Cara Menukar Nama E-mel Gmail Dengan Mudah, Tidak Sehingga 1 Minit!

Nama e-mel anda masih tidak betul dan mahu menukar ke nama yang lebih profesional? Lihat tutorial cara menukar nama e-mel Google di bawah (Kemas kini 2020)

Pernah dengar istilah Alay ? Alay adalah istilah slang yang merujuk kepada fenomena tingkah laku tegang atau juga boleh dikatakan ketinggalan zaman.

Salah satu ciri Alay pada zamannya adalah menggabungkan huruf, angka dan simbol untuk membuat tulisan yang "keren". Sebenarnya, ramai yang menggunakan tulisan Alay untuk media sosial atau nama akaun e-mel.

Masa yang kini berubah menjadikan orang perlahan-lahan meninggalkan tingkah laku Alay. Salah satu caranya adalah dengan menukar nama akaun e-mel yang digunakan.

Sekiranya sekarang anda masih menggunakan nama e-mel alay atau ingin menukar ke nama yang lebih sejuk, lihat artikel Jaka berikut mengenai tutorial tentang cara menukar nama e-mel anda .

 • Cara Menukar Nama E-mel Google Melalui Telefon Android
 • Pengumpulan Kaedah Menukar Nama E-mel Google dengan Mudah

  Dalam artikel ini, Jaka akan memberitahu anda dua cara untuk menukar nama e-mel Google anda, pertama melalui aplikasi penyemak imbas pada PC / komputer riba, dan akhirnya melalui aplikasi Gmail di telefon Android anda.

  Untuk makluman anda, yang boleh anda ubah hanyalah nama akaun Gmail . Pada masa ini tidak ada cara untuk menukar alamat e-mel anda. Sekiranya anda ingin menukar alamat, lebih baik hanya membuatnya.

  Kaedahnya cukup mudah. Sekiranya anda ingin tahu dan ingin mencuba sendiri cara menukar nama e-mel anda, rujuk saja penjelasan di bawah!

  Cara Menukar Nama Gmail di PC / Laptop

  Pertama sekali, Jaka akan membincangkan cara menukar nama e-mel Google melalui PC atau komputer riba. Untuk melakukan ini, tentu anda memerlukan sambungan internet yang stabil dan aplikasi penyemak imbas.

  Langkah 1 - Buka Penyemak Imbas dan Log masuk Gmail

  • Langkah pertama yang harus anda lakukan ialah membuka aplikasi penyemak imbas yang dipasang di PC / komputer riba. Kemudian, buka laman Gmail ( gmail.com ) untuk mengakses e-mel Google anda.

  • Log masuk ke Gmail menggunakan akaun Google untuk dapat mengakses e-mel.

  Langkah 2 - Buka Tetapan

  • Di sudut kanan atas halaman e-mel, pilih menu Tetapan yang mempunyai ikon roda gigi.

  • Tab tetapan akan muncul di sebelah kanan halaman. Pilih Lihat semua tetapan untuk melihat semua pilihan setelahnya, termasuk menukar nama e-mel anda.

  Langkah 3 - Tukar Nama E-mel Google

  • Setelah memasuki menu Lihat semua tetapan , penyemak imbas akan membuka halaman baru. Pada halaman baru yang berisi semua pilihan tetapan Gmail, klik pada tab Akaun dan Import .

  • Cari Hantar Mel sebagai segmen , kemudian cari alamat e-mel yang ingin anda namakan semula.

  • Klik pada pilihan edit maklumat .

  • Anda akan membuka halaman baru secara automatik. Di lajur Nama , tandakan lajur kosong dan kemudian tulis nama e-mel baru yang anda mahukan.

  • Simpan dengan memilih pilihan Simpan Perubahan .

  Cara Menukar Nama E-mel Google Melalui Telefon Android

  Seterusnya, Jaka akan memberitahu anda cara menukar nama e-mel Google anda hanya dengan telefon Android anda. Berikut adalah langkah-langkah yang mesti anda ikuti:

  Langkah 1 - Buka Aplikasi Gmail

  • Pertama, buka aplikasi Gmail yang telah dipasang di telefon Android anda. Sekiranya anda tidak memilikinya, anda boleh memuat turunnya secara langsung melalui pautan berikut:
  DOWNLOAD Aplikasi Sosial & Pemesejan Google
  • Klik pada menu yang mempunyai ikon 3 garis menegak di sudut kiri atas. Tatal ke bawah, kemudian klik pada Tetapan .

  Langkah 2 - Masukkan Menu Tetapan

  • Pada halaman Tetapan, pilih salah satu akaun Google yang telah didaftarkan dengan telefon bimbit anda. Kemudian pilih Urus Akaun Google anda pada tab Akaun .

  Langkah 3 - Tukar Nama E-mel Google

  • Di halaman Akaun Google, klik pada tab Maklumat Peribadi .

  • Tukar nama e-mel anda di lajur Nama . Masukkan nama pertama dan nama belakang yang anda mahukan di ruang yang disediakan.

  • Klik Simpan untuk menyimpan.

  Demikianlah artikel Jaka mengenai cara menukar nama e-mel Google anda. Dari dua cara untuk menukar nama e-mel di atas, menurut anda, geng mana yang paling mudah?

  Semoga artikel ini bermanfaat bagi anda yang keliru, ya! Sampaikan komen dan pendapat anda di ruangan yang disediakan di bawah artikel ini.

  Sampai jumpa di artikel menarik lain, Jaka, geng. Ciao!

  Baca juga artikel mengenai E - mel atau artikel menarik lain dari Naufal .

  Artikel Berkaitan