10 Filem Detektif Terbaik 2020, Penuh dengan Misteri & Teka-Teki Rahsia

Adakah anda mencari cadangan mengenai filem detektif terbaik yang penuh dengan rahsia dan rahsia yang tidak dapat larut? Ini adalah 10 filem detektif 2020 terbaik yang mesti anda tonton.

Geng, siapa antara anda, seperti Jaka, pertama kali diperkenalkan ke dunia manga melalui manga legenda Detective Conan oleh Aoyama Gosho ?

Walaupun Jaka sudah lama tidak mengikuti ceritanya, hingga kini Jaka tidak pernah dapat melupakan genius Detective Conan, geng!

Sebenarnya, ketika Jaka sedang sejuk menonton filem detektif terbaik yang akan dibincangkan oleh Jaka di sini, fikiran Jaka selalu terbang ke Detektif Conan.

 • Mencari (2018)
 • Pembunuhan di Orient Express (2017)
 • Zodiak (2007)
 • Se7en (1995)
 • Filem Detektif Terbaik ...
 • 10 Filem Detektif Terbaik 2020

  Di Indonesia sahaja, mungkin Conan Edogawa / Shinichi Kudo adalah detektif yang paling terkenal tetapi dia jauh dari kumpulan yang pertama.

  Dalam manga-nya, Conan digambarkan mengidolakan sosok Sherlock Holmes oleh penulis Arthur Conan Doyle yang juga merupakan sumber inspirasi bagi Aoyama Gosho.

  Sudah tentu, detektif juga mempunyai sejarah panjang di Hollywood, seperti yang anda lihat dalam cadangan 10 filem detektif 2020 terbaik dari Jaka!

  1. Pisau Keluar (2019)

  Filem detektif terbaik 2019 Knives Out mungkin lebih tepat disebut sebagai filem anti-detektif kerana filem yang diarahkan oleh Rian Johnson mempunyai sentuhan geng yang sangat unik.

  Dalam filem ini, kita diperkenalkan kepada Marta , pengasuh yang baik hati yang secara tidak sengaja menyebabkan kematian majikannya, Harlan .

  Sepanjang filem ini, kami akhirnya mengikuti upaya Marta untuk menghindari tuduhan seorang detektif swasta bernama Blanc yang sedang menyiasat kematian Harlan.

  Selain siri twist_plot gila, penonton juga akan dimanjakan dengan serangkaian bintang besar seperti Chris Evans dan Daniel Craig yang muncul dalam filem ini, geng!

  TajukPisau Keluar
  Menayangkan 27 November 2019
  Jangka masa 2 jam 11 minit
  Pengeluaran Lionsgate, Modal Hak Media (MRC), T-Street
  Pengarah Rian Johnson
  Pelakon Daniel Craig, Chris Evans, Ana de Armas, et al
  Genre Komedi, Jenayah, Drama
  Penarafan 97% (RottenTomatoes.com)


  8.0 / 10 (IMDb.com)

  2. Mencari (2018)

  Kisah seorang detektif tidak selalu berkisar pada pembunuhan kerana filem detektif terbaik 2018 Searching berkisar mengenai kes penculikan, geng!

  Di sini, kita bertemu dengan David , seorang ayah yang hubungannya dengan anak perempuannya, Margot , menjadi terasing setelah kematian isterinya.

  Di tengah kecuaian David, Margot tiba-tiba menghilang dan kami di sini mengikuti usaha David untuk mencari Margot dengan bantuan seorang detektif bernama Vick .

  Menariknya, filem menyeramkan ini mempunyai teknik unik di mana semua penceritaan dilakukan secara murni melalui skrin telefon bimbit dan komputer , geng.

  TajukMencari
  Menayangkan 31 Ogos 2018
  Jangka masa 1 jam 42 minit
  Pengeluaran Permata Skrin, Filem Tahap 6, Pengeluaran Bazelevs
  Pengarah Aneesh Chaganty
  Pelakon John Cho, Debra Messing, Joseph Lee, et al
  Genre Komedi, Jenayah, Drama
  Penarafan 92% (RottenTomatoes.com)


  7.6 / 10 (IMDb.com)

  3. Pembunuhan di Orient Express (2017)

  Membicarakan kisah-kisah misteri tidak dapat dipisahkan dari penulis legenda Agatha Christie dan karya paling ikoniknya, Murder on the Orient Express .

  Filem detektif di kereta itu mengisahkan aksi Hercule Poirot dan misai ikoniknya dalam menyiasat pembunuhan di kereta api Orient Express .

  Kisah ini unik di antara karya Christie yang lain kerana ia mempunyai plot sentuhan yang unik di hujungnya yang menunjukkan bahawa dunia ini bukan hitam dan putih, geng.

  Uniknya, Kenneth Branagh di sini bertindak sebagai pengarah dan Poirot pada masa yang sama dan dia akan mengulangi aksi berganda ini dalam sekuel Death on the Nile pada akhir 2020.

  TajukPembunuhan di Orient Express
  Menayangkan 10 November 2017
  Jangka masa 1 jam 54 minit
  Pengeluaran Twentieth Century Fox, Genre Films, Kinberg Genre
  Pengarah Kenneth Branagh
  Pelakon Kenneth Branagh, Pen Lope Cruz, Willem Dafoe, et al
  Genre Jenayah, Drama, Misteri
  Penarafan 61% (RottenTomatoes.com)


  6.5 / 10 (IMDb.com)

  4. Zodiak (2007)

  Kes pembunuh bersiri Zodiac Killer pada tahun 70-an adalah salah satu misteri terbesar di Amerika Syarikat yang masih belum dapat diselesaikan.

  Kisah ini dibangkitkan oleh pengarah terkenal David Fincher ke layar lebar menerusi filem misteri Zodiac pada tahun 2007.

  Di sini, kami disertai oleh beberapa individu yang menyiasat kes itu, wartawan Graysmith dan Avery , dan seorang detektif bernama Toschi .

  Pada akhir filem ini, Fincher membuat kesimpulan sendiri berdasarkan kajian yang telah dilakukan olehnya tetapi secara rasmi, Zodiac Killer masih belum ditangkap, geng.

  TajukZodiak
  Menayangkan 2 Mac 2007
  Jangka masa 2 jam 37 minit
  Pengeluaran Gambar Paramount, Warner Bros., Gambar Phoenix
  Pengarah David Fincher
  Pelakon Jake Gyllenhaal, Robert Downey Jr., Mark Ruffalo, et al
  Genre Jenayah, Drama, Misteri
  Penarafan 89% (RottenTomatoes.com)


  7.7 / 10 (IMDb.com)

  5. Se7en (1995)

  Zodiac bukan satu-satunya pengarah filem David Fincher yang mengambil kisah pembunuh bersiri kerana dia telah mengangkat tema ini dalam filem Se7en .

  Di sini, kita bertemu dengan sepasang detektif bernama Mills dan Somerset dalam menangkap pembunuh bersiri yang diilhamkan oleh konsep Seven Deadly Sins .

  Bagi anda yang berhati mulia, Jaka memberi amaran bahawa filem detektif terbaik ini mempunyai adegan yang akan memilukan dan berakhir dengan tragis, geng.

  TajukSe7en
  Menayangkan 22 September 1995
  Jangka masa 2 jam 7 minit
  Pengeluaran Gambar Cecchi Gori, Juno Pix, Pawagam Baris Baru
  Pengarah David Fincher
  Pelakon Morgan Freeman, Brad Pitt, Kevin Spacey, et al
  Genre Jenayah, Drama, Misteri
  Penarafan 81% (RottenTomatoes.com)


  8.6 / 10 (IMDb.com)

  Filem Detektif Terbaik ...

  6. Kenangan Pembunuhan (2003)

  Berkat kejayaan filem Parasite di Oscar , karya pengarah Bong Joon-Ho semakin meroket di khalayak ramai, salah satunya adalah Memories of Murder .

  Berdasarkan kes pembunuhan bersiri pada akhir 80-an, filem ini mengisahkan tindakan pasangan Detective Park dan Detective Seo dalam mengecilkan kes tersebut.

  Filem detektif Korea terbaik juga merupakan kolaborasi pertama antara Bong dan pelakon Song Kang-Ho yang kini menjadi pelakon langganan Bong Joon-Ho.

  Uniknya, kejayaan filem ini meningkatkan minat masyarakat terhadap kes asal dan pada tahun 2019, pembunuh asal akhirnya berjaya ditangkap, geng!

  TajukKenangan Pembunuhan
  Menayangkan 2 Mei 2003
  Jangka masa 2 jam 12 minit
  Pengeluaran CJ Entertainment, Muhan Investment, Sidus
  Pengarah Bong Joon Ho
  Pelakon Lagu Kang-ho, Sang-kyung Kim, Roe-ha Kim, et al
  Genre Aksi, Jenayah, Drama
  Penarafan 90% (RottenTomatoes.com)


  8.1 / 10 (IMDb.com)

  7. Masquerade Hotel (2019)

  Seperti filem Knives Out yang memaparkan kisah detektif yang sangat menghiburkan, filem detektif Jepun terbaik Masquerade Hotel juga tidak mahu kalah, geng!

  Ketika Tokyo dikejutkan dengan serangkaian kes pembunuhan, sekumpulan detektif yang diketuai oleh Kosuke Nitta melakukan rancangan gila untuk menangkap pembunuh itu.

  Setelah berjaya membuat kesimpulan bahawa Cortesia Hotel akan menjadi lokasi pembunuhan seterusnya, Nitta memutuskan untuk menyamar sebagai kakitangan di hotel tersebut.

  Selain harus berusaha untuk mencari pembunuh, penonton juga dimanjakan oleh konflik lucu antara Nitta dan 'bos' barunya di hotel, geng!

  TajukHotel Masquerade
  Menayangkan 18 Januari 2019
  Jangka masa 2 jam 13 minit
  Pengeluaran Cine Bazar, Rangkaian Televisyen Fuji
  Pengarah Masayuki Suzuki
  Pelakon Takuya Kimura, Masami Nagasawa, Nozomi de Lencquesaing, et al
  Genre Jenayah, Misteri
  Penarafan 6.3 / 10 (IMDb.com)

  8. Sherlock Holmes (2009)

  Berjaya melakonkan watak Iron Man dalam filem MCU, pelakon Robert Downey Jr. segera dipilih untuk memainkan watak detektif legenda Sherlock Holmes , geng.

  Dalam filem ini, Holmes bersama pasangannya, John Watson , digambarkan sebagai cuba menggagalkan tindakan Lord Blackwood yang ingin memerintah kota London.

  Aksi mereka dalam filem detektif terbaik juga rumit dengan penampilan Irene Adler , seorang wanita yang mempunyai hubungan yang kompleks dengan Holmes.

  Perlu diingatkan, versi Holmes Guy Ritchie yang digambarkan ini agak berbeza kerana penuh dengan unsur aksi, geng!

  TajukSherlock Holmes
  Menayangkan 25 Disember 2009
  Jangka masa 2 jam 8 minit
  Pengeluaran Warner Bros., Village Roadshow Pictures, Silver Pictures
  Pengarah Guy Ritchie
  Pelakon Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, et al
  Genre Aksi, Pengembaraan, Jenayah
  Penarafan 69% (RottenTomatoes.com)


  7.6 / 10 (IMDb.com)

  9. Kiss Kiss Bang Bang (2005)

  Satu lagi cadangan untuk filem detektif terbaik yang membuat anda tidak dapat berhenti ketawa adalah filem Kiss Kiss Bang Bang dari pengarah Shane Black .

  Di sini, kita bertemu dengan Harry , seorang 'pelakon' yang belajar di bawah bimbingan seorang detektif swasta bernama Perry untuk berperanan dalam filem ini.

  Perry yang pada mulanya ditugaskan untuk menyiasat kes-kes cabul malah jatuh ke dalam konspirasi pembunuhan yang melibatkan rakan lama Harry juga, geng!

  Kejayaan filem ini juga berjaya membangkitkan karier Robert Downey Jr. yang sebelumnya dikucilkan oleh Hollywood kerana dia banyak terlibat dalam masalah dadah.

  TajukKiss Kiss Bang Bang
  Menayangkan 18 November 2005
  Jangka masa 1 jam 43 minit
  Pengeluaran Warner Bros., Village Roadshow Pictures, Silver Pictures
  Pengarah Shane Hitam
  Pelakon Robert Downey Jr., Val Kilmer, Michelle Monaghan, et al
  Genre Aksi, Komedi, Jenayah
  Penarafan 85% (RottenTomatoes.com)


  7.5 / 10 (IMDb.com)

  10. Nancy Drew dan Tangga Tersembunyi (2019)

  Semasa Jaka di sekolah, Jaka menghabiskan banyak masa bermain permainan Nancy Drew yang diadaptasi dari siri novel detektif remaja dengan nama yang sama, geng.

  Nah, pada tahun 2019, watak ini dibesarkan melalui filem detektif terbaik Nancy Drew and the Hidden Staircase yang menceritakan permulaan Nancy sebagai detektif.

  Di sini, Nancy mengambil mandat untuk menyiasat sebuah rumah berhantu sebelum akhirnya jatuh ke dalam kes konspirasi tanah.

  Sebagai pendamping, Nancy Drew juga diadaptasi dalam siri televisyen dengan judul yang sama yang mengandungi banyak unsur ghaib, geng!

  | Tajuk | Nancy Drew dan Tangga Tersembunyi | | Menayangkan | 26 Mac 2019 | | Tempoh | 1 jam 29 minit | | Pengeluaran | Red 56, Pengeluaran yang Sangat Baik | | Pengarah | Katt Shea | | Pelakon | Sophia Lillis, Zoe Renee, Mackenzie Graham, et al | Genre | Komedi, Jenayah, Drama | | Penilaian | 67% (RottenTomatoes.com)


  5.7 / 10 (IMDb.com) |

  Itulah senarai 7 filem detektif terbaik dari Jaka. Bagi mereka yang merasa pintar, cubalah menguji diri anda dengan menonton filem di atas, geng!

  Terdapat beberapa perkara di atas yang juga termasuk dalam kategori thriller terbaik kerana memang kedua-dua genre filem ini sering bersilang.

  Mana antara filem detektif terbaik yang pernah anda tonton? Adakah anda mempunyai cadangan filem lain? Kongsi di ruangan komen!

  Baca juga artikel mengenai filem atau artikel menarik lain dari Fikri Harish

  Artikel Berkaitan