Jangan keliru! Inilah Perbezaan antara Notebook, Netbook, dan Laptop

Sering dianggap sama kerana mempunyai bentuk dan penampilan yang sama, ternyata netbook, notebook, dan laptop adalah tiga perkara berbeza yang anda tahu. Berikut adalah beberapa perbezaan!

Seiring dengan perkembangan teknologi yang berlaku, peranti komputer mudah alih kini terbahagi kepada beberapa jenis dengan nama yang berbeza serta komputer riba, buku nota, dan netbook.

Walaupun ia mempunyai bentuk yang sama, tetapi ketiga-tiga peranti itu berbeza, anda tahu, geng.

Malangnya, masih banyak orang yang keliru dan menganggap bahawa istilah buku nota, netbook, dan komputer riba adalah perkara yang sama.

Baiklah, jadi anda tidak menyebutnya lagi, dalam artikel ini Jaka akan menerangkan tentang perbezaan antara netbook, notebook, dan laptop .

 • Spesifikasi Perbezaan
 • Perbezaan Berat
 • BONUS: Jadual Perbezaan dalam Netbook, Notebook dan Laptop
 • Perbezaan antara Netbook, Notebook dan Laptop

  Sekiranya dikaji dengan lebih mendalam, sebenarnya ada beberapa aspek asas yang membezakan antara netbook, notebook, dan laptop, geng.

  Namun, kembali lagi kerana ketiga-tiganya mempunyai bentuk dan penampilan yang serupa, akhirnya banyak yang keliru dengan istilah sebutan.

  Daripada keliru, lebih baik membaca artikel penuh Jaka di bawah.

  1. Perbezaan Ukuran Skrin

  Anda tahu apa, geng, jika ternyata perkara yang paling asas dan mudah untuk membezakan ketiga-tiga peranti adalah ukuran skrin, anda tahu.

  Netbook itu sendiri adalah peranti komputer mudah alih yang mempunyai ukuran badan terkecil jika dibandingkan dengan dua beradik, kumpulan itu.

  Peranti netbook biasanya dilengkapi dengan ukuran skrin minimalis sekitar 6 hingga 13 inci.

  Sementara itu, notebook itu sendiri mempunyai ukuran layar yang lebih besar daripada netbook, yang berkisar antara 13 hingga 18 inci .

  Selain itu, terdapat peranti komputer riba yang tentunya mempunyai ukuran skrin lebih besar lebih dari 17 inci dan biasanya lebih tebal juga, geng.

  Saiz skrin yang besar menjadikan ramai orang lebih gemar komputer riba menyokong pekerjaan mereka.

  Terutama sekarang komputer riba juga terdapat dalam pelbagai jenis yang disesuaikan dengan keperluan pengguna seperti komputer riba permainan, atau komputer riba reka bentuk grafik.

  2. Perbezaan Spesifikasi

  Aspek seterusnya yang boleh menjadi pembezaan antara netbook, notebook, dan laptop adalah dari segi spesifikasi, geng.

  Di antara ketiga-tiga peranti komputer mudah alih ini, netbook adalah peranti yang mempunyai spesifikasi paling rendah, kumpulan itu.

  Selain itu, peranti netbook juga biasanya menggunakan pemproses kelas menengah bawah yang mempunyai prestasi yang tidak terlalu tinggi.

  Di sektor RAM, peranti netbook juga biasanya dilengkapi dengan kapasiti tidak lebih dari 2GB dan pemproses kad grafik yang tidak cukup baik.

  Perbezaan lain adalah ketiadaan DVD-ROM dalaman pada netbook sehingga anda tidak dapat memasukkan CD / DVD ke dalam netbook, geng.

  Sementara itu, untuk peranti notebook sendiri biasanya mempunyai spesifikasi kelas menengah yang pastinya lebih tinggi daripada netbook.

  Di kebanyakan peranti notebook, biasanya mempunyai pemproses Dual Core to Core i7 yang pastinya menjadikan prestasi notebook jauh lebih pantas daripada netbook.

  Di samping itu, notebook juga secara amnya menggunakan kad grafik dari kelas menengah seperti Intel HD, AMD Radeon, atau NVidia GT 830.

  Sedangkan peranti komputer riba pada amnya menggunakan spesifikasi yang hampir sama dengan notebook atau lebih tinggi lagi, geng.

  3. Perbezaan Berat

  Perkara seterusnya yang membezakan antara netbook, notebook dan komputer riba adalah dari segi berat peranti, geng.

  Sekiranya dari segi ukuran skrin sahaja, ketiga-tiganya mempunyai perbezaan masing-masing, maka itu juga akan mempengaruhi berat badan mereka.

  Selain mempunyai ukuran badan terkecil, peranti netbook juga mempunyai berat paling ringan antara dua beradik, kumpulan itu.

  Adapun notebook itu sendiri mempunyai berat yang sedikit lebih berat daripada netbook. Buku nota umumnya beratnya sekitar 1.5 kg hingga 2 kg.

  Tidak seperti dua peranti komputer mudah alih sebelumnya, komputer riba tentunya mempunyai berat yang lebih berat iaitu sekitar 2 kg, geng.

  Namun, di zaman yang serba canggih ini akan menjadi sukar sekiranya beratnya dijadikan rujukan untuk membezakan antara netbook, notebook, dan laptop.

  Ini kerana pada masa ini banyak syarikat teknologi bersaing untuk menghasilkan komputer mudah alih dengan berat paling ringan dan nipis.

  BONUS: Jadual Perbezaan dalam Netbook, Notebook dan Laptop

  JenisPerincian
  Buku Net - Ukuran skrin 6-13 inci


  Contoh: HP Pavilion 10 f-001au, Acer Aspire One 725 C6C, Asus EePC 1015PW

  Buku nota - Ukuran skrin 13-18 inci


  Contoh: Axioo MyBook 14, Lenovo Ideapad 100 14, Zyrex Sky 232

  Komputer riba - Ukuran skrin melebihi 17 inci


  Contoh: Kawasan Alienware 51m, Dell Precision 7730i, Lenovo ThinkPad P72

  Nah, itulah perbezaan antara netbook, notebook, dan laptop jika dilihat dari ukuran layar, spesifikasi, dan berat peranti, kumpulan itu.

  Tetapi, seperti yang telah disebutkan oleh Jaka sebelumnya, ketiga - tiga perkara ini tidak dapat digunakan sebagai rujukan untuk membezakan ketiga-tiga alat itu , geng.

  Kerana seperti yang kita ketahui, hari ini banyak peranti komputer mudah alih mempunyai spesifikasi yang canggih walaupun ukuran layarnya kecil, dan ringan.

  Baca juga artikel mengenai alat menarik lain dari Shelda Audita .

  Artikel Berkaitan