Cara Mengatasi HP jika terkena Air sehingga Tidak Meninggal Jumlahnya

Adakah telefon anda hangus atau jatuh di dalam air? Jangan tergesa-gesa untuk dihidupkan, lakukan cara mengatasi hubungan air HP berikut agar HP anda tidak pendek.

Selalunya kes telefon pintar jatuh ke dalam air menyebabkan kematian keseluruhan sel kerana pengendalian yang salah. Sesungguhnya, air adalah momok yang menakutkan untuk barangan elektronik kerana boleh merosakkannya dengan serta-merta.

Tetapi, mungkin anda masih dapat menyelamatkan HP yang terkena air jika anda melakukan pengendalian yang betul.

Nah, jenis pengendalian apa? Seterusnya Jaka mengulas bagaimana menangani HP yang terdedah kepada air sebelum anda menghidupkannya. Dijamin telefon bimbit anda tidak akan mati sepenuhnya!

 • Bongkar telefon bimbit anda dengan segera
 • Keringkan bahagian luar
 • Gunakan Vacumm Cleaner
 • Masa untuk mengeringkannya
 • Pusingan Penentuan
 • Apa yang Tidak Boleh Dilakukan Semasa HP Dihentam?
 • Cara Mengendalikan Air yang Dijangkiti HP Sehingga Tidak Meninggal Jumlahnya

  Memang, pada zaman sekarang ini sudah ada banyak telefon pintar yang luar biasa. Namun, jika anda tidak memilikinya, jangan biarkan telefon pintar anda basah jika anda masih menyukai telefon bimbit anda.

  Tetapi jika anda meletakkan telefon bimbit anda di dalam air dengan cuai, mungkin ada beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk menyelamatkan telefon bimbit anda . Dengarkan dengan segera!

  1. Pastikan dalam Situasi Mati

  Setelah HP terkena air, pasti perkara pertama yang terlintas di fikiran anda adalah memeriksa keadaan , hidup atau mati. Tetapi, walaupun telefon bimbit anda masih hidup setelah terkena air, ia membantu anda mematikan telefon bimbit anda dengan segera .

  Kerana, sifat air selalu bertentangan dengan objek elektronik. Semakin lama anda membiarkan telefon bimbit anda dihidupkan apabila terdapat air di dalamnya, semakin besar kemungkinan telefon bimbit itu rosak .

  2. Segera Tanggalkan telefon bimbit anda

  Tujuan memuat turun di sini bukanlah untuk melucutkan kandungan telefon pintar anda sehingga perkara terkecil ya. Sekiranya anda seorang pemula dalam hal membongkar telefon pintar, anda hanya perlu mengeluarkan bateri jika bukan unit badan, atau mengeluarkan kad microSD dan SIM .

  Tetapi, jika anda adalah telefon bimbit yang berpengalaman , anda boleh menyalin telefon pintar anda satu persatu. Kemudian letakkan semuanya di atas kain kering .

  Perlu diingat, pastikan anda memahami apa yang anda lakukan sekiranya anda ingin membongkar telefon pintar anda. Jangan pula menambah kerosakan.

  3. Keringkan bahagian luar

  Setelah menyelesaikan urusan dalaman, perkara yang perlu anda lakukan seterusnya ialah membersihkan dan mengeringkan bahagian luar telefon bimbit anda dengan kain kering . Anda mesti melakukannya dengan perlahan dan jangan terlalu banyak bergerak.

  Menggerakkan HP untuk mendapatkan air terlalu banyak sebenarnya akan menjadikan air merebak ke komponen HP yang lain . Tentunya ini akan menjadikan kerosakan pada HP anda lebih berat .

  LIHAT ARTIKEL

  4. Gunakan Vacumm Cleaner

  Perlu diingatkan, jangan meniup telefon pintar yang terkena air kerana ia sebenarnya akan menjadikan air masuk lebih dalam dan lebih dalam ke telefon pintar anda . Yang perlu anda lakukan hanyalah menggunakan pembersih vakum untuk mengeluarkan air dari telefon pintar anda.

  5. Masa untuk mengeringkannya

  Seterusnya, anda mesti betul-betul mengeringkan telefon bimbit anda sebelum menggunakannya lagi. Terdapat pelbagai kaedah yang boleh anda gunakan, salah satunya adalah dengan meletakkan telefon bimbit anda di dalam beg berisi beras .

  Kenapa nasi? Kerana beras dianggap sebagai bahan yang dapat menyerap kelembapan dengan cepat. Selain itu, anda boleh menjumpai nasi di mana-mana sahaja, walaupun di dapur anda. Biarkan telefon bimbit anda dalam beras sekurang-kurangnya 2 hingga 3 hari .

  Atau, silika gel juga boleh menjadi alat untuk mengeringkan telefon bimbit anda. Sekiranya anda tidak tahu apa itu gel silika, anda pasti akan menemui beg putih kecil jika anda membeli barang elektronik dan kasut .

  6. Pusingan Penentuan

  Setelah anda melakukan semua langkah yang telah diberikan oleh Jaka di atas, sekarang adalah masa untuk menentukan sama ada telefon bimbit anda masih boleh digunakan atau sudah rosak. Cuba pasang semula telefon bimbit yang terjejas.

  Sekiranya demikian, cuba mulakan semula telefon bimbit anda, adakah masih aktif, atau sel mati sepenuhnya . Sekiranya telefon bimbit mati sepenuhnya, yang harus anda lakukan adalah bersabar dan menerima hakikat bahawa anda harus membeli telefon bimbit lain.

  Tetapi jika telefon bimbit anda masih aktif, cuba lakukan beberapa pemeriksaan seperti mencuba skrin, butang, pembesar suara dan port telefon bimbit anda yang terdapat di telefon bimbit anda.

  Apa yang Tidak Boleh Dilakukan Semasa HP Dihentam?

  Setelah Jaka menerangkan pelbagai perkara yang harus anda lakukan semasa HP dipukul dengan air sehingga HP tidak mati sepenuhnya, ini adalah perkara yang tidak boleh anda lakukan . Lihat dengan teliti kawan!

  1. Seperti yang selalu dikatakan Jaka, jangan sekali-kali cuba menghidupkan telefon bimbit anda. Kerana barang elektronik sangat 'memusuhi' cecair.

  2. Jangan sambungkan telefon bimbit anda ke kuasa elektrik .

  3. Jangan tekan butang apa pun. Satu-satunya butang yang perlu anda tekan ialah butang matikan jika telefon bimbit anda masih hidup. Kerana semakin lama anda menekan butang HP, semakin banyak air juga memasuki sel.

  4. Jangan terlalu banyak menggerakkan telefon bimbit anda. Kerana ini akan menjadikan air di dalam telefon bimbit bergerak dan menyentuh komponen lain.

  5. Jangan panaskan telefon bimbit anda, seperti menggunakan pengering rambut atau ketuhar. Perlu diingat, walaupun panas sebenarnya merosakkan telefon bimbit anda. Jangan biarkan anda menambah kerosakan telefon bimbit anda.

  Itulah beberapa cara yang boleh anda gunakan sekiranya HP terkena air untuk mengelakkan HP mati . Jaka mengingatkan anda untuk berhati-hati ketika bermain telefon bimbit, kawan-kawan, anda juga harus ingat tempatnya dan ingat keadaan telefon bimbit anda.

  Jangan mainkan telefon bimbit di kawasan yang penuh dengan air walaupun telefon bimbit anda tidak kalis air.

  Tetapi jika anda ingin membeli telefon bimbit kalis air, ikuti senarai Jaka:

  LIHAT ARTIKEL

  Jumpa lagi!

  Artikel Berkaitan