Disarankan 7 Filem Biografi Terbaik Yang Harus Ditonton | Ada Kisah Pengasas Facebook!

Adakah anda ingin menonton filem dengan genre biografi yang tidak kurang menarik? Di sini, Jaka memberi anda beberapa cadangan filem biografi terbaik yang boleh menjadi pilihan, geng.

Bukan hanya filem atau drama bergenre seram yang mempunyai banyak peminat, filem mengenai kisah hidup watak atau apa yang kita kenal dengan nama filem biografi tidak kurang diminati, anda tahu, geng.

Biasanya watak-watak yang kisahnya dijadikan filem biografi adalah watak-watak yang mempunyai kisah inspirasi, diketahui oleh orang ramai, atau mempunyai pengaruh besar.

Nah, bagi anda yang mencari biografi atau filem biopik terbaik, dalam artikel ini Jaka akan memberi anda beberapa cadangan, geng.

 • Permainan Meniru (2014)
 • The Wolf of Wall Street (2013)
 • Teori Segala-galanya (2014)
 • Rangkaian Sosial (2010)
 • 12 Tahun Seorang Budak (2013)
 • The Intouchables (2011)
 • Filem Biografi Terbaik

  Menawarkan kisah yang tidak kurang menarik dan menarik, berikut adalah beberapa cadangan filem biografi terbaik yang boleh menjadi pilihan untuk anda tonton.

  1. Bohemian Rhapsody (2018)

  Dari tajuk filem ini, mungkin ada di antara anda yang sudah mengetahui siapa watak yang menjadi inspirasi dalam pembuatan filem ini.

  Menjadi salah satu filem Hollywood terlaris berdasarkan kisah benar, filem Bohemian Rhapsody berkisar pada perjalanan potret salah satu kumpulan legenda dari England, Queen.

  Bukan hanya memaparkan kisah kursus band Queen, filem ini juga memaparkan kisah vokalis, Freddie Mercury, sebagai tokoh yang bertenaga tetapi kemudian meninggal dunia kerana AIDS.

  MaklumatBohemian Rhapsody
  Ulasan (Bilangan pengulas) 8.0 (379,540)
  Jangka masa 2 jam 14 minit
  Genre Biografi


  Muzik

  Tarikh Tayangan 2 November 2018
  Pengarah Penyanyi Bryan
  Pemain Rami Malek


  Gwilym Lee

  2. Permainan Meniru (2014)

  Diilhamkan oleh kisah benar kehidupan seorang genius matematik Inggeris bernama Alan Turing, The Imitation Game adalah biografi drama sejarah yang dikeluarkan pada tahun 2014.

  Filem itu sendiri mengisahkan Alan Turing (Benedict Cumberbatch) , seorang lulusan Universiti Cambridge yang sangat gemar melanggar kod rahsia.

  Sekitar tahun 1941 semasa perang dunia kedua, Turing bergabung dalam misi rahsia untuk menyahkod mesin pesanan Enigma Jerman.

  Mesin Enigma itu sendiri digunakan untuk menghantar mesej yang dikodekan oleh Nazi yang merupakan musuh utama Britain pada masa itu.

  Tetapi sayangnya, gabungan kod enjin mesej selalu berubah setiap hari sehingga mustahil dilakukan dengan kepantasan manusia.

  Itulah sebabnya Turing mempunyai idea untuk membuat mesin yang dapat menyahkod Enigma di mana mesin ini merupakan cikal bakal teknologi komputer yang kini banyak digunakan.

  MaklumatPermainan Meniru
  Ulasan (Bilangan pengulas) 8.0 (630,421)
  Jangka masa 1 jam 54 minit
  Genre Biografi


  Ngeri

  Tarikh Tayangan 25 Disember 2014
  Pengarah Morten Tyldum
  Pemain Benedict Cumberbatch


  Matthew Goode

  3. The Wolf of Wall Street (2013)

  Dikeluarkan pada tahun 2013, The Wolf of Wall Sreet adalah biografi komedi jenayah Amerika yang diadaptasi dari sebuah buku dengan judul serupa oleh Jordan Belfort.

  Dibintangi oleh pelakon dan pelakon Hollywood, filem ini mengisahkan kisah hidup Jordan Belfort (Leonardo DiCaprio) , bekas broker saham yang berjaya yang dijuluki The Wolf of Wall Street.

  Namun, kerana krisis Wall Street yang berlaku pada tahun 1987, Jordan akhirnya bekerja di sebuah syarikat perniagaan saham sen dan bertemu dengan Donnie Azof (Jonah Hill) , rakan barunya.

  Bersama Donnie, Jordan mendirikan syarikat broker palsu bernama Startton Oakmont dan menjadi kaya berkat komisen transaksi saham.

  MaklumatPermainan Meniru
  Ulasan (Bilangan pengulas) 8.2 (1.057.595)
  Jangka masa 3 jam
  Genre Biografi


  Drama

  Tarikh Tayangan 25 Disember 2013
  Pengarah Martin Scorsese
  Pemain Leonardo DiCaprio


  Margot Robbie

  4. Teori Segala-galanya (2014)

  Tertarik dengan kisah hidup ahli fizik terkenal Stephen Hawking? Sekiranya ada, filem The Theory of Everything adalah suatu keharusan untuk anda tonton, geng!

  Filem ini dengan jelas menggambarkan kisah kehidupan Hawking dari awal di kuliah hingga akhirnya dia dapat mencipta teori yang menakjubkan.

  Bukan hanya itu, filem ini juga menceritakan tentang hubungan antara Asam Hawaw dan seorang wanita bernama Jane Wilde (Felicity Jones) dan bagaimana kesihatannya perlahan-lahan merosot.

  Filem ini, yang diadaptasi dari sebuah buku berjudul Traveling to Infinity: My Life with Stephen karya Jane Wilde Hawking, bahkan mendapat permintaan di pasaran dan mendapat rating 7.7 di laman IMDb.

  MaklumatTeori Segala-galanya
  Ulasan (Bilangan pengulas) 7.7 (367,479)
  Jangka masa 2 jam 3 minit
  Genre Biografi


  Percintaan

  Tarikh Tayangan 26 November 2014
  Pengarah James Marsh
  Pemain Eddie Redmayne


  Tom Prior

  5. Rangkaian Sosial (2010)

  Sebelum media sosial Facebook mendapat populariti seperti sekarang, pasti ada tokoh hebat Mark Zuckerberg yang merupakan pencipta dan CEO syarikat teknologi ini, kumpulan itu.

  Filem Jaringan Sosial itu sendiri mengisahkan tentang perjuangan Mark Zuckerberg (Jesse Elsenberg) , seorang pelajar Universiti Harvard yang akhirnya berjaya membuat Facebook.

  Usaha yang dilakukan oleh Zuckerberg untuk membuat Facebook sendiri tentunya tidak mudah, geng. Malah, dia juga telah dituduh mencuri idea rakannya ketika membuat laman sosial ini.

  MaklumatJaringan sosial
  Ulasan (Bilangan pengulas) 7.7 (575,857)
  Jangka masa 2 jam
  Genre Biografi


  Drama

  Tarikh Tayangan 1 Oktober 2010
  Pengarah David Fincher
  Pemain Jesse Eisenberg, Andrew Garfield, Justin Timberlake

  6. Hamba 12 Tahun (2013)

  12 Years A Slave adalah salah satu biografi terbaik yang diadaptasi dari novel dengan tajuk yang serupa oleh Solomon Northup dan kemudian dikeluarkan pada tahun 2013.

  Filem itu sendiri mengangkat kisah sedih Solomon Northup (Chiwetel Ejiofor) , seorang lelaki kulit hitam yang dijadikan hamba oleh orang kulit putih.

  Salomo adalah orang kulit hitam yang bebas dan berpendidikan, tetapi dia ditipu dan dijual sebagai hamba di daerah New Orleans.

  Solomon harus menjalani kehidupan yang pahit di mana dia telah bekerja di ladang di negara bagian Louisiana selama dua belas tahun sebelum dibebaskan.

  Maklumat12 tahun sebagai hamba
  Ulasan (Bilangan pengulas) 8.1 (586,434)
  Jangka masa 2 jam 14 minit
  Genre Biografi


  Sejarah

  Tarikh Tayangan 8 November 2013
  Pengarah Steve McQueen
  Pemain Chiwetel Ejiofor


  Michael Fassbender

  7. The Intouchables (2011)

  Cadangan terakhir biografi terbaik Jaka ialah The Intouchables , geng.

  The Intouchables sendiri adalah filem komedi dan drama kedua paling berjaya di Perancis yang dikeluarkan pada bulan November 2011.

  Filem ini mengisahkan Phillipe (Fran Ois Cluzet) , seorang ahli perniagaan kaya yang badannya lumpuh dan tidak dapat dipindahkan.

  Sebaliknya, Driss (Omar Sy) adalah orang kulit hitam yang tidak mempunyai keinginan untuk bekerja tetapi terus mencari faedah kebajikan untuk pengangguran.

  Driss yang berharap dapat ditolak dalam temu duga kerja untuk mendapatkan faedah ini sebenarnya mendapat pekerjaan dan bekerja sebagai pengasuh dari Phillipe.

  Lama kelamaan, kewujudan Driss dalam kehidupan Phillipe sebenarnya menjadikan kehidupan mereka lebih berwarna.

  MaklumatYang Boleh Dihubungi
  Ulasan (Bilangan pengulas) 8.5 (690,530)
  Jangka masa 1 jam 52 minit
  Genre Biografi


  Komedi

  Tarikh Tayangan 2 November 2011
  Pengarah Olivier Nakache


  Ric Toledano

  Pemain Fran Ois Cluzet


  Anne Le Ny

  Itulah beberapa cadangan filem biografi terbaik yang boleh menjadi pilihan untuk anda tonton di masa lapang, geng.

  Menyampaikan kisah benar yang tidak kurang menarik dengan genre filem lain, filem di atas sangat sesuai untuk anda yang gemar menonton filem.

  Baca juga artikel mengenai Filem Terbaik atau artikel menarik lain dari Shelda Audita .

  Artikel Berkaitan