VIDEO: GUITAR STEM Terkini dengan Aplikasi Tuner pada Telefon Android

Menala gitar memerlukan tumpuan yang tinggi. Nah, kali ini Jaka ingin memberi anda cara untuk membendung gitar terbaru dengan aplikasi penala pada telefon Android.

Sekiranya anda suka bermain gitar, ada satu perkara yang sering anda lakukan. Yaitu menala (string) tali gitar ke nada yang betul, sehingga menghasilkan bunyi yang menyenangkan ketika dimainkan. Penalaan gitar secara manual memerlukan perasaan yang baik dan tumpuan yang tinggi. Nah, kali ini Jaka ingin memberi anda cara untuk membendung gitar terbaru dengan aplikasi penala pada telefon Android .

BACA JUGA
  • Cara Bermain Guitar Hero (PS2) pada Telefon Pintar Android
  • Kini Peranti Boleh Pakai Anda Dapat Menyelaraskan Tali Gitar dengan Mudah
  • Cara Tune Guitar String menggunakan Guitar Tuner

Bagi pemula, batang gitar pastinya agak sukar. Semasa menala gitar, anda mesti betul-betul dapat menyesuaikan nada suara yang dihasilkan oleh setiap rentetan. Ia memerlukan masa yang lama untuk mengasah perasaan dan kepekaan telinga anda terhadap bunyi nada gitar. Tetapi jika anda tidak mahu bersusah payah, ada batang gitar yang lebih baru dan lebih praktikal. Yaitu dengan menggunakan aplikasi Android yang disebut PitchLab Guitar Tuner . Aplikasi ini dapat anda gunakan untuk mengetatkan gitar dengan nada standard. Berikut adalah langkah-langkah untuk menggunakannya.

Cara Memasukkan Gitar Terkini dengan Aplikasi Tuner di Telefon Android

  • Muat turun aplikasi PitchLab Guitar Tuner di bawah, kemudian pasang pada telefon Android anda.
DOWNLOAD PitchLabApp Aplikasi Video & Audio
  • Buka aplikasinya, dan anda akan melihat gambar lubang gitar, lengkap dengan keenam-enam tali.
  • Sekarang, ambil gitar anda. Kemudian pilih rentetan 1 (bawah).

  • Perhatikan petunjuk pada aplikasi. Sekiranya kata-kata "TUNE UP" muncul , maka ketatkan tetapan rentetan anda sehingga kata-kata "IN TUNE" muncul .

  • Tetapi jika tertulis "TUNE DOWN" , longgarkan tetapan rentetan gitar anda, hingga tertulis "IN TUNE" .
  • Lakukan perkara yang sama pada rentetan 2, 3, 4, 5, dan 6. Sehingga apabila satu demi satu rentetan dibunyikan, perkataan "IN TUNE" akan muncul .

Kini semua tali gitar anda berjaya dicatat sebagai nota standard. Bagaimana untuk Ternyata sangat mudah bagaimana membendung gitar terbaru dengan aplikasi penala pada telefon bimbit Android? Sekiranya tutorial untuk menggunakan aplikasi yang ditulis Jaka di atas masih belum jelas, jangan risau. Kerana, Jaka telah menyediakan video keren yang dibuat oleh Jaka khas untuk anda. Sila tonton video di bawah.

Artikel Berkaitan