Inilah 7 Cara Mengatasi Kelewatan dalam Legenda Mudah Alih yang Paling Kuat & Mudah

Ingin tahu bagaimana bermain Mobile Legends tanpa ketinggalan? kali ini, Jaka akan membincangkan cara mengatasi lag Mobile Legend, agar anda tenang ketika anda menaikkan pangkat lagi.

Bagi anda yang berhasrat untuk dapat bermain permainan DotA 2 PC , tetapi tidak mempunyai sambungan internet dan permainan PC, Mobile Legends boleh menjadi jalan keluar yang menarik

Permainan mudah alih ini dengan konsep yang sama dengan DOTA 2 sudah mempunyai jumlah peminat yang luar biasa di Indonesia.

Walaupun ia dimainkan di telefon bimbit, Mobile Legends masih memerlukan sambungan dan ping yang stabil, Tidak baik untuk berperang dan tiba-tiba Mobile Legend ketinggalan.

 • Menggunakan Aplikasi Penggalak Internet Terbaik
 • Gunakan Sambungan 4G atau Sambungan WiFi Stabil
 • Bagaimana Mengatasi Kekalahan dalam Legenda Bergerak Lain ...
 • Cara Mengatasi Lag dalam Mobile Legend yang Berkesan dan 100% Berjaya

  Bukan hanya masalah internet, ada beberapa sebab yang boleh menyebabkan Mobile Legends tiba-tiba mengalami lag atau putus ketika dimainkan.

  Oleh itu, kali ini Jaka akan membincangkan secara mendalam bagaimana mengatasi ketinggalan dalam ML sehingga anda dapat menaikkan pangkat tanpa perlu risau tentang sebarang gangguan.

  Ingin tahu bagaimana menjadikan rangkaian stabil ketika bermain Mobile Legend? Berikut adalah maklumat yang boleh anda buat sebagai penanda aras dan juga penyelesaian.

  1. Menggunakan Aplikasi Game Booster Terbaik

  Pasti anda tahu, telefon pintar Android kami menjalankan banyak aplikasi pada masa yang sama hampir setiap masa. Dari aplikasi berbual, media sosial, hingga aplikasi berita yang selalu menerima pemberitahuan.

  Ini menjadikan telefon pintar anda tidak begitu optimum semasa bermain permainan. Itulah cara mengatasi ketinggalan dalam Mobile Legend pertama, iaitu anda memerlukan aplikasi permainan penggalak terbaik.

  Aplikasi ini menjadikan fokus telefon pintar anda menjadi 100% hanya untuk bermain permainan . Anda tidak perlu bersusah payah melakukan banyak tetapan, dalam aplikasi permainan penggalak semuanya dapat dilakukan dengan serta-merta.

  Aplikasi ini juga dapat menyekat pemberitahuan yang mengganggu ketika anda bermain permainan, bahkan untuk menunda pemberitahuan WA dan juga menghentikan panggilan masuk untuk sementara waktu.

  2. Menggunakan Aplikasi Penggalak Internet Terbaik

  Selain aplikasi penggalak permainan, anda juga memerlukan aplikasi penggalak internet terbaik. Aplikasi ini akan menguatkan isyarat internet yang diterima oleh telefon bimbit anda.

  Aplikasi penggalak internet membolehkan anda mendapatkan ping terbaik dari pelbagai rangkaian yang ada. Dengan cara ini respons dalam permainan juga menjadi lebih baik secara automatik.

  Bagi pemain profesional, aplikasi seperti ini menjadi senjata wajib sebelum bertanding untuk memastikan prestasi mereka sentiasa baik ketika bermain.

  Menggunakan penggalak internet adalah salah satu cara untuk memainkan legenda mudah alih bukan yang paling berkesan yang boleh anda praktikkan dengan segera.

  3. Gunakan Sambungan 4G atau Sambungan WiFi Stabil

  Kerana Mobile Legends adalah permainan MOBA yang sama dengan DotA 2, anda memerlukan sambungan internet yang stabil, dengan ping kurang dari 100ms .

  Jaka mengesyorkan agar anda menggunakan sambungan 4G LTE atau menyambung ke rangkaian WiFi yang stabil. Agar isyarat tidak terganggu, anda boleh bermain di bilik yang agak terbuka.

  Masalah sambungan sering menjadi sebab utama Mobile Legend ketinggalan, jadi pastikan bahawa internet anda benar-benar bebas sebelum mula bermain permainan dalam talian ini.

  Bagaimana Mengatasi Kekalahan dalam Legenda Bergerak Lain ...

  4. Bersihkan Aplikasi Berjalan

  Berbanding dengan Vainglory dan AOV, Mobile Legends diketahui lebih ringan, mempunyai ukuran fail yang lebih kecil, dan dapat berjalan dengan lancar pada telefon pintar dengan RAM 2 GB .

  Walaupun begitu, sudah tentu anda mesti terlebih dahulu membersihkan aplikasi yang sedang berjalan dengan mengklik butang multitasking atau aplikasi terkini .

  Cara mengatasi lag dalam Mobile Legend adalah dengan membebaskan RAM pada telefon pintar, sehingga anda dapat memainkan Mobile Legends secara maksimum tanpa ketinggalan.

  Kaedah ini terdengar sukar, tetapi banyak pemain lupa melakukan ini dan ketika mereka bermain, ketinggalan tiba-tiba muncul.

  5. Pastikan Telefon Pintar berada dalam Mod Prestasi

  Sebilangan telefon pintar mempunyai beberapa mod prestasi. Telefon bimbit ASUS misalnya, terdapat empat mod iaitu Performance, Normal, Power saving, dan Super Saving.

  Kini secara automatik telefon pintar biasanya berjalan dalam mod 'Normal', dan dalam mod ini penggunaan kuasa telefon pintar terhad untuk menjimatkan bateri.

  Oleh itu, pastikan anda menggunakan mod prestasi untuk mendapatkan pengalaman yang memuaskan semasa bermain permainan android ini, terutamanya Mobile Legends

  Ya, bateri telefon pintar sedikit lebih mewah tetapi yang penting ialah anda tidak mengalami ketinggalan ketika bermain Mobile Legends.

  6. Tukar Kualiti Grafik

  Mobile Legends menyediakan empat pilihan untuk menyesuaikan kualiti grafik yang dipaparkan iaitu Smooth (low), Mid (medium), High (high), dan Ultra.

  Kini secara lalai kualiti grafik yang digunakan adalah Mid . Sekiranya anda merasakan kualiti internet tidak baik dan telefon menjadi panas, ubah tetapan grafik menjadi Smooth sebentar.

  Ini dilakukan untuk mengoptimumkan fungsi permainan yang anda dapat apabila keadaan mudah alih tidak sesuai.

  Casra mengatasi kelewatan Mobile Legend dengan mengubah tetapan grafik buat sementara waktu, yang boleh memberi kesan luar biasa kepada anda.

  7. Jangan Semasa Mengecas

  Cara mengatasi lag pada Mobile Legend seterusnya adalah jangan bermain permainan ini dalam keadaan pengisian .

  Kekonduksian elektrik juga mempengaruhi prestasi telefon pintar, dan kepanasan yang berlebihan juga boleh mengakibatkan ketinggalan atau prestasi permainan yang rosak.

  Oleh itu, pastikan anda mempunyai bateri yang cukup ketika bermain Mobile Legends, jika terpaksa mengejar, pastikan anda menggunakan kabel asli dengan kekonduksian terma minimum.

  Sekarang jika suhu telefon pintar agak panas, buka casing yang terpasang sehingga panas disalurkan dengan betul. Dengan telefon pintar ini anda akan mengurangkan haba dengan lebih cepat.

  Itulah 7 cara mengatasi lag dalam Mobile Legend yang dapat meningkatkan pengalaman bermain anda. Dengan cara ini anda boleh bermain permainan ini dengan lebih bebas.

  Walaupun begitu, jangan biarkan anda bermain terlalu banyak ya, geng kerana ia boleh mendatangkan kesan buruk kepada anda dan juga telefon pintar yang digunakan.

  Sekiranya anda mempunyai petua dan trik tambahan, jangan ragu untuk menulisnya di ruangan komen, dan sampai jumpa di artikel menarik seterusnya.

  Baca juga artikel mengenai permainan atau tulisan lain dari Lukman Azis .

  Artikel Berkaitan