10 Cara untuk Menyambungkan WiFi yang Tidak Dapat Disambungkan, Berfungsi 100%!

Apa yang berlaku jika WiFi tidak dapat menyambung ke alat anda? Tenang, inilah cara menyambungkan WiFI yang tidak dapat disambungkan di telefon bimbit anda!

WiFi telah menjadi ciri sambungan wajib pada peranti telefon pintar. Ciri ini membolehkan kita mengakses internet dengan lebih pantas, lebih stabil, dan lebih murah.

Mampu mencari tempat dengan kemudahan WiFi percuma memang sesuatu yang menyeronokkan, tetapi ada kalanya WiFi pada telefon pintar Android tiba-tiba terputus dan bahkan tidak dapat dihubungkan sama sekali.

Nah, kali ini Jaka akan memberi anda penyelesaian untuk menyambungkan WiFi yang tidak dapat disambungkan ke telefon Android. Terus menonton, ya!

 • Sambungan WiFi Terputus Sendiri
 • Cara mengakses rangkaian ad-hoc atau tersembunyi
 • Isu Pengesahan IP
 • Sambungan WiFi yang sangat perlahan
 • Gunakan Kod ## 526 ##
 • Periksa WiFi dalam Penggunaan
 • Periksa Peranti Bersambung
 • Periksa Menggunakan Peranti Lain
 • ASUS Zenfone sahaja
 • Sebab dan Cara untuk Menyambungkan WiFi yang Tidak Dapat Disambungkan

  Pernah mengalami WiFi yang disimpan tetapi tidak disambungkan? Nah, masalah dengan WiFi boleh disebabkan oleh pelbagai perkara, mungkin kerana komponen WiFi pada telefon pintar Android anda memang salah.

  Sebelum anda memutuskan untuk berpindah ke pusat servis, pertama-tama kami cuba memeriksa untuk memastikan bahawa WiFi benar-benar rosak. Anda melakukannya dengan melaksanakan beberapa usaha mudah di bawah. Harap maklum, geng!

  1. Langkah Asas: Mod Pesawat dan Reboot

  Jangan sesekali mengabaikan langkah paling mudah, selalunya kita segera mencari jalan yang rumit. Walaupun kaedah klasik mungkin cukup untuk menjadi ubat yang kuat. Inilah langkahnya!

  • Pertama buka menu tetapan dan pilih WiFi, anda mesti mematikan dan mengaktifkan semula sambungan.
  • Lakukan perkara yang sama pada peranti penghala, jika masalahnya adalah sambungan di rumah anda. Matikan sekurang-kurangnya tunggu hingga dua minit, kemudian hidupkan lagi.
  • Penyelesaian mudah lain adalah dengan mengaktifkan mod pesawat atau pesawat, tunggu beberapa saat dan periksa semula sambungannya.
  • Langkah seterusnya, cuba mulakan semula peranti dan masuk ke mod Selamat.

  Cuba sambungkan lagi ketika dalam mod Selamat, bolehkah disambungkan? Sekiranya anda boleh menyambung ke rangkaian WiFi tanpa masalah, mulakan semula telefon pintar untuk memasuki mod normal.

  2. Sambungan WiFi Terputus Sendiri

  Anda memuat turun dengan sambungan WiFi, tetapi setelah dibiarkan sebentar ternyata sambungan WiFi telah terputus. Apa yang berlaku?

  Ini mungkin berlaku kerana anda belum mengaktifkan Keep WiFi , tetapan ini secara automatik memutuskan peranti dari rangkaian WiFi untuk menjimatkan bateri telefon pintar. Untuk mengatasinya, panduan berikut!

  • Masukkan menu tetapan.
  • Pilih WiFi.
  • Tekan butang hamburger atau butang titik di kanan atas.
  • Pilih menu Lanjutan.
  • Pilih menu Maintain WiFi ketika telefon sedang tidur atau Terus WiFi semasa tidur.
  • Pilih ya atau selalu, untuk menikmati hubungan tanpa had.

  Hati-hati, sambungan WiFi yang terputus itu sendiri juga dapat menunjukkan aktiviti haram yang menggunakan WiFimu. Kemudian, anda harus membaca petua dan trik untuk menyekat pengguna WiFi haram.

  3. Cara mengakses rangkaian ad-hoc atau tersembunyi

  Beberapa rangkaian tanpa wayar menggunakan penghala tanpa wayar, yang mesti dibeli secara berasingan.

  Sekiranya anda mempunyai lebih daripada satu komputer, anda boleh menyiapkan rangkaian tanpa wayar tanpa perlu membeli penghala tanpa wayar dan dapat menggunakan komputer sebagai stesen.

  Sayangnya telefon pintar Android tidak dapat mengesan WiFi ad-hoc , untuk menyambungkan telefon pintar Android, anda memerlukan sedikit perubahan pada sistem.

  Ini bermaksud bahawa telefon pintar mesti di-root, forum pembangun XDA berjaya membuat patch untuk menghilangkan batasan ini. Dengan fail tampalan wpa_supplicant, telefon pintar Android anda dapat menyambung ke pelbagai jenis rangkaian.

  Caranya, buka tetapan> WiFi> tambah rangkaian . Selepas itu, masukkan SSID dan kata laluan yang betul.

  4. Masalah Pengesahan IP

  Adakah anda mempunyai masalah dengan pemerolehan IP? Terjebak dalam pengesahan tanpa had, kadangkala WiFi tidak berfungsi kerana gagal melewati proses ini. Penyelesaiannya adalah dengan menghidupkan semula penghala terlebih dahulu, jika masih terus mencuba menetapkan semula telefon pintar anda.

  Aduh! Sudah tentu adalah masalah jika anda harus menetapkannya semula, untungnya ada penyelesaian lain yang lebih mudah. Anda cukup memasang WiFi Fixer , aplikasi ini akan memulihkan fail sistem pada WiFi dan beberapa perkhidmatan yang berkaitan dengan rangkaian.

  Sejuk lagi, WiFi Fixer akan menyelesaikan masalah ketika WiFi cuba mendapatkan alamat IP. Anda boleh memuat turunnya melalui pautan yang disediakan di bawah.

  Muat turun aplikasi Wifi Fixer

  5. Sambungan WiFi yang Sangat Perlahan

  Oleh itu, anda akhirnya dapat menyambung, tetapi kelajuannya sangat perlahan, walaupun hanya untuk melihat lambat untuk belas kasihan.

  Sekiranya anda menggunakan WiFi awam, masalahnya mungkin disebabkan oleh terlalu banyak pengguna. Tetapi jika anda menggunakan WiFi di rumah dan yakin bahawa isyaratnya cukup kuat.

  Anda boleh memeriksa kelajuan internet Android anda untuk menunjukkan kelajuan muat turun, muat naik dan ping sebenar. Ia juga berguna untuk membantu anda mengenal pasti masalah.

  6. Gunakan Kod # # 526 # #

  Ada kalanya kaedah yang telah ditulis Jaka di atas tidak berfungsi dengan optimum kerana faktor-faktor yang berkaitan.

  Sekiranya 5 langkah di atas tidak berfungsi, anda boleh mencuba menggunakan kombinasi kod dan nombor yang ditulis Jaka di atas.

  Tanpa lebih lama lagi, inilah cara untuk menyambungkan WifFi yang tidak dapat dihubungkan melalui kombinasi kod!

  • Buka antara muka papan kekunci panggilan telefon.
  • Tekan # # 526 # # dan OK .
  • Kemudian sistem akan memuat semula tetapan WLAN.
  • Tunggu sehingga dinyatakan OK atau berjaya.
  • Mulakan semula telefon pintar.

  7. Periksa WiFi yang Digunakan

  Sekiranya anda menggunakan WiFi peribadi, pastikan penghala atau modem yang anda gunakan berfungsi. Pastikan juga anda menambah kuota kredit atau data untuk modem WiFi anda.

  Sekiranya anda menggunakan WiFi awam, seperti di kafe misalnya. Anda boleh bertanya kepada kerani atau pelayan sama ada WiFi dihidupkan atau tidak. Kerana WiFi mungkin mengalami gangguan.

  Sekiranya WiFi yang anda gunakan mempunyai kata laluan, pastikan anda memasukkan kata laluan dengan betul. Jangan lupa huruf besar atau susunan nombor.

  Sekiranya anda menggunakan WiFi awam, cuba tanya kata laluan yang betul kepada pegawai. Sebenarnya, jika dapat diperhatikan agar tidak salah. Kaedah ini juga boleh digunakan untuk memperbaiki sambungan WiFi yang perlahan .

  8. Periksa Peranti Bersambung

  Modem atau penghala WiFi biasanya mempunyai had maksimum pada jumlah peranti yang digunakan. Contohnya, hanya boleh berkongsi ke 10 peranti, 32 peranti dan sebagainya.

  Oleh itu, perkara yang harus anda lakukan ialah periksa terlebih dahulu, sama ada penghala penuh atau tidak.

  Sekiranya ternyata penuh, wajar jika anda tidak dapat mengikutinya. Telefon bimbit anda tidak akan dapat menyambungkan WiFi, atau status WiFi yang muncul disimpan tetapi tidak disambungkan ke rangkaian internet.

  9. Periksa Menggunakan Peranti Lain

  Contohnya, cuba gunakan peranti lain, seperti komputer riba rakan atau telefon pintar Android lain. Sekiranya tidak berjaya, mungkin ada masalah dengan penghala atau modem.

  Tetapi jika peranti lain dapat menggunakan WiFi, ada kemungkinan telefon pintar Android anda menghadapi masalah. Anda boleh memeriksa kerosakan WiFi pada telefon bimbit Android anda dengan aplikasi di bawah.

  Apl Penanda Aras Miguel Torres MUAT TURUN

  Untuk mengetahui sama ada peranti WiFi anda berfungsi atau tidak, anda boleh menggunakan aplikasi Phone Tester. Aplikasi ini dapat mengetahui status pelbagai peranti yang ada di telefon pintar Android anda.

  10. Khusus untuk ASUS Zenfone

  Sekiranya anda pengguna telefon pintar Android jenis ASUS ZenFone, anda boleh menggunakan aplikasi kalkulator, kemudian ketik " .12345+ ", kemudian klik butang " = " . Pilih " WiFiBus_Test ".

  Tunggu proses memuatkan sebentar. Kemudian apabila kata-kata "LULUS" muncul, itu bermakna WiFi anda baik-baik saja.

  Sekiranya semua langkah di atas telah dilakukan dan masih tidak dapat dihubungkan, mungkin perkakasan WiFi telefon pintar Android anda rosak. Kemudian anda bergerak ke pusat servis terdekat.

  Itulah cara untuk menyambungkan WiFi yang tidak dapat disambungkan ke telefon Android, geng.

  Sekiranya anda mempunyai penyelesaian praktikal lain untuk mengatasi ralat WiFi Android, anda boleh membaginya dengan JalanTikus dan pembaca lain melalui ruangan komen di bawah.

  Artikel Berkaitan