Bagaimana Log Masuk WhatsApp Tanpa Kod Pengesahan, Masih Berfungsi pada 2020?

Ingin tahu cara log masuk whatsapp dengan nombor yang tidak lagi aktif? atau bagaimana memasukkan WhatsApp tanpa kod pengesahan melalui SMS & telefon? Lihat artikel ini!

WhatsApp sebagai aplikasi sembang yang popular memberikan banyak kemudahan melalui pelbagai ciri menarik yang dimilikinya.

Sayangnya ada satu syarat yang mungkin dikeluhkan oleh beberapa pengguna, iaitu ciri pengesahan yang mengharuskan WA login mesti menggunakan nombor telefon.

Pada akhirnya, banyak orang mencari cara untuk memasukkan WhatsApp tanpa kod pengesahan . Tetapi adakah kaedah ini masih berkesan pada tahun 2020, geng? Inilah ulasannya!

 • Apakah Fungsi dan Keperluan Kod Pengesahan WhatsApp?
 • Ini adalah Penyelesaian Selamat untuk Login WhatsApp tanpa Kod Pengesahan
 • Bonus: Kumpulan Cara Mengatasi Kesalahan dan Tertunda WhatsApp (Kemas kini 2020)
 • Cara Log Masuk WhatsApp Tanpa Kod Pengesahan SMS & Telefon

  Tidak sedikit orang yang mungkin merasa "tidak selesa" ketika menggunakan WhatsApp untuk hanya berbual dan berkongsi nombor telefon bimbit mereka , yang bagi sesetengah orang adalah masalah peribadi.

  Mungkin apa yang mereka harapkan dari WhatsApp adalah berkongsi akaun dengan hanya menggunakan nama pengguna atau seperti PIN BBM, geng.

  Selain itu, nombor telefon yang mudah tersebar di khalayak ramai sangat rentan untuk menjadi sasaran kes penipuan , mulai dari SMS, telepon, hingga pertukaran pesan.

  Sumber gambar: lifehacker.com

  Jaka sebelum ini telah mengkaji petua mengenai cara masuk WA tanpa kod pengesahan secara langsung pada peranti telefon pintar, terutamanya Android.

  Memang ada beberapa kaedah yang boleh dicuba dan juga dikaji oleh laman web lain. Tetapi adakah kaedah ini masih berlaku pada tahun 2020?

  Oleh itu, lihat dahulu ulasan penuh di bawah. Jangan terpedaya dengan langkah-langkah "melonjak" di laman web lain, geng!

  Cara Masuk WA Tanpa Kod Pengesahan

  Terdapat beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk log masuk WA tanpa pengesahan. Oleh itu, anda masih boleh memasukkan akaun anda tanpa masalah. Tanpa perlu berlama-lama lagi, berikut adalah koleksi panduan cara memasukkan WhatsApp tanpa kod pengesahan!

  1. Cara Mendaftar Akaun WhatsApp Tanpa Nombor Telefon Bimbit

  Perkara pertama yang boleh anda lakukan ialah mendaftarkan akaun WhatsApp tanpa nombor telefon bimbit. Tidak benar-benar tanpa nombor, tetapi menggunakan nombor maya yang dilengkapi dengan aplikasi seperti TextNow .

  Untuk melakukan ini, log masuk ke WhatsApp dengan nombor palsu, anda boleh mengikuti langkah-langkah di bawah.

  • Langkah 1: Muat turun dan pasang aplikasi TextNow terlebih dahulu melalui pautan yang telah disediakan oleh Jaka di bawah.
  Aplikasi Sosial & Pemesejan TextNow, Inc. MUAT TURUN
  • Langkah 2: Buka aplikasi TextNow dan daftarkan akaun terlebih dahulu. Di sini anda boleh mendaftar menggunakan akaun Gmail dengan mengetuk Teruskan dengan Google .
  • Langkah 3: Kemudian anda hanya memilih kod kawasan yang anda mahu gunakan. Di sini anda mesti menggunakan kod kawasan Amerika Syarikat (AS) yang dapat anda lihat di sini.
  • Langkah 4: Akhirnya anda hanya memilih nombor yang ingin anda gunakan. Secara automatik nombor telefon maya akan menjadi milik anda dan dapat digunakan untuk panggilan dan SMS.
  • Langkah 5: Sekarang anda beralih ke aplikasi WhatsApp yang baru dipasang kemudian mendaftar untuk akaun dengan mengetuk Setuju dan Teruskan dan isikan nombor maya yang anda dapatkan sebelumnya.
  • Langkah 6: Sayangnya anda tidak dapat mendapatkan pengesahan dengan pelbagai alasan, misalnya nombor WhatsApp dilarang dan nombor tersebut tidak sah untuk digunakan di Amerika Syarikat.

  DISCLAIMER:


  Jaka sudah menggunakan berbagai aplikasi virtual number lainnya, seperti Hush, Burner, Spoof Text, dan textPlus namun hasil yang didapatkan sama saja, geng.

  Dari kaedah yang dicuba Jaka di atas, hasilnya ternyata WhatsApp menyekat nombor yang mencurigakan, terutama yang berasal dari Amerika Syarikat.

  Jurang keselamatan ini sendiri seolah-olah telah menutup aplikasi sembang dari Facebook dengan menghalang anda daripada log masuk menggunakan butang palsu. Oleh itu, kaedah mengetuk WA tanpa pengesahan tidak berfungsi.

  Anda boleh menyemak petua WhatsApp lain seperti menyahsekat WhatsApp seseorang yang menyekat anda tanpa mengubah nombor yang ditulis Jaka di bawah.

  LIHAT ARTIKEL

  2. Cara Log Masuk WhatsApp dengan Nombor Lama Yang Hilang atau Tidak Aktif

  Mungkin ramai di antara anda tertanya-tanya, bagaimana saya log masuk ke WhatsApp dengan nombor yang hilang tanpa pengesahan ?

  Jawapannya, TIDAK BOLEH dan anda masih tidak dapat mengakali dengan menggunakan nombor WA palsu yang telah dikaji Jaka pada titik sebelumnya, geng.

  Sumber gambar: goodyfeed.com

  Salah satu langkah termudah untuk log masuk ke akaun WhatsApp anda ialah pergi ke pusat perkhidmatan setiap penyedia, misalnya GraPARI Telkomsel , XL Center , atau Galeri Indosat .

  Di sini anda dapat mengembalikan nombor yang hilang dengan membuat sejumlah laporan ke perkhidmatan pelanggan.

  Sekiranya nombor anda tidak aktif, pastikan nombor telefon yang telah didaftarkan masih dalam tempoh rahmat sebelum dihapuskan sepenuhnya oleh penyedia.

  Setelah nombor anda aktif lagi, sekarang anda boleh log masuk ke WhatsApp menggunakan akaun yang sama, geng.

  3. Cara memasukkan WhatsApp dan Sahkan dengan Nombor Kecemasan

  Selain itu, banyak laman web juga mengesyorkan menggunakan kaedah log masuk atau log masuk WhatsApp dan mengesahkan dengan nombor kecemasan .

  Di laman web lain, dijelaskan bahawa anda tidak perlu menggunakan aplikasi tambahan dan hanya melakukan langkah-langkah seperti berikut.

  • Cabut dahulu kad SIM yang dipasang pada telefon pintar dan di sini anda boleh mendaftar WhatsApp dengan rangkaian WiFi.
  • Masukkan nombor telefon anda dan ikuti langkah-langkahnya sehingga anda sampai ke halaman pengesahan. Abaikan pengesahan melalui SMS sehingga pilihan Call Me muncul.
  • Di sini anda boleh mendapatkan kod pengesahan ke nombor kecemasan dan akaun WhatsApp anda telah dibuat.

  Adakah ini benar-benar mungkin, geng? Jawapannya tentu TIDAK BOLEH!

  Jaka telah mencubanya sendiri dan ketika perkhidmatan Call Me muncul, sebuah pesan muncul "Kami tidak dapat memanggil nombor anda. Sila periksa nombor anda dan cuba lagi dalam 1 jam".

  WhatsApp tidak dapat benar-benar mengirim kod pengesahan ke nombor kecemasan yang digunakan, yang bermaksud anda mesti masih mempunyai akses ke SMS dan telefon untuk mendapatkannya, geng.

  4. Cara Mendapatkan Kod Pengesahan WhatsApp Melalui E-mel

  Akhirnya, Jaka akan mengkaji cara mendapatkan kod pengesahan WhatsApp melalui e-mel. Adakah kaedah ini berfungsi? Malangnya, bagaimana mengesahkan log masuk WA melalui e-mel masih TIDAK BOLEH!

  Sumber gambar: cnet.com

  Dipetik dari forum Quora, log masuk WhatsApp secara khusus tidak memberikan akses untuk menghantar kod pengesahan melalui perkhidmatan e-mel seperti Google , Yahoo , dan sejenisnya.

  Alamat e-mel, terutama Google, masih dapat digunakan di WhatsApp hanya untuk menempah perbualan yang akan disimpan ke Google Drive . Sesungguhnya, aplikasi ini sangat dipercayai, terutama dalam menyimpan fail, foto dan video.

  Pada halaman Soalan Lazim (FAQ) WhatsApp, kod pengesahan hanya dapat dikirim ke nombor telefon pengguna, baik melalui SMS atau telefon .

  Ini dilakukan dengan jelas untuk mengesahkan sama ada pengguna adalah pemilik nombor akaun WhatsApp atau tidak, geng. Oleh itu, anda tidak boleh log masuk WhatsApp dengan e-mel.

  Daripada pening, lebih baik membaca artikel status WA yang disyorkan yang boleh anda tunjukkan dengan rakan anda di sini:

  LIHAT ARTIKEL

  Apakah Fungsi dan Keperluan Kod Pengesahan WhatsApp?

  Sama seperti aplikasi lain, kod pengesahan WhatsApp berfungsi untuk memastikan sama ada akses akaun adalah pemilik asal nombor telefon yang didaftarkan atau tidak.

  Kod pengesahan WA akan ditanya ketika anda melakukan log masuk WhatsApp baru setelah memasukkan nombor telefon pada langkah awal.

  Untuk mendapatkan PIN pengesahan 6 digit , WhatsApp hanya menawarkan dua pilihan, iaitu melalui SMS dan juga panggilan telefon, geng.

  Terdapat juga syarat lain untuk mendapatkan kod pengesahan WhatsApp ketika mendaftar akaun adalah seperti berikut.

  • Aplikasi WhatsApp yang dipasang pada peranti adalah versi terbaru yang terdapat di perkhidmatan Google Play (Android) atau App Store (iOS).
  • Masukkan nombor telefon sesuai dengan kod negara yang ditentukan, misalnya untuk nombor telefon Indonesia menggunakan format +62 813 5553 8777.
  • Pastikan telefon pintar mempunyai akses ke rangkaian internet, serta paket data atau WiFi, dan juga dapat menerima panggilan antarabangsa dan pesan SMS.
  • Jangan gunakan peranti yang tidak disokong dan jailbreak khusus untuk iOS.

  Oleh itu, Jaka mengingatkan anda sekali lagi, jika ada yang memberitahu anda cara log masuk WA tanpa kod pengesahan dengan alat, pastikan JAKA itu HOAKS! Daripada anda digodam, lebih baik tidak melakukannya.

  Ini adalah Penyelesaian Selamat untuk Login WhatsApp tanpa Kod Pengesahan

  Kesukaran mendapatkan kod pengesahan tentunya merupakan masalah yang penting, kerana dengan ini anda tidak dapat log masuk ke akaun anda, geng.

  Umumnya masalah ini dihadapi apabila nombor anda tidak lagi aktif atau hilang kerana telefon bimbit dicuri. Oleh itu, di sini anda boleh mengambil langkah berjaga-jaga berikut.

  1. Sentiasa Sandarkan Sembang WhatsApp

  Sumber gambar: metro.co.uk

  Oleh kerana WhatsApp biasanya mengandungi perbualan penting, tidak ada salahnya membuat sembang sandaran secara berkala , setiap hari dan mingguan.

  Untuk mengaksesnya, anda hanya pergi ke menu Tetapan> Sembang> Sandaran sembang . Untuk ulasan penuh, baca sahaja: Cara Membuat Sandaran & Memulihkan Sembang WhatsApp melalui Google Drive .

  2. Simpan Nombor Telefon ke Akaun Google

  Sumber gambar: consumerreports.org

  Kenalan WhatsApp yang diikuti hilang semasa telefon bimbit dicuri. Oleh itu Jaka mengesyorkan agar sentiasa menyimpan nombor telefon ke akaun Google peribadi.

  Jangan menyimpannya di telefon bimbit atau SIM, kerana penyedia tidak dapat mengembalikannya.

  Dengan menyimpan nombor telefon di akaun Google anda, anda boleh memulihkan kenalan WhatsApp anda pada peranti lain, geng.

  3. Hubungi Perkhidmatan Sokongan WhatsApp

  Sumber gambar: gizbot.com

  Kaedah pertama di mana anda menggunakan nombor maya untuk log masuk ke WhatsApp sebenarnya mungkin untuk anda gunakan.

  Sekiranya terdapat mesej ralat seperti sebelumnya, sebenarnya anda boleh menghubungi [email protected] secara langsung untuk mengesahkan bahawa nombor ini betul untuk anda gunakan.

  Sebabnya biasanya nombor maya yang diberikan kebanyakannya percuma, di mana nombor tersebut adalah hasil kitar semula nombor telefon yang sebelumnya dinyahaktifkan, geng.

  Bonus: Kumpulan Cara Mengatasi Kesalahan dan Tertunda WhatsApp (Kemas kini 2020)

  Walaupun popular, mempunyai banyak ciri, dan yang paling stabil tentunya WhatsApp tidak dapat dipisahkan dari nama masalahnya. Termasuk mesej yang kadang-kadang mempunyai kesilapan dan belum selesai sehingga tidak dihantar.

  Untuk mengatasinya ada juga beberapa yang boleh anda gunakan, di mana Jaka telah mengkaji artikel di bawah:

  LIHAT ARTIKEL

  Itulah ulasan mengenai pelbagai kaedah dan cara yang boleh anda lakukan untuk log masuk ke akaun WhatsApp anda tanpa pengesahan di telefon Android anda, geng.

  Telah terbukti bahawa beberapa langkah untuk memasuki WhatsApp tanpa kod pengesahan di atas sebenarnya tidak mungkin dilakukan. Oleh itu, jangan buang masa anda!

  Namun, adakah anda mempunyai penyelesaian lain? Jangan lupa untuk berkongsi dan berkongsi pendapat anda di ruangan komen di bawah. Siapa tahu, ada cara untuk log masuk whatsapp dengan nombor yang tidak aktif yang benar-benar berfungsi.

  Baca juga artikel mengenai WhatsApp atau artikel menarik lain dari Reynaldi Manasse

  Artikel Berkaitan