Ini adalah kaedah yang paling berkesan untuk mengatasi kesalahan aplikasi Android

Anda mungkin pernah mendengar nasihatnya, jika ada aplikasi yang memiliki kesalahan cukup hapus cache atau data aplikasi. Kedua-dua cara ini sering dijelmakan sebagai penyelesaian yang paling berkesan untuk mengatasi masalah dalam aplikasi Android. Apakah perbezaannya?

Android adalah OS yang paling popular dan paling banyak digunakan sekarang. Terdapat banyak model telefon pintar Android dari pelbagai pengeluar telefon pintar, dari pelbagai ukuran dan resolusi skrin, dari yang murah hingga yang mahal.

Kepelbagaian adalah salah satu kekuatan Android , tetapi pilihan model telefon pintar yang besar menimbulkan masalah keserasian dengan aplikasi Android. Pasti anda mengalami masalah dengan kesalahan aplikasi, walaupun ketika ini anda menggunakan telefon pintar Android terbaru. Lalu apa penyelesaiannya?

BACA JUGA
  • 5 Aplikasi Yang Anda Perlu Nyahpasang Untuk Menjaga Telefon Pintar Anda Berkelajuan
  • Lakukan 6 petua ini, sudah pasti akan lebih disukai oleh telefon pintar anda
  • 9 Petua yang Harus Dilakukan untuk Semua Pengguna Android Marshmallow

Ini adalah kaedah yang paling berkesan untuk mengatasi kesalahan aplikasi Android

Anda mungkin pernah mendengar nasihatnya, jika ada aplikasi yang hanya kesalahan "hapus aplikasi cache" atau "hapus data aplikasi" saja. Kedua-dua cara ini sering dijelmakan sebagai penyelesaian yang paling berkesan untuk mengatasi masalah dalam aplikasi Android. Kedua-duanya nampaknya mempunyai fungsi yang serupa, tetapi apa perbezaan sebenarnya? Ayuh, mari kita jelaskan bersama.

Mengeluarkan Cache Aplikasi

Cache adalah tempat penyimpanan sementara untuk peranti yang menyimpan beberapa jenis data. Tujuannya adalah untuk mempercepat proses permohonan dan mengurangkan jumlah data yang digunakan.

Contohnya semasa anda membuka menggunakan aplikasi Peta Google, pertama kali anda membukanya mungkin memerlukan sedikit masa untuk dimuat. Oleh kerana aplikasi mesti memuat turun data terlebih dahulu, beberapa data akan disimpan oleh sistem sebagai cache. Oleh itu, pada masa anda membuka Peta Google , aplikasinya dapat berjalan lebih cepat.

Memadamkan Data Aplikasi

Sekiranya langkah pertama tidak berjaya, langkah kedua untuk mengatasi aplikasi yang bermasalah adalah membersihkan data aplikasi . Fitur ini akan menghapus semua data yang ada, termasuk tetapan aplikasi. Oleh itu, aplikasi itu benar-benar kembali apabila anda baru sahaja memasang aplikasi.

Contohnya apabila anda mengosongkan cache pada aplikasi LINE, maka semua pelekat yang anda muat turun akan hilang. Tetapi anda masih boleh menggunakan LINE seperti biasa. Sementara itu, apabila anda menghapus data aplikasi , kemudian hapus keseluruhan data aplikasi yang disimpan. Jadi, untuk menggunakan LINE, anda mesti log masuk dan menetapkan tetapan semula.

Kelebihan Menghapus Cache dan Data Aplikasi

Beberapa aplikasi kadangkala menyimpan data cache yang benar-benar merosakkan penyimpanan yang ada pada peranti anda. Dengan membersihkan cache atau data aplikasi, anda akan mendapat beberapa faedah, termasuk:

  • Boleh membebaskan memori dalaman.
  • Tetapkan semula aplikasi ke tetapan lalai.
  • Memperbaiki masalah, seperti aplikasi yang berjalan lambat atau tidak berfungsi.

Cara Menghapus Cache dan Data Aplikasi

Tidak perlu memasang aplikasi tambahan, Anda dapat mengakses melalui menu pengaturan. Kemudian pilih aplikasi dan pilih saja aplikasi, pilihan akan muncul untuk membersihkan cache dan data aplikasi. Anda juga dapat melihat jumlah cache dalam menu simpanan telefon.

Adakah anda perlu menggunakan aplikasi pihak ketiga?

Aplikasi Clean Master dan aplikasi seperti ini akan membersihkan telefon anda dari cache data, untuk meningkatkan prestasi telefon pintar. Berbeza dengan itu, keberadaan cache pada dasarnya diperlukan untuk prestasi aplikasi yang lebih cepat.

Jelas sekali anda tidak memerlukan aplikasi pesta ketika, aplikasi Clean Master dan aplikasi serupa hanya akan menghabiskan banyak tenaga bateri, apatah lagi kehadiran iklan dalam aplikasinya. Sangat berpotensi untuk menghabiskan data kuota internet terhad anda.

Kesimpulannya

Memandangkan banyak model telefon pintar Android, memang menjadi cabaran bagi pembangun aplikasi. Sehingga entah bagaimana aplikasi mereka dapat berjalan di banyak jenis telefon pintar Android.

Meski begitu masalah dapat dihadapi, salah satu cara untuk mengatasinya adalah membersihkan cache dan data aplikasi. Kedua-dua proses tersebut jelas mempunyai fungsi yang berbeza, langkah pertama adalah memperbaiki aplikasi yang mempunyai masalah yang menjengkelkan. Langkah kedua akan menghapus semua data aplikasi, jadi semua data yang tersimpan dalam aplikasi, termasuk file audio, video, atau gambar, juga akan dihapus.

Apa pendapat anda, menurut anda, mengosongkan cache aplikasi akan meningkatkan prestasi telefon pintar? Sebaliknya tidak, kerana aplikasi harus memuat turun semula data yang tidak hanya berpotensi untuk menggunakan kuota internet tetapi juga baterai.

Artikel Berkaitan