Bagaimana untuk mengesan telefon bimbit dengan IMEI, boleh? Ini adalah fakta sebenar!

Adakah anda pernah mencari kaedah untuk mengesan telefon bimbit dengan IMEI di internet? Sebelum mencuba kaedah ini, lebih baik anda membaca artikel Jaka terlebih dahulu, geng!

IMEI aka International Mobile Equipment Identity mesti ada pada setiap telefon pintar yang kami gunakan semasa yang asal.

Terdiri daripada nombor 15 atau 16 digit, tidak ada telefon bimbit yang mempunyai IMEI yang sama. Kata orang, IMEI boleh digunakan untuk mengesan telefon bimbit.

Benarkah ada cara untuk mengesan telefon bimbit dengan IMEI ? Lihat ulasan Jaka berikut untuk mengetahui kebenarannya!

 • Bolehkah IMEI digunakan untuk mengesan telefon bimbit?
  • Eksperimen yang telah dijalankan oleh Jaka
  • Mengapa IMEI Tidak Boleh Digunakan untuk Mengesan Telefon Bimbit
  • Cara mengesan telefon bimbit dengan IMEI
 • Cara Memeriksa IMEI

  Terdapat beberapa cara yang boleh anda gunakan untuk mengetahui nombor IMEI yang dimiliki oleh telefon bimbit anda.

  Yang paling mudah adalah menggunakan * # 06 # melalui papan kekunci nombor. Kemudian, anda akan mendapat maklumat pop timbul yang memaparkan nombor IMEI anda.

  Anda juga dapat mengetahui dengan melihat dalam tetapan atau melihat kotak telefon bimbit, jika IMEI masih ada di dalam kotak.

  Bolehkah IMEI digunakan untuk mengesan telefon bimbit?

  Salah satu tujuan pembuatan IMEI adalah untuk mengurangkan tahap kecurian mudah alih. Namun, itu tidak bermaksud kita boleh menemuinya sendiri dengan menggunakan aplikasi percuma.

  Banyak aplikasi mengatakan bahawa mereka dapat melacak lokasi telefon bimbit hanya melalui IMEI, sama ada tersedia di Play Store atau tidak.

  Jaka mencuba beberapa kaedah dan kaedah, tetapi tidak ada yang berjaya mengesan lokasi telefon bimbit dengan betul.

  Eksperimen yang telah dijalankan oleh Jaka

  Jaka cuba membuktikan bahawa IMEI boleh digunakan untuk mengesan nombor telefon bimbit. Salah satu cara adalah dengan menggunakan aplikasi Android.

  Yang pertama ialah Penjejak IMEI . Aplikasi ini tersedia di Play Store dan mempunyai nilai 3.5 dengan jumlah muat turun lebih dari satu juta kali.

  Aplikasi ini mempunyai ciri-ciri menarik. Jadi, kita boleh mengaktifkan fungsi di mana kita boleh mendapatkan lokasi telefon bimbit kita semasa ia hilang.

  Caranya, adalah dengan menggunakan SMS. Anda mesti meminjam telefon bimbit rakan anda dan menaip perkataan getlostphone .

  Setelah menaip mesej ke nombor telefon bimbit yang hilang, kami harus mendapat mesej balasan yang menerangkan lokasi telefon bimbit kami.

  Sebenarnya, Jaka tidak mendapat balasan setelah menunggu sebentar. Walaupun dari hasil penyelidikan, ada yang berjaya tetapi harus menunggu sekitar satu bulan.

  Aplikasi kedua yang dicuba oleh Jaka adalah AntiTheft APP & IMEI Tracker yang hanya boleh didapati di Pure APK.

  Aplikasi ini mengandungi banyak iklan yang cukup menjengkelkan. Kami hanya diminta memasukkan nombor IMEI untuk mengetahui lokasi kami.

  Keputusan? Pada mulanya, aplikasi ini kelihatan berjaya kerana menunjukkan lokasi telefon bimbit dengan betul.

  Namun, apabila diuji menggunakan IMEI yang berada jauh dari tempat Jaka, aplikasi ini memaparkan lokasi yang sama dengan lokasi sebelumnya.

  Jaka sempat menyegarkan aplikasi untuk menguji semula, tetapi aplikasi ini masih menunjukkan lokasi awal kami, yang kemungkinan besar adalah lokasi telefon bimbit yang menggunakan aplikasi tersebut.

  Dari dua eksperimen ini, Jaka menyimpulkan bahawa kami tidak dapat mengesan nombor telefon bimbit menggunakan IMEI. Bagaimana ini boleh berlaku?

  Mengapa IMEI Tidak Boleh Digunakan untuk Mengesan Telefon Bimbit

  Beberapa cara yang boleh digunakan untuk mengesan telefon bimbit adalah dengan menggunakan GPS.

  Dengan GPS, kita dapat mengetahui kedudukan telefon bimbit kita semasa mereka masih tersambung ke rangkaian internet.

  Manakala IMEI hanyalah nombor pengenalan pada telefon pintar kami, sama dengan NIK di e-KTP kami.

  Oleh itu, IMEI tidak dapat digunakan untuk mengesan nombor. Tetapi, tidak begitu, geng!

  Cara mengesan telefon bimbit dengan IMEI

  Kita boleh menggunakan IMEI untuk mencari telefon pintar kita, tetapi tidak menggunakan aplikasi atau teknologi khas.

  Apa yang dapat kami lakukan adalah membawanya ke penyedia atau pengendali khidmat pelanggan kami supaya penyedia dapat membantu mencari telefon bimbit kami berdasarkan nombor IMEI.

  Sebenarnya, penyedia boleh membuat pengguna mudah alih kami tidak dapat mengakses rangkaian dan memasukkannya ke dalam senarai hitam.

  Cara lain adalah dengan membawanya ke polis dan membuat laporan surat yang hilang. Buktikan telefon bimbit anda benar-benar milik anda dengan IMEI sebagai bukti.

  Jadi, adakah cara untuk mengesan telefon bimbit dengan IMEI ? Ada, tetapi secara manual dengan membuat laporan kepada polis atau kepada penyedia dan meminta pertolongan mereka.

  Kaedah yang ada di internet telah dicuba dan tidak ada yang berjaya. Semoga artikel ini bermanfaat, ya!

  Baca juga artikel di HP atau artikel menarik lain dari Fanandi Ratriansyah

  Artikel Berkaitan