Bagaimana Pembangun Android Mendapatkan Wang Dari Aplikasi Buatan Sendiri?

Pernahkah anda memikirkan bagaimana Pembangun Android dapat memperoleh wang dari aplikasi atau permainan yang mereka buat? Inilah caranya ...

Pembangun aplikasi dan permainan Android adalah salah satu pekerjaan yang cukup mencabar dan mempunyai gaji yang cukup besar.

Membuat permainan atau aplikasi sukar . Tetapi tidak semua pembangun Android bekerja dengan yang lain. Banyak dari mereka bekerja secara bebas .

Bagi pembangun yang tidak bekerja dengan orang lain, pernahkah anda memikirkan bagaimana mereka boleh mendapatkan wang dari aplikasi atau permainan yang mereka buat?

Kali ini JalanTikus akan meringkaskan pelbagai perkara untuk menjana wang dari aplikasi atau permainan yang telah dibuat.

BACA JUGA
  • 6 Aplikasi Android Yang Pasti Membuat Anda Lebih Cerdas
  • 5 Cara Mudah Membuat Aplikasi Android Tanpa Mempunyai Pengekodan
  • Cara mendapatkan wang dengan Smartphone modal

Bagaimana Pembangun Android Mendapatkan Wang dari Aplikasi atau Permainan yang Dibuat

Banyak aplikasi dan permainan yang terdapat di Google Play Store boleh dimuat turun secara percuma . Walaupun begitu, masih ada beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk mendapatkan wang dari aplikasi yang telah dibuat. Berikutan kajian semula.

1. Iklankan

Sumber foto: Google

Iklan adalah cara terbaik yang boleh anda lakukan untuk mendapatkan wang tambahan dari aplikasi yang telah anda buat. Anda dapat menambahkan beberapa jenis iklan di dalamnya, mulai dari iklan sepanduk, iklan hamparan hingga iklan awal.

Pastikan iklan yang anda pasang tidak mengganggu orang yang menggunakan aplikasi anda. Ini bertujuan agar orang itu tidak menyahpasang aplikasi anda.

Hingga kini, terdapat lebih dari 60% aplikasi Android yang menggunakan iklan di dalamnya. Google sendiri mempunyai medium untuk memudahkan anda memperoleh wang tambahan, iaitu Google Adsense .

2. Pembelian Dalam Aplikasi

Sumber gambar: Arena Telefon

Sebilangan daripada anda sudah tentu membeli aplikasi, permainan, barang di dalam, buku hingga filem di Google Play Store dengan menggunakan wang sebenar. Ini juga membantu pembangun mendapatkan wang tambahan.

Penggunaan kandungan digital kini lebih mudah kerana beberapa operator di Indonesia sudah dapat digunakan untuk media pembayaran Pembelian Dalam Aplikasi . Maksudnya, anda boleh membeli aplikasi Android menggunakan Credit.

LIHAT ARTIKEL

3. Langganan

Sumber foto: pengetahuan

Langganan atau langganan juga merupakan cara yang mungkin untuk mengewangkan aplikasi yang anda buat. Anda boleh membuat sistem langganan dengan durasi setiap bulan, hingga sekali setiap tahun.

Pengguna di Indonesia juga dapat menggunakan kredit untuk membayar Langganan.

4. Bersekutu

Sumber foto: Universal College of Management

Bagaimana pemaju android mendapat wang keempat adalah gabungan. Sekiranya anda merasakan bahawa aplikasi yang anda buat sudah cukup besar, nampaknya sudah waktunya untuk berafiliasi atau bekerjasama dengan orang lain. Beberapa faedah yang dapat diperoleh termasuk membuat nama aplikasi kita lebih terkenal, mendapatkan pengguna baru, dan banyak lagi.

5. Aplikasi Jual

Sumber gambar: Business Insider

Sekiranya anda mempunyai kemampuan untuk membuat aplikasi atau permainan Android, anda dapat menggunakan kemampuan ini untuk menjual aplikasi yang telah berjaya dibuat, tentu saja, bersama dengan kode sumber.

6. Menjual Data Pengguna

Sumber gambar: big.exchange

Perkara ini tentunya tidak boleh dilakukan oleh pemaju. Walaupun boleh membawa wang, tetapi data pengguna adalah rahsia. Sekiranya anda terjebak menjual data pengguna aplikasi anda, terutama data sensitif, anda boleh dihukum .

Itulah beberapa cara pembangun android dapat menghasilkan wang dari aplikasi atau permainan Android yang telah dibuat. Sekiranya anda mempunyai cara lain, anda boleh berkongsi di ruangan komen. Semoga berjaya!

Pastikan juga anda membaca artikel yang berkaitan dengan Aplikasi Android atau tulisan menarik lain dari Em Yopik Rifai .

Artikel Berkaitan