Bagaimana Mengetahui Lokasi Seseorang Melalui Internet

Secara amnya cara untuk mengetahui lokasi seseorang melalui internet dilakukan oleh penggodam. Adakah anda ingin tahu bagaimana? Mari lihat lebih banyak lagi!

Internet adalah teknologi yang paling pelbagai fungsi pada masa ini. Anda dapat mendengar lagu, mengedit foto, menonton filem, untuk melacak lokasi seseorang.

Ya, tidak salah lagi. Melalui internet ternyata anda dapat mengesan lokasi seseorang secara diam-diam . Secara amnya cara ini dilakukan oleh keselamatan siber atau penggodam. Adakah anda ingin mengetahui cara mencari lokasi seseorang melalui internet? Jumpa!

BACA JUGA
  • Cara mengetuk WhatsApp (WA) dengan Teknik Mengendam Mengendus
  • RAHSIA! Inilah Cara Mengesan Lokasi Teman lelaki dengan iPhone secara diam-diam
  • Cara Merampas Teman lelaki WA dari Telefon Pintar Android!

Bagaimana Mengetahui Lokasi Seseorang Melalui Internet

Sumber gambar: Foto: IP Tracer

Kaedah mengesan lokasi seseorang secara diam-diam disebut IP Tracer . Seperti namanya, di sini anda memerlukan ** alamat IP "* dari sasaran yang anda targetkan. Dengan mudah, anda boleh mengikuti langkah-langkah berikut secara langsung.

Langkahnya

1. Langkah 1 (Android sahaja)

Khusus untuk pengguna Android, muat turun dan pasang aplikasi yang disebut "Terminal" . Anda boleh memuat turun melalui pautan berikut :

Alat Pembangun Aplikasi Jack Palevich MUAT TURUN

2. Langkah 2

Pastikan anda dapat berinteraksi dengan mangsa dalam "Real Time" melalui internet. Ini bermaksud masa nyata seperti berbual melalui Facebook dan Whatsapp atau ia juga boleh menjadi panggilan video melalui Skype .

3. Langkah 3

Untuk anda pengguna Windows, buka "Command Prompt" . Sementara Anda pengguna Android, buka aplikasi "Terminal" . Sekiranya anda telah memberikan arahan ini "netstat -an" , maka tentukan alamat IP yang paling sering berlaku di lajur "Alamat Asing" .

Langkah 4

Lawati laman web "IP Tracer" di bawah, kemudian masukkan alamat IP . Maka hasilnya adalah seperti berikut.

Lawati: Laman Web IP Tracer

Kelemahan cara mengetahui lokasi seseorang melalui internet adalah jika alamat IP mangsa anda ternyata tersembunyi. Tetapi secara amnya jarang ada orang yang menutupi alamat IP mereka. Selamat mencuba!

Sepanduk: ShutterStock

Artikel Berkaitan