5 Fungsi Lain Mod Pesawat Yang Perlu Anda Ketahui

Bukan hanya untuk keselamatan, ini adalah fungsi lain dari Mode Pesawat pada telefon pintar yang mesti anda ketahui.

Fungsi Lain Mod Pesawat - Mod Pesawat pada telefon pintar (Android, iOS, Windows Phone dan BlackBerry) sudah tentu banyak orang sudah tahu.

Mode Pesawat atau Mod Penerbangan disediakan untuk pengguna telefon pintar yang ingin terus menggunakan peranti mereka tanpa rasa takut mengganggu sistem komunikasi pesawat ketika terbang.

Tetapi selain keselamatan, tahukah anda bahawa Mode Pesawat mempunyai fungsi lain yang juga dapat kita gunakan ketika kita berada di darat (tidak terbang).

Kira-kira apa fungsi lain dari Mode Pesawat atau Mod Pesawat yang boleh anda gunakan di darat? Berikut adalah ulasan penuh:

BACA JUGA
  • VIDEO: Seperti apa Perjalanan Bawah Air selama 22 Billion, Berminat?
  • Inilah Video Keselamatan Penerbangan Yang Paling Tidak Pernah Pernah!
  • 7 Syarikat Penerbangan Paling Selamat di Dunia

Mod Pesawat Fungsi Lain

1. Jimat bateri

Apabila kita tahu bahawa kita mempunyai bateri yang tinggal sedikit tetapi kita harus menghubungi seseorang kemudian, maka kita dapat menggunakan Mod Pesawat untuk membantu menjimatkan bateri. Dengan mengaktifkan fungsi ini, proses latar belakang pada sistem telefon pintar atau tablet akan berhenti.

2. Mempercepat Pengisian Bateri

Tidak ramai yang mengetahui apakah Mod Pesawat juga dapat membantu proses pengisian semula bateri (Mengecas). Sekiranya anda tergesa-gesa untuk segera mengecas bateri telefon pintar, anda boleh mengaktifkan Mod Pesawat sambil menyambungkan kabel kuasa.

Apabila Mod Pesawat aktif, semua sambungan seperti Selular, Wi-Fi, Bluetooth, GPS dan lokasi akan dimatikan. Agar bateri tidak dihisap untuk melakukan banyak aktiviti selain pengisian, jadi bateri akan cepat dicas.

Cara mengaktifkan Mod Pesawat

3. Mengelakkan Gangguan

Telefon pintar kadangkala menjadi salah satu pengganggu yang dapat mengalihkan perhatian ketika kita berkonsentrasi atau memandu.

Hal ini disebabkan oleh suara atau getaran pemberitahuan yang dikeluarkan, baik dari pesan SMS masuk, panggilan telepon, atau pemberitahuan dari aplikasi obrolan lainnya.

Cara terbaik untuk mengelakkan gangguan telefon pintar semasa memandu adalah dengan mengaktifkan Mod Pesawat. Dengan Mode Pesawat dihidupkan, tidak akan ada pemberitahuan masuk yang mungkin mengganggu anda.

4. Memperkukuhkan Isyarat

Rasa rangkaian yang anda perolehi tidak terlalu baik? Anda boleh mengaktifkan ciri Mod Pesawat . Apabila Mod Pesawat aktif, ia akan memutuskan semua rangkaian yang disambungkan ke telefon pintar anda. Apabila Mod Pesawat dinyahaktifkan lagi, telefon pintar anda secara automatik akan mencari rangkaian baru.

5. Mempercepat Android

Salah satu sebab untuk Android lambat adalah jumlah lalu lintas data masuk dan keluar dari Android kami. Apabila Mod Pesawat aktif, semua lalu lintas data akan dimatikan sehingga menjadikan telefon pintar kembali pantas.

Itulah beberapa fungsi Mod Pesawat lain yang boleh anda cuba. Sekiranya anda mengetahui lebih lanjut mengenai mod fungsi lain atau anda mempunyai pengalaman menarik menggunakan Mod Pesawat, anda boleh berkongsi di ruangan komen.

Muat turun Flight Simulator: Plane

Permainan Simulasi i6 Games DOWNLOAD

Artikel Berkaitan