Jangan Mengaku Penggodam Sekiranya Anda Tidak Mengetahui 10 Syarat Ini

Dalam dunia penggodam, terdapat banyak istilah yang harus anda ketahui. memang menarik untuk mengikuti perkembangannya tetapi lama kelamaan pengetahuan ini akan pupus tanpa sejarah.

Dunia penggodaman memang unik dan menarik untuk mengikuti perkembangannya. Namun, terdapat banyak istilah dalam dunia penggodaman yang tidak kita fahami. Oleh itu, JalanTikus membantu menjelaskan. Seperti yang anda ketahui, serangan Distributed Denial of Service (DDoS) baru-baru ini pada pelayan Dyn telah menyebabkan perkhidmatan Internet terhenti. Twitter adalah salah satu laman web yang paling teruk terjejas, kerana Dyn adalah penyedia perkhidmatan Domain Network Services (DNS).

Serangan DDoS sendiri dikatakan terus meningkat dalam beberapa tahun kebelakangan ini. Menurut penyelidik keselamatan bebas Brian Krebs , Internet diramalkan akan dibanjiri dengan serangan dari banyak botnet baru. Keadaan ini juga disokong oleh peranti yang semakin terdedah untuk diretas.

BACA JUGA
  • Bahaya! Serangan DDoS Dalam Satu Tahun oleh Penggodam meningkat 214%
  • 10 Perisian Penggodam untuk Melakukan Serangan DDoS
  • 7 Cara Menjadi Penggodam Komputer Sejati

10 Syarat dalam Dunia Peretasan yang Perlu Anda Ketahui

Untuk makluman, serangan DDoS adalah usaha untuk menjadikan sistem komputer tidak dapat digunakan oleh pengguna. Caranya adalah dengan menggunakan ribuan aktiviti palsu yang digunakan untuk menyerang sistem secara serentak. Tambahan lagi, berikut adalah 10 istilah dalam dunia penggodaman yang mesti anda ketahui.

1. DDos

Serangan DDoS atau Distied Denial of Service adalah jenis serangan yang dilakukan oleh penggodam di komputer atau pelayan di rangkaian Internet. Cara kerjanya adalah menghabiskan sumber daya (resource) yang dimiliki oleh komputer sehingga komputer tidak lagi dapat menjalankan fungsinya dengan baik. Akibatnya, ini secara tidak langsung menghalang pengguna lain daripada mengakses perkhidmatan dari komputer yang diserang.

2. Laman Web Gelap

Terdapat dua jenis web, web biasa yang kebanyakan orang gunakan setiap hari kerana mudah diakses dan diindeks oleh mesin pencari. Kemudian ada web Gelap, laman web tersembunyi yang tidak akan muncul ketika anda mencari di mesin pencari seperti Google, dan tidak dapat diakses tanpa perisian khas.

Web gelap ini adalah sebahagian dari Deep Web yang merupakan sebahagian dari web seluruh dunia tetapi tidak termasuk dalam Internet yang dapat dicari dengan mudah menggunakan indeks mesin pencari web. Deep Web berbeza dari Dark Internet (Darknet) , di mana komputer tidak lagi dapat dihubungi melalui Internet, atau dengan Darknet yang merupakan jaringan untuk pertukaran data, tetapi dapat diklasifikasikan sebagai bagian kecil dari Deep Web.

3. Mengeksploitasi

Exploit adalah kod yang secara khusus menyerang keselamatan komputer. Exploit digunakan secara meluas untuk penembusan, baik secara sah dan tidak sah untuk mencari kelemahan pada komputer tujuan. Ia juga boleh dikatakan sebagai perisian yang menyerang kerentanan keselamatan (kerentanan keselamatan) dan khusus. Namun, ini tidak selalu bertujuan untuk melancarkan tindakan yang tidak diingini. Banyak penyelidik keselamatan komputer menggunakan eksploitasi untuk menunjukkan bahawa sistem mempunyai kelemahan.

Sebabnya, ada badan penyelidikan yang bekerjasama dengan pengeluar perisian. Para penyelidik ditugaskan untuk mencari kerapuhan perisian dan jika mereka menemuinya, mereka akan melaporkan penemuan tersebut kepada pengilang agar tindakan dapat diambil dengan segera. Walau bagaimanapun, eksploitasi kadang-kadang menjadi sebahagian daripada perisian hasad yang ditugaskan untuk menyerang kelemahan keselamatan.

4. mencemarkan

Deface adalah teknik untuk mengganti atau memasukkan fail di pelayan yang dapat dilakukan kerana terdapat lubang keselamatan sistem keselamatan dalam aplikasi. Tujuan Deface adalah untuk mengubah penampilan laman web dengan penampilan defacer. Dengan cara tertentu, Deface adalah serangan yang dilakukan untuk menggantikan visual laman web . Penggodam biasanya meninggalkan mesej dan nama panggilan mereka sehingga karya mereka diketahui oleh orang ramai.

5. Pancingan data

Phishing adalah tindakan mendapatkan maklumat peribadi seperti ID pengguna, kata laluan dan data sensitif lain dengan menyamar sebagai orang atau organisasi yang diberi kuasa melalui e-mel. Kemunculan istilah phishing berasal dari kata bahasa Inggeris memancing (yang bermaksud memancing), dalam hal ini menarik sasaran untuk memberikan maklumat penting seperti maklumat kewangan dan kata laluan yang mereka miliki.

6. SQL Suntikan

SQL Injection adalah jenis tindakan penggodaman pada keamanan komputer di mana penyerang dapat memperoleh akses ke pangkalan data dalam sistem. SQL Injection adalah serangan yang serupa dengan serangan XSS, penyerang menggunakan aplikasi vektor dan juga biasa dalam serangan XSS.

7. Pintu belakang

Backdoor adalah mekanisme yang ditanam oleh penggodam dan berjaya berkompromi. Tujuannya adalah untuk memintas keselamatan komputer yang ada sehingga pada waktu lain lebih mudah untuk mengakses komputer yang diserang tanpa diperhatikan oleh pemiliknya.

8. Keylogger

Keylogger adalah perisian yang dipasang atau dipasang pada komputer untuk merakam semua aktiviti yang berlaku di papan kekunci. Keylogger berfungsi secara diam - diam dan sukar diberitahu dengan mata kasar.

9. Penggodam

Hacktivis adalah penggodam yang menggunakan teknologi untuk mengumumkan pandangan sosial, ideologi, agama, atau mesej politik. Dalam kes yang lebih melampau, penggodam digunakan sebagai alat untuk mengancam siber.

10. Menghidu

Menghidu adalah aktiviti mengetuk dan / atau memeriksa paket data menggunakan perisian atau perkakasan sniffer di Internet. Aktiviti ini sering disebut sebagai serangan keamanan pasif dengan membaca data yang berkeliaran di Internet, dan menyaring secara khusus untuk host dengan tujuan tertentu.

Itu adalah kemas kini terbaru mengenai serangan penggodam dan istilah yang digunakan dalam dunia penggodaman. Penggodam di Indonesia sendiri dalam dunia peretasan tidak diragukan lagi kemampuan mereka, anda ingin menjadi salah satu dari mereka?

Artikel Berkaitan