Sediakan Tisu! Berikut adalah 15 filem India yang paling menyedihkan yang mengalirkan air mata

Sekali lagi betapa sedihnya filem India yang mengalirkan air mata? Kemudian tonton filem India dengan kisah yang memilukan berikut!

Tidak kurang popular daripada filem Hollywood, filem India juga mempunyai sebilangan besar peminat yang anda kenali, geng.

Terutama dengan persembahan tarian dan nyanyian yang menjadi salah satu ciri yang selalu berjaya memikat hati penonton.

Bukan sekadar tarian, filem India juga terkenal dengan jalan cerita mereka yang tidak kurang dramatik dan menyakitkan hati sehingga membuat penonton berlinangan.

Nah, bagi anda yang mencari filem India sedih terbaik yang dapat mengalirkan air mata, berikut adalah beberapa cadangan.

 • Taare Zameen Par (2007)
 • Stanley Ka Dabba (2011)
 • Ashiqui 2 (20013)
 • Kal Ho Na Ho (2003)
 • Nama Saya Khan (2010)
 • Fanaa (2006)
 • Filem India Sedih Yang Lain ...
 • Saranan filem India yang menyedihkan

  Sekiranya selama ini drama Korea diketahui mempunyai cerita yang mampu membuat penonton sedih dan sedih bagi penontonnya, filem India sama-sama dramatis.

  Contohnya, beberapa cadangan filem India yang menyedihkan yang akan dibincangkan oleh Jaka seterusnya dijamin akan membuat anda menangis.

  1. Devdas (2002)

  Sumber foto: Pratonton Filem Eros Now (Ingin menonton filem India yang sedih dengan keluarga terbaik? Devdas adalah salah satu pilihannya).

  Dibintangi oleh Shahrukh Khan dan siri bintang Bollywood lain, Devdas adalah sebuah filem yang diilhamkan oleh novel laris karya Sharat Chandra Chatopadhyay dengan tajuk yang serupa.

  Filem India yang menyedihkan mengenai keluarga ini mengangkat kisah cinta antara Devdas (Shah Rukh Khan) dan Paro (Aishwarya Rai Bachchan) yang berakhir dengan tragis kerana disekat oleh kasta sosial.

  Ditentang oleh keluarga Devdas yang merupakan keluarga yang dihormati, ibu bapa Paro akhirnya mengahwini anak perempuannya dengan seorang lelaki dengan tiga orang anak yang jauh lebih kaya daripada Devdas.

  Ini tentu saja membuat Devdas patah hati yang akhirnya membuatnya jatuh ke dalam kehidupan malam dan alkohol.

  MaklumatDevdas
  Ulasan (Bilangan pengulas) 7.6 (35,092)
  Jangka masa 3 jam 5 minit
  Genre Drama


  Percintaan

  Tarikh Tayangan 12 Julai 2002
  Pengarah Sanjay Leela Bhansali
  Pemain Shahrukh Khan


  Madhuri Dixit

  2. Taare Zameen Par (2007)

  Sumber gambar: Shahmeer Arshad (Taare Zameen Par adalah salah satu filem India yang menyedihkan dari anak-anak kecil terbaik yang telah mendapat penilaian tinggi).

  Ingin menonton filem India anak kecil yang sedih? Mungkin filem berjudul Taare Zameen Par ini adalah salah satu yang anda cari.

  Filem ini mengisahkan tentang Ishaan Aswathy (Darsheel Safary) , seorang kanak-kanak berusia 8 tahun yang mengalami disleksia, yang menyukarkannya membaca atau menulis.

  Dengan penyakit itu, Ishaan dianggap sebagai anak yang bodoh, malas, dan membuat masalah oleh orang di sekelilingnya, termasuk keluarganya sendiri.

  Ini membuatkan Ishaan akhirnya diterima di sekolah khas yang membuatnya semakin kecewa.

  Nasib baik seorang guru seni di sekolahnya menyedari bahawa Ishaan adalah kanak-kanak istimewa yang kepandaiannya di atas rata-rata.

  MaklumatTaare Zameen Par
  Ulasan (Bilangan pengulas) 8.4 (144,314)
  Jangka masa 2 jam 45 minit
  Genre Drama


  Keluarga

  Tarikh Tayangan 21 Disember 2007
  Pengarah Aamir Khan
  Pemain Darsheel Safary


  Tisca Chopra

  3. Stanley Ka Dabba (2011)

  Baiklah, bagi anda yang sedang mencari filem kecil sedih India yang terbaik, anda boleh menonton filem ini yang bernama Stanley Ka Dabba , geng.

  Filem ini mengisahkan seorang budak lelaki bernama Stanley (Partho A. Gupte) yang berasal dari keluarga yang sangat sederhana.

  Di sekolah, setiap pelajar dikehendaki membawa makan tengah hari sekiranya dia mahukan sekolah yang tentunya menjadi masalah besar bagi Stainley yang mempunyai ekonomi yang sukar.

  Setiap hari dia hanya membawa peti makan kosong dan cuba mengelakkan rakannya semasa rehat dengan pergi ke tandas supaya mereka tidak terperangkap.

  Namun, ini akhirnya ditemui oleh rakan-rakannya yang akhirnya masing-masing memberi sedikit persediaan agar Stainley dapat bersekolah.

  MaklumatStanley Ka Dabba
  Ulasan (Bilangan pengulas) 7.8 (5,196)
  Jangka masa 1 jam 36 minit
  Genre Komedi


  Keluarga

  Tarikh Tayangan 13 Mei 2011
  Pengarah Amole Gupte
  Pemain Partho A. Gupte


  Abhishek Reddy

  4. Ashiqui 2 (20013)

  Dibintangi oleh Aditya Roy Kapoor dan Shraddha Kapoor, Ashiqui 2, yang merupakan genre drama muzik, mengangkat kisah cinta yang memilukan antara Rahul dan Arohi.

  Rahul, yang merupakan seorang pemuzik, suatu hari secara tidak sengaja melihat sosok Arohi yang menyanyikan lagunya begitu merdu sehingga memikatnya.

  Rahul juga berusaha membuat suara Arohi dapat didengar oleh semua orang dengan menjadikannya bintang terkenal melalui bantuan rakannya yang merupakan pengarah.

  Namun, kejayaan Arohi sebenarnya membuat Rahul terintimidasi dan berubah menjadi seorang yang berperwatakan tidak dapat dipisahkan dari alkohol.

  Menyedari bahawa dia adalah beban kepada Arohi yang sangat menyayanginya, Rahul akhirnya mengakhiri hidupnya yang membuat Arohi merosot dan tidak lagi mahu menjadi bintang.

  MaklumatAshiqui 2
  Ulasan (Bilangan pengulas) 7.0 (24,621)
  Jangka masa 2 jam 12 minit
  Genre Drama


  Muzikal

  Tarikh Tayangan 26 April 2013
  Pengarah Mohit Suri
  Pemain Aditya Roy Kapoor


  Shaad Randhawa

  5. Kal Ho Na Ho (2003)

  Kal Ho Na Ho menceritakan tentang Aman (Shahrukh Khan), Naina (Preity Zinta), dan Rohit (Saif Ali Khan) yang terlibat dalam cinta segitiga yang berakhir dengan gembira tetapi cukup tragis.

  Aman, yang sering menggoda Naina untuk membuatnya tidak selesa, sebenarnya menimbulkan benih cinta antara mereka berdua.

  Aman, yang pada masa itu menderita penyakit parah, sebaliknya enggan mencintai Naina dan berusaha mendekatkannya dengan rakannya, Rohit, yang juga menyayanginya.

  Sehingga suatu hari setelah Naina dan Rohit berkahwin, Naina hanya menyedari alasan mengapa Aman menolak cintanya.

  Oleh kerana filem Kal Ho Na Ho ini tidak lagi berada di layar pawagam, anda boleh menonton filem India yang menyedihkan ini dalam bahasa Indonesia di laman streaming filem kesayangan anda, geng.

  MaklumatKal Ho Na Ho
  Ulasan (Bilangan pengulas) 8.0 (58,052)
  Jangka masa 3 jam 6 minit
  Genre Komedi


  Percintaan

  Tarikh Tayangan 28 November 2003
  Pengarah Nikkhil Advani
  Pemain Zinta Keutamaan


  Saif Ali Khan

  6. Nama Saya Khan (2010)

  Seterusnya muncul salah satu filem India yang paling menyedihkan sepanjang masa bernama My Name Is Khan .

  Filem ini mengisahkan seorang lelaki Muslim yang menderita Asperger Syndrome bernama Rizwan Khan (Shahrukh Khan) . Setelah kematian ibunya, Rizwan tinggal bersama adiknya Zakir (Jimmy Sherill) di San Francisco.

  Di sinilah kisah sebenar bermula, di mana Rizwan mengenali seorang janda Hindu bernama Mandira (Kajol) yang sudah mempunyai seorang anak dan akhirnya memutuskan untuk berkahwin.

  Dipicu oleh perkahwinan antara agama antara Rizwan dan Mandira, anak tirinya akhirnya menerima perlakuan tidak berperikemanusiaan dari persekitaran di sekelilingnya dan membunuhnya.

  Mereka mendakwa bahawa Rizwan adalah pengganas. Dari sana, Rizwan bertekad untuk bertemu dengan Presiden Barrack Obama untuk membuktikan bahawa tidak semua orang Islam adalah pengganas, geng.

  MaklumatNama saya Khan
  Ulasan (Bilangan pengulas) 8.0 (91.501)
  Jangka masa 2 jam 45 minit
  Genre Drama
  Tarikh Tayangan 25 Februari 2010
  Pengarah Karan Johar
  Pemain Shahrukh Khan


  Sheetal Menon

  7. Fanaa (2006)

  Ingin menonton filem India 2019 terbaru yang menyedihkan tetapi tidak ada yang baik? Kemudian, lebih baik anda menonton filem India bernama Fanaa , geng!

  Filem ini mengisahkan Zooni Ali Beg (Kajol), seorang gadis buta dari Khasmir yang jatuh cinta dengan pemandu pelancong bernama Rehan dalam perjalanannya ke New Delhi.

  Merancang untuk berkahwin, sayangnya letupan besar menyakitkan banyak orang termasuk Rehan yang berada di stesen untuk menjemput ibu bapa Zooni.

  Memikirkan dia sudah mati, 7 tahun kemudian Rehan bertemu kembali dengan Zooni secara tidak sengaja ketika dia yang cedera mengunjungi sebuah rumah untuk meminta pertolongan, yang ternyata rumah Zooni.

  MaklumatFanaa
  Ulasan (Bilangan pengulas) 7.2 (28,865)
  Jangka masa 2 jam 48 minit
  Genre Drama


  Percintaan

  Tarikh Tayangan 26 Mei 2006
  Pengarah Kunal Kohli
  Pemain Aamir Khan, Kajol, Rishi Kapoor

  Filem India Sedih Yang Lain ...

  8. Ghajini (2008)

  Selain itu, ada filem aksi bernama Ghajini yang dirilis pada tahun 2008.

  Fini menceritakan kisah Sanjay Singhania (Amir Khan) yang mengalami kehilangan ingatan setelah menyelamatkan kekasihnya Kalpana (Asin Ttomtukal) yang akan dibunuh oleh Ghajini Dramatma (Pradeep Rawat) .

  Keadaan ini menjadikan ingatan Sanjay hanya bertahan selama 15 minit, jadi dia selalu menulis apa sahaja yang dialami dan dipenuhi dengan tatu di tubuhnya.

  Berbekalkan tatu yang melekat di tubuhnya, Sanjay cuba menggali maklumat mengenai kejadian yang menimpanya yang berkaitan dengan Ghajini.

  MaklumatGhajini
  Ulasan (Bilangan pengulas) 7.4 (52,161)
  Jangka masa 3 jam 3 minit
  Genre Drama


  Misteri

  Tarikh Tayangan 24 Disember 2008
  Pengarah AR Murugadoss
  Pemain Aamir Khan, Asin, Jiah Khan

  9. Veer Zaara (2004)

  Dibintangi oleh Shahrukh Khan, Preity Zinta, dan Rani Mukerji, Veer Zaara adalah filem India yang menyedihkan yang menimbulkan konflik berkepanjangan antara India dan Pakistan yang menjadi penyebab penghalang cinta antara negara.

  Dalam perjalanan, Veer Pratap Singh, seorang pegawai Tentera Udara India, secara tidak sengaja menemui Zaara Hayat Khan, seorang gadis dari Pakistan.

  Benih cinta akhirnya tumbuh di antara keduanya, sayangnya ketika Zaara harus kembali ke Pakistan dia terpaksa menikahi anak lelaki yang dia pilih atas alasan politik.

  Veer, yang mengikuti Zaara ke Pakistan, ditangkap oleh pihak berkuasa Pakistan dan dituduh sebagai pemberontak dan menghantarnya ke penjara selama 22 tahun.

  Nasib baik, seorang peguam berjaya membebaskan Veer yang akhirnya memperoleh kembali cintanya yang hilang 22 tahun yang lalu.

  MaklumatVeer Zaara
  Ulasan (Bilangan pengulas) 7.9 (45,297)
  Jangka masa 3 jam 12 minit
  Genre Komedi


  Keluarga

  Tarikh Tayangan 12 November 2004
  Pengarah Yash Chopra
  Pemain Shahrukh Khan


  Rani Mukerji

  10. Bajrangi Bhajiaan (2015)

  Masih belum menemui filem India yang anda suka? Sekiranya demikian, saksikan saja filem Bajrangi Bhajiaan yang menceritakan tentang perjuangan menyatukan kembali anak-anak yang hilang dengan keluarga mereka.

  Bajrangi (Salman Khan) adalah pengikut Brahmana Tuhan Hanuman yang secara tidak sengaja bertemu dengan Shahida (Harshaali Malhotra) , seorang gadis kecil tanpa suara dari Pakistan yang ditinggalkan oleh kereta api.

  Melihat gadis itu, Brahmani sebagai Brahmin yang taat bermaksud untuk menyerahkan Shahida atau yang biasa dipanggil Munni kepada keluarganya.

  Dia mencuba pelbagai cara untuk membawa Munni pulang, jadi dia harus dipenjara kerana dianggap sebagai mata-mata India.

  MaklumatBajrangi Bhajiaan
  Ulasan (Bilangan pengulas) 8.0 (64,494)
  Jangka masa 2 jam 43 minit
  Genre Tindakan


  Drama

  Tarikh Tayangan 17 Julai 2015
  Pengarah Kabir Khan
  Pemain Salman Khan


  Nawazuddin Siddiqui

  11. Oktober (2018)

  Sumber foto: Penghibur Hebat (Oktober adalah salah satu filem India 2018 terbaik yang mesti anda tonton).

  Seterusnya adalah filem India 2018 yang menyedihkan berjudul Oktober , arahan Shoojit Sircar.

  Filem ini mengisahkan tentang kedekatan Danish Walia (Varun Dhawan) dan Shiuli Iyer (Banita Sandhu) sebagai rakan sekerja walaupun kedua-duanya mempunyai sifat yang berlawanan.

  Sehingga suatu hari, Shiuli mengalami kemalangan di tempat kerja yang menyebabkannya koma dan terpaksa terbaring di tempat tidur. Pada masa ini Danish selalu setia menemaninya dan menjaganya hingga akhirnya Shiuli dibenarkan pulang.

  Namun, sayangnya kedekatan dan kebahagiaan mereka berdua tidak bertahan lama kerana Shiuli akhirnya disuruh mati setelah merasakan sakit di dadanya.

  MaklumatOktober
  Kaji semula 7.5 / 10 (IMDb)
  Jangka masa 1 jam 55 minit
  Genre Drama


  Percintaan

  Tarikh Tayangan 13 April 2018
  Pengarah Shoojit Sircar
  Pemain Varun Dhawan


  Gitanjali Rao

  12. Kabhi Khushi Kabhie Gham (2001)

  Bagi anda peminat filem Shahrukh Khan, pastinya anda biasa dengan filem India yang menyedihkan bernama Kabhi Khushi Kabhie Gham ?

  Mengambil tema kisah konflik keluarga, filem ini mengisahkan perkahwinan Rahul (Shahrukh Khan) dengan Naina (Rani Mukherjee) atas permintaan bapa angkat Rahul, Yashvardhan (Amitabh Bachchan) .

  Namun, Rahul menolak dan lebih suka menikahi Anjali Sharma (Kajol) . Hubungan antara keduanya tidak mendapat restu Yash kerana kasta yang berbeza sehingga Rahul akhirnya diusir dari rumahnya dan tinggal di London.

  Dari situ, adik tirinya Rohan (Hrithik Roshan) juga berusaha dengan pelbagai cara untuk menyatukan kembali keluarganya seperti sebelumnya.

  Baiklah, bagi anda yang mencari filem India yang menyedihkan tentang keluarga, filem Kabhi Khushi Kabhie Gham ini mungkin menjadi alternatif, geng.

  MaklumatKabhi Khushi Kabhie Gham
  Kaji semula 7.4 / 10 (IMDb)
  Jangka masa 3 jam 30 minit
  Genre Drama


  Muzikal

  Tarikh Tayangan 14 Disember 2001
  Pengarah Karan Johar
  Pemain Shahrukh Khan


  Amitabh Bachchan

  13. Padmaavat (2018)

  Satu lagi filem India 2018 yang menyedihkan adalah Padmaavat, yang telah membuat tunjuk perasaan dari orang ramai kerana beberapa adegan yang tidak sesuai di dalamnya.

  Filem itu sendiri mengisahkan Alauddin Khiji (Ranveer Singh) , seorang Sultan yang berperangai buruk yang menyukai seorang Ratu Hindu bernama Padmavati (Deepika Padukone) .

  Berbagai kaedah dilakukan oleh Khiji untuk mendapatkan Ratu Padmavati, termasuk dengan membunuh Raja.

  Tidak mahu diganggu oleh Sultan Khiji, Padmavati juga melakukan tradisi bunuh diri dengan membakar dirinya sendiri kerana tidak dikawal oleh orang asing.

  MaklumatPadmaavat
  Kaji semula 7.0 / 10 (IMDb)
  Jangka masa 2 jam 44 minit
  Genre Drama


  Sejarah

  Tarikh Tayangan 25 Januari 2018
  Pengarah Sanjay Leela Bhansali
  Pemain Deepika Padukone


  Shahid Kapoor

  14. Sanam Teri Kasam (2016)

  Nah, bagi anda yang mencari filem India yang paling menyedihkan sepanjang masa, Sanam Teri Kasam mungkin salah satu pilihan tepat untuk anda tonton, geng.

  Filem ini mengisahkan tentang perjuangan Saru (Mawre Hocane) , seorang gadis yang tidak bersalah yang berusaha mengubah penampilannya untuk mendapatkan pasangan hidup.

  Namun, pertemuannya dengan Inder (Harshvardhan Rane) untuk meminta pertolongan mengubah penampilannya sebenarnya membawa fitnah sehingga Saru akhirnya tidak lagi dianggap anak oleh ayahnya.

  Kisah itu kemudian menjadi lebih rumit dan sedih apabila Saru diketahui menghidap tumor otak dan nafas terakhirnya.

  Nah, bagi anda yang berminat, anda boleh menonton sari filem Indonesia yang menyedihkan ini di laman streaming filem kegemaran anda, geng.

  MaklumatSanam Teri Kasam
  Kaji semula 7.3 / 10 (IMDb)
  Jangka masa 2 jam 34 minit
  Genre Drama


  Muzikal

  Tarikh Tayangan 5 Februari 2016
  Pengarah Radhika Rao, Vinay Sapru
  Pemain Harshvardhan Rane


  Vijay Raaz

  15. Raanjhanaa (2013)

  Filem India yang menyedihkan terakhir adalah Raanjhanaa, yang ditayangkan di pawagam pada tahun 2013.

  Filem ini mengisahkan Kundan Shankar (Danush) yang sejak kecil telah mencintai Zoya Haider (Sonam Kapoor) , seorang wanita Muslim yang tinggal berhampiran rumahnya.

  Kundan yang tidak pernah berputus asa selalu berjuang untuk mendapatkan hati Zoya sehingga tragedi berlaku di mana dia membuat seseorang suka Zoya mati.

  Merasa bersalah atas kejadian itu, Kundan selalu berada di sisi Zoya untuk membuat perbaikan, walaupun wanita itu sangat marah kepadanya.

  Sehingga suatu hari, ketika Zoya mula menyedari keikhlasan cinta Kundan, sayangnya sudah terlambat kerana Kundan telah meninggalkannya selama-lamanya.

  MaklumatRaanjhanaa
  Kaji semula 7.6 / 10 (IMDb)
  Jangka masa 2 jam 20 minit
  Genre Drama


  Percintaan

  Tarikh Tayangan 21 Jun 2013
  Pengarah Aanand L. Rai
  Pemain Dhanush


  Mohammed Zeeshan Ayyub

  Sekarang, 10 cadangan filem India itu adalah air mata sedih yang mesti anda tonton, geng.

  Pernah menonton salah satu daripada 10 filem yang disebutkan oleh Jaka di atas? Atau hanya mahu menontonnya setelah membaca artikel ini? Sekiranya ada, bersiaplah dengan banyak tisu, geng.

  Baca juga artikel mengenai Indian Films atau artikel menarik lain dari Shelda Audita .

  Artikel Berkaitan