkan.

  PerincianPejabat WPS
  Pemaju Kingsoft Office Software Corporation Limited
  OS minimum Android 5.1 ke atas
  Saiz 57MB
  Pasang 100,000,000+
  Penarafan 4.3 / 5 (Google Play)

  Muat turun aplikasi WPS Office di bawah:

  Aplikasi Aplikasi & Alat Perniagaan Kingsoft Office Software Corporation Limited DOWNLOAD

  2. Pejabat Polaris

  Aplikasi ini adalah salah satu aplikasi pejabat Android dengan ciri yang paling lengkap. Polaris Office menyediakan ciri untuk melihat, memaparkan, menyunting dan menyimpan semua jenis dokumen di mana sahaja dan bila-bila masa.

  Sejuk lagi, aplikasi ini mampu untuk semua format fail seperti DOC / DOCX, HWP, PPT / PPTX, TEXT, XLS / XLSX hingga PDF. Selain itu, penampilan aplikasi ini lebih mesra pengguna sehingga membuatkan pengguna selesa memakainya.

  Masalahnya, tidak perlu risau kerana aplikasi ini juga menyediakan pemacu awan sendiri yang disebut Polaris Drive. Walaupun anda masih boleh memilih untuk menggunakan pemacu lain.

  PerincianPejabat Polaris
  Pemaju Infraware Inc.
  OS minimum Android 4.4 dan lebih tinggi
  Saiz 61MB
  Pasang 50,000,000+
  Penarafan 3.9 / 5 (Google Play)

  Muat turun aplikasi Polaris Office di bawah:

  Aplikasi Apl & Alat Perniagaan INFRAWARE, INC. MUAT TURUN

  3. Suite Pejabat

  Aplikasi ini sering dipanggil lebih daripada sekadar aplikasi pejabat. Kerana aplikasi yang disebut OfficeSuite dapat membuka semua jenis fail, bahkan di luar format fail Microsoft yang asas.

  Selain format seperti DOC, DOCX, DOCM, XLS, XLSX, XLSM, PPT, PPTX, PPS, PPSX, PPTM dan PPSM, aplikasi ini juga mampu membaca format fail seperti RTF, TXT dan ZIP.

  Aplikasi yang satu ini diselaraskan dengan baik sehingga dapat mengakses data atau fail dengan cepat. Walaupun ada aplikasi versi berbayar, versi gratis juga memiliki semua fitur yang disebutkan sebelumnya.

  PerincianOfficeSuite
  Pemaju Sistem Mobi
  OS minimum Android 5.1 ke atas
  Saiz 53MB
  Pasang 100,000,000+
  Penarafan 4.2 / 5 (Google Play)

  Muat turun aplikasi Polaris Office di bawah:

  Aplikasi Alatan Pejabat & Perniagaan MobiSystem MUAT TURUN

  4. Dokumen Yang Akan Dihantar

  Jadi salah satu aplikasi pejabat Android tertua dan paling ringan, Docs To Go layak dikategorikan sebagai salah satu yang terbaik dengan rangkaian ciri mesra pengguna.

  Antaramuka mudah dan ringkas, dan kelajuan mengakses dan memproses data menjadikan aplikasi yang satu ini tetap menjadi kegemaran pengguna.

  Salah satu ciri unik aplikasi ini adalah mengetahui perubahan yang dibuat pada fail. Contohnya fail Microsoft Word anda yang telah diedit, anda dapat mengetahui perubahannya dengan aplikasi Docs To Go ini.

  PerincianDokumen Yang Akan Dihantar
  Pemaju DataViz
  OS minimum Android 4.4 dan lebih tinggi
  Saiz 10MB
  Pasang 50,000,000+
  Penarafan 4.2 / 5 (Google Play)

  Muat turun aplikasi Polaris Office di bawah:

  MUAT TURUN Aplikasi Office & Business Tools

  5. Microsoft Word, Excel, PowerPoint

  Anda mesti biasa dengan tiga nama di atas. Selepas kejayaan versi PC, pada tahun 2015, syarikat teknologi gergasi Microsoft secara rasmi melancarkan tiga aplikasi ini untuk Android.

  Segera diserang oleh pengguna setelah diluncurkan secara rasmi, ketiga aplikasi Android Office Microsoft dan bebas iklan ini hadir dan sangat membantu pengguna kerana mereka lebih fleksibel untuk digunakan.

  Microsoft Word , Excel dan PowerPoint di Android tidak lengkap seperti versi pada PC atau komputer riba. Tetapi dengan anda boleh memasangnya secara percuma atau tanpa kos, sudah tentu anda tidak akan kecewa dengan ketiga-tiga aplikasi pejabat tersebut.

  PerincianMicrosoft Word, Excel, PowerPoint
  Pemaju Microsoft Corporation
  OS minimum Android 6.0 ke atas
  Saiz Microsoft Word: 57MB


  Microsoft PowerPoint: 57MB

  Pasang 10,000,000+
  Penarafan Microsoft Word: 4.3 / 5 (Google Play)


  Microsoft Excel: 4.3 / 5 (Google Play)


  Microsoft PowerPoint: 4.3 / 5 (Google Play)

  Muat turun aplikasi Microsoft Word, Excel, PowerPoint di bawah:

  Aplikasi Microsoft Corporation Office & Business Tools DOWNLOAD Microsoft Corporation Office & Business Tools Apps DOWNLOAD Microsoft Corporation Office & Business Tools Apps DOWNLOAD

  6. Google Drive

  Siapa yang tidak mengetahui aplikasi Office Android yang satu ini? Sekiranya aplikasi di atas bertujuan untuk menulis, mengedit, atau membaca data / fail, Google Drive bertanggungjawab untuk menyimpan data ini dengan selamat.

  Betul, masih berkaitan dengan aplikasi di atas, Google Drive di Android memberi anda akses ke semua fail Microsoft Word, Excel dan PowerPoint yang disimpan di pemacu.

  Sesungguhnya, kehadiran aplikasi ini di Android sebenarnya bertujuan untuk memudahkan akses ke fail pada telefon pintar atau alat dengan OS penciptaan Google. Dengan kapasiti percuma 15GB, anda dapat menyimpan data kerja dengan bebas!

  PerincianGoogle Drive
  Pemaju Google LLC
  OS minimum Android 5.1 ke atas
  Saiz 16MB
  Pasang 5,000,000+
  Penarafan 4.3 / 5 (Google Play)

  Muat turun aplikasi Google Drive di bawah:

  Aplikasi Google Office & Business Tools DOWNLOAD

  7. Petikan: Dokumen, Sembang, Hamparan

  Aplikasi pejabat Android ini boleh dibilang salah satu yang paling ringan dan tanpa iklan. Dengan menyediakan ciri seperti spreadsheet, aplikasi ini dapat membuat dan mengundang orang lain untuk mengedit fail dengan mudah, cepat dan ringan.

  Sama seperti aplikasi pejabat lain, Quip juga mampu menggunakan berbagai jenis dan format fail, jadi anda tidak perlu ragu untuk membuka fail anda di sini.

  Satu kelebihan lain dari Quip ialah ciri sembang yang memudahkan penyunting fail untuk berkomunikasi. Selain itu, fail yang dibuat dalam aplikasi ini juga dapat dieksport dengan mudah ke aplikasi lain seperti DropBox, EverNote, dan sebagainya.

  PerincianPetikan: Dokumen, Sembang, Hamparan
  Pemaju Kingsoft Office Software Corporation Limited
  OS minimum Android 5.0 dan lebih tinggi
  Saiz 31MB
  Pasang 500,000+
  Penarafan 4.0 / 5 (Google Play)

  Muat turun aplikasi Quip: Docs, Chat, Spreadsheets di bawah:

  Aplikasi Produktiviti Quip, Inc. MUAT TURUN

  Itulah tujuh aplikasi pejabat Android terbaik yang dijamin menjadikan anda meningkatkan produktiviti.

  Jangan hanya menggunakan Android anda hanya sembang, media sosial atau bermain permainan, lakukan kerja anda sekali sekala dan menjadi produktif dengan aplikasi di atas.

  Baca juga artikel mengenai aplikasi atau artikel menarik lain dari Reynaldi Manasse .

  Artikel Berkaitan