Inilah Perbezaan antara Tetikus Optik dan Laser, Mana Yang Lebih Tepat?

Walaupun terdapat banyak jenis pilihan tetikus, jika dilihat dari segi sensor hanya ada dua jenis. Yaitu jenis optik dan laser. Adakah anda tahu perbezaan antara tetikus optik dan laser? Sekiranya anda tidak tahu, mari lihat JalanTikus!

Untuk dapat mengawal komputer dengan betul, tentunya kita memerlukan tetikus. Walaupun kerana pentingnya tetikus, saat ini di pasaran ada banyak pilihan jenis tetikus yang tersedia.

Walaupun terdapat banyak jenis pilihan tetikus, jika dilihat dari segi sensor hanya ada dua jenis. Yaitu jenis optik dan laser. Adakah anda tahu perbezaan antara tetikus optik dan laser? Sekiranya anda tidak tahu, mari lihat perbincangan Jaka!

BACA JUGA
  • Tetikus Berwayar atau Tetikus Tanpa Wayar, Mana Yang Lebih Baik untuk Anda?
  • 15 Tetikus Permainan Terbaik dengan Harga Ribuan
  • Cara Menggunakan Komputer Tanpa Tetikus Dengan Lebih Efisien

Inilah Perbezaan antara Tetikus Optik dan Laser

Sebelum membincangkan perbezaan tikus optik dan laser, sudah tentu anda mesti mengetahui pemahamannya terlebih dahulu. Berikut adalah pemahaman yang ringkas dan jelas.

Apa itu Tetikus Optik?

Sumber gambar: Gambar: TT ESPORTS

Tetikus optik pertama kali diperkenalkan pada tahun 1999 oleh Agilent Technologies. Kerana harganya sekarang menjadi semakin murah, pada akhirnya tetikus optik menggantikan keberadaan mouse bola.

Menggunakan cahaya dari fotodioda yang berfungsi sebagai sensor. Hasilnya, ia akan digunakan dengan baik pada pelbagai permukaan yang tidak berkilat. dalam keadaan optimum, sensor optik dapat membaca hingga 3.2 Megapixel / s.

Apa itu Tetikus Laser?

Sumber gambar: Gambar: TT ESPORTS

Tetikus laser pertama kali diperkenalkan pada tahun 2004 oleh Agilent Technologies dan Logitech. Oleh kerana harganya masih mahal, umumnya tetikus laser ini hanya digunakan pada tetikus kelas permainan yang bersemangat.

Pada asasnya konsepnya sama, cuma photodiode diganti dengan diod laser inframerah . Hasilnya, sensor ini boleh digunakan pada permukaan kaca berkilat. dalam keadaan optimum, sensor laser dapat membaca hingga 5,8 Megapixel / s.

Kesimpulan: Perbezaan antara Tetikus Optik dan Laser

Sumber gambar: Gambar: Jurutera Garage

Setelah anda mengetahui perbezaan konsep antara tetikus optik dan laser, untuk lebih jelasnya anda dapat melihat carta berikut. Inilah dia, carta perbezaan tetikus optik dan laser.

Tetikus OptikTetikus Laser
Pada mousepad kain itu sangat bagus Pada kain mousepad agak kurang
Mousepad kaca tidak boleh digunakan Di mousepad kaca anda boleh menggunakannya
Cukup sensitif Sangat sensitif
Sensor menaikkan tetikus tidak membaca Sensor menaikkan tetikus masih membaca
Rasuk sensor kelihatan Rasuk sensor tidak kelihatan
LIHAT ARTIKEL

Oleh itu, tetikus optik dan laser berbeza. Walaupun teknologi optik lebih tua, nampaknya banyak yang berpendapat bahawa optik jauh lebih dipercayai. Bagaimana pendapat anda mengenai perkara ini, mana yang lebih baik?

Pastikan juga anda membaca artikel yang berkaitan dengan Mouse atau tulisan menarik lain dari Putra Andalas .

Sepanduk: Stok Shutter

Artikel Berkaitan