Sebesar mana PC atau Laptop Gaming anda? Cuba Periksa Di Sini!

Kajian JalanTikus tentang cara memeriksa keupayaan permainan PC atau komputer riba. Sama ada menggunakan perisian percuma atau perkhidmatan dalam talian.

Era permainan Crysis 1 , yang dirilis pada tahun 2007, boleh dibilang menghidupkan kembali pemain PC. Sebabnya, Crysis 1 dapat menunjukkan paparan grafik yang luar biasa pada sistem PC.

Kemunculan pemain PC, pastinya menjadikan perkakasan di pasaran lebih pelbagai. Ini akan memberi kesan pada PC yang dipasang setiap orang agar berbeza. Lalu, bagaimana prestasi PC kita sebenarnya? Sekarang melalui artikel ini, Jaka membentangkan bagaimana untuk memeriksa kemampuan permainan PC atau komputer riba anda.

BACA JUGA
  • SALAH, Xiaomi Mi 5s Menembusi Penanda Aras AnTuTu 164 Ribu Mata!
  • Cetak Skor Penanda Aras Besar, iPhone Sedia Mengalahkan Samsung Galaxy Note 7!
  • Lumia 525 Dapat Menggunakan Android Marshmallow, Hasil Penanda Aras Ini

Cara Memeriksa Keupayaan Permainan PC atau Laptop

Perbezaan antara PC kita dan orang lain, tentu saja membingungkan bagaimana kemampuan permainan PC kita yang sebenarnya? Sekarang, mengenai kemampuan, kita dapat melihatnya dari tanda aras. Tanda aras yang dimaksudkan oleh Jaka di sini terbahagi kepada dua, iaitu penanda aras kemampuan PC, dan penanda aras kemampuan PC untuk bermain permainan tertentu. Harap maklum bahawa anda juga boleh menggunakan kedua-dua kaedah ini untuk komputer riba.

Nilai Tanda Kemampuan PC

Penanda aras adalah ujian dengan memberikan nilai nombor pada sistem PC yang kemudian nombor ini dapat dibandingkan dengan hasil penanda aras yang lain. Contohnya, setelah menguji PC Jaka mendapat nilai 1000, sementara PC anda ketika diuji mendapat nilai 1300. Ini bermakna sistem PC anda jauh lebih baik daripada Jaka.

Untuk melakukan ini, anda memerlukan perisian. Nah, di sini Jaka mengesyorkan dua perisian percuma, iaitu PCMark atau 3Dmark .

Sumber gambar: Video: PCMark

PCMark lebih banyak digunakan untuk mengukur kemampuan semua jenis PC atau komputer riba, mengukur tahap prestasi dan kecekapan kerja. Bagi 3DMark, ia berfungsi lebih untuk mengukur kemampuan PC dari segi grafik, terutama bermain permainan 3D.

Sumber gambar: Video: 3DMark

Penanda Aras Keupayaan PC untuk Main Permainan Tertentu

Seperti namanya, tanda aras ini digunakan untuk mengukur sama ada permainan tertentu dapat dimainkan atau tidak pada PC atau komputer riba permainan. Sebagai contoh, ada permainan baru Watchdogs 2 , dengan penanda aras ini anda dapat mengetahui sama ada PC atau komputer riba anda boleh memainkannya atau tidak.

Untuk penanda aras ini, anda tidak perlu memuat turun aplikasi yang besar. Anda boleh menggunakan salah satu daripada dua perkhidmatan dalam talian, iaitu Canyourunit atau GameDebate .

Sumber gambar: Foto: CanYouRunIt

Cara menggunakan perkhidmatan Canyourunit sangat mudah. Anda hanya perlu melayari laman web ini dan memasukkan nama permainan yang ingin anda mainkan. Aplikasi ini akan mengesan sistem PC anda secara automatik, dan hasilnya dapat dilihat dengan segera.

Sumber gambar: Foto: GameDebate

Sedangkan untuk layanan GameDebate, Anda cukup mengunjungi situs, memasukkan nama permainan, data CPU, VGA dan RAM maka hasilnya akan keluar.

Itulah cara untuk memeriksa keupayaan permainan PC atau komputer riba anda. Semoga berjaya!

Sepanduk: Pengecoran Digital

Artikel Berkaitan