Selesaikan Urutan Filem DC Sesuai dengan Jalan cerita, Biarkan Ia Keliru!

Bingung memahami keseluruhan kisah filem DCEU? Lihat perbincangan urutan filem DC mengikut jalan cerita Jaka, geng!

Drool melihat pujian dan faedah yang diterima oleh Marvel menerusi filem Marvel Cinematic University (MCU) , DC ketika saingannya Marvel akhirnya menjawab cabaran mereka, kumpulan itu.

Melalui filem Man of Steel , DC akhirnya memulakan DC Extended Universe (DCEU) yang membawa nuansa lebih gelap berbanding pesaing mereka.

Sayangnya, berbeza dengan filem MCU yang mempunyai hubungan cerita yang kuat, susunan filem DC agak tidak kemas yang di sini Jaka ingin membersihkan dengan jelas!

 • Wonder Woman 1984 (2020)
 • Manusia Baja (2013)
 • Batman v Superman: Dawn of Justice (2016)
 • Skuad Bunuh Diri (2016)
 • Harley Quinn: Birds of Prey (2020)
 • Liga Keadilan (2017)
 • Aquaman (2018)
 • Shazam! (2019) (Filem Terakhir dalam Urutan Filem DCEU)
 • Urutan Filem DC Sesuai dengan Jalan cerita

  Setelah filem berjudul Justice League gagal memenuhi harapan DC dan Warner Bros. , diputuskan bahawa filem DCEU seterusnya akan menjadi kumpulan yang lebih berdiri sendiri.

  Walaupun kaedah ini akhirnya menghasilkan filem berkualiti seperti Wonder Woman dan Shazam! , ini juga merosakkan konsistensi.

  Akhirnya, banyak filem DCEU mempunyai kedudukan yang agak tidak jelas ketika melihat urutan filem DC dari awal walaupun masih mengandungi rujukan untuk filem DCEU yang lain.

  Tetapi, berdasarkan maklumat yang telah diringkaskan oleh Jaka, Jaka dapat memberikan urutan filem DC secara positif mengikut jalan cerita yang sekurang-kurangnya masih masuk akal, geng!

  1. Wonder Woman (2017) (Filem Pertama dalam Urutan Filem DC yang Betul)

  Pembukaan dan penutupan adegan filem mengambil tempat selepas Batman v Superman filem , tetapi majoriti cerita filem itu berlaku dalam Perang Dunia I tempoh .

  Ini menjadikan filem Wonder Woman berada di kedudukan pertama dalam urutan untuk menonton filem DC yang mengisahkan pengembaraan superhero demigod Diana / Wonder Woman .

  Untuk mencari nemesisnya, Ares , Diana memasuki dunia manusia bersama Steve , seorang askar Amerika yang terperangkap di pulau Themyscira tempat Diana dilahirkan.

  Selepas beberapa siri filem DCEU yang dianggap tidak memuaskan, filem superhero DC terbaik ini berjaya meyakinkan orang ramai bahawa filem DCEU dapat menyaingi MCU, geng!

  2. Wonder Woman 1984 (2020)

  Seperti judulnya, filem Wonder Woman tahun 1984 berlangsung pada tahun 1984 di tengah-tengah Perang Dingin dan menjadi filem kedua dalam urutan filem alam semesta DC, geng.

  Kali ini, Diana / Wonder Woman terpaksa menghadapi gabungan ahli perniagaan yang sengit Maxwell Lord dan Barbara / Cheetah , seorang supervillain yang memiliki kemampuan seperti cheetah.

  Menariknya, Diana juga bersatu secara misteri dengan cinta sejatinya, Steve , yang kehilangan nyawanya dalam filem pendahulunya, geng!

  Tidak seperti filem 2020 yang lain seperti filem MCU Black Widow , filem ini tidak tertangguh kerana pembebasan virus korona.

  3. Manusia Baja (2013)

  Walaupun dilancarkan pertama kali, filem Man of Steel adalah filem ketiga dalam urutan siri DC yang mengisahkan permulaan superhero Clark Kent / Superman .

  Di sini, Clark yang pada awalnya hidup sebagai manusia biasa memilih untuk mengadopsi identiti Superman untuk mengatasi ancaman Jeneral Zod .

  Dalam kemuncak filem ini, Superman terpaksa membunuh Zod dengan kejam dan berakhir ini mengundang kontroversi kerana Superman pada asalnya bukan pembunuh berdarah dingin, geng!

  4. Batman v Superman: Dawn of Justice (2016)

  Mengambil masa sejurus selepas Man of Steel, Batman v Superman: Dawn of Justice menjadi tempat keempat dalam senarai filem DC world, the gang.

  Seperti judulnya, filem ini mengisahkan konflik antara Batman dan Superman kerana manipulasi psikopat genius Lex Luthor yang ingin memusnahkan mereka berdua.

  Walaupun banyak yang memuji kemunculan Gal Gadot sebagai Wonder Woman , itu tidak menghalang filem ini disebut sebagai salah satu filem superhero terburuk, geng.

  Selain penampilan Wonder Woman, filem ini juga memuatkan komedo dari pahlawan super DC lain seperti Aquaman dan The Flash yang akan muncul di Justice League .

  5. Skuad Bunuh Diri (2016)

  Terletak selepas Batman v Superman dalam urutan komik DC, Suicide Squad menceritakan permulaan pembentukan pasukan Suicide Squad yang terdiri daripada sekumpulan penjenayah psikopat.

  Ejen kerajaan Amanda Waller membentuk pasukan ini untuk menjangkakan kemunculan makhluk berkuasa lain yang boleh mengancam kelangsungan hidup manusia .

  Salah satu psikopat seperti itu ialah Harley Quinn , diperankan oleh Margot Robbie yang penampilannya dipuji oleh khalayak ramai, kumpulan itu.

  Malangnya, filem ini juga dikritik secara meluas kerana penampilannya yang tidak jelas oleh Jared Leto, yang hingga kini dianggap sebagai pelakon Joker paling kacau .

  6. Harley Quinn: Birds of Prey (2020)

  Urutan filem DC bersambung di Harley Quinn: Birds of Prey yang mengisahkan pengembaraan Harley Quinn sejurus berakhirnya filem Suicide Squad.

  Terluka setelah Joker putus , Quinn menjalin persahabatan dengan anak lelaki Cassandra Cain yang menjadi sasaran bos jenayah Roman Sionis .

  Untuk melindungi Cassandra, Quinn bergabung dengan antihero wanita lain seperti Huntress dalam berurusan dengan Sionis dan anak buahnya, psikopat Victor Zsasz .

  Jaka sendiri menganggap filem ini sebagai filem DC yang paling menghiburkan kerana Quinn dan rakan-rakannya telah dilakonkan dalam filem ini, geng!

  7. Liga Keadilan (2017)

  Meneruskan kisah 'inti' DCEU, urutan menonton filem DC terus ke Justice League, yang berlangsung 2 tahun setelah pengorbanan Superman di akhir Batman v Superman.

  Dalam kekosongan ini, bumi diserang oleh Steppenwolf , makhluk asing dari planet Apokolips , bersama dengan Parademonnya .

  Batman dan Wonder Woman terpaksa merangkul pahlawan super lain, The Flash , Aquaman , dan Cyborg untuk menangani ancaman ini.

  Sayangnya, masalah di sebalik tabir memaksa filem itu harus difilemkan semula dengan pengarah yang berbeza dan menjadikan filem ini mempunyai kisah yang tidak koheren, geng!

  8. Aquaman (2018)

  Terletak beberapa bulan selepas Justice League, urutan untuk menonton filem DCEU berlanjutan dalam pengembaraan solo Arthur Curry / Aquaman dalam filem Aquaman .

  Di sini, Aquaman bergabung dengan Mera untuk menghadapi cita-cita saudara tirinya Orm , yang bermaksud untuk memusnahkan manusia kerana mereka telah merosakkan laut.

  Aquaman juga harus menghadapi David / Black Manta , tentera upahan yang menyimpan dendam terhadap Aquaman kerana membunuh ayahnya.

  Uniknya, pengarah James Wan yang juga membuat siri The Conjuring memasukkan telur paskah boneka hantu Annabelle dalam filem ini, geng!

  9. Shazam! (2019) (Filem Terakhir dalam Urutan Filem DCEU)

  Pada masa ini, urutan menonton filem DC berakhir di Shazam! , filem superhero lucu yang watak utamanya adalah sepasang anak kecil, geng!

  Di sini, kami dijemput untuk berkenalan dengan Billy Batson yang dipilih oleh penyihir Shazam dengan kemampuan untuk menjadi pahlawan super.

  Dengan kekuatannya, dia dapat berubah menjadi superhero dewasa yang juga bernama Shazam yang membuatnya menjadi sasaran saintis gila Doktor Sivana .

  Menariknya, pelakon Zachary Levi yang memainkan peranan sebagai superhero Shazam juga pernah bermain di MCU sebagai Fandral , salah seorang rakan Thor di Asgard .

  Itulah senarai urutan filem DC mengikut jalan cerita Jaka, geng. Joker tidak menyebut filem ini di sini kerana mempunyai latar belakang dunia yang terpisah.

  Selain itu, banyak filem DC yang akan datang juga akan dipisahkan dari DCEU, seperti The Batman, yang akan dilakonkan oleh Robert Pattinson .

  Bolehkah urutan filem DC di atas membantu anda? Atau mungkin anda mempunyai soalan lain? Kongsi di ruangan komen!

  Baca juga artikel mengenai DC Films atau artikel menarik lain dari Fikri Harish

  Artikel Berkaitan