Ini 5 Sebab dan Cara Mengatasi Komputer yang Lambat

Menjengkelkan jika PC menjadi perlahan dari masa ke masa. Nah, di sini Jaka akan memberitahu anda bagaimana mengatasi komputer yang lambat dan penyebabnya.

Pada masa kini, PC telah menjadi salah satu keperluan utama, terutama bagi mereka yang sememangnya bekerja di bidang yang selalu bersentuhan dengan komputer seperti pekerja pejabat, pekerja bank, pengaturcara, dan banyak lagi yang sangat memerlukan peralatan komputer.

Walau bagaimanapun, kadang-kadang ketika berurusan dengan komputer (atau komputer riba), kita sering mengalami masalah yang berkaitan dengan prestasi komputer yang kadang-kadang begitu perlahan sehingga menghalang kerja dan membuat emosi.

Mungkin ada di antara kita yang menganggap bahawa masalah itu berlaku kerana faktor usia komputer lama atau kerana komputer jarang dibersihkan.

Baiklah, untuk mengetahui lebih lanjut, mari rujuk artikel bagaimana mengatasi komputer lambat berikut.

 • 2. Faktor Penyemak Imbas Yang Terlalu Berat
 • 3. Terlalu Banyak Fail Sementara
 • 4. Terlalu Banyak Aplikasi Permulaan
 • 5. Jangkitan Malware
 • Sebab dan Cara Mengatasi Komputer Lambat

  Mungkin kedua-dua sebab di atas mempunyai maksud, tetapi sebenarnya ada beberapa faktor lain yang boleh menyebabkan komputer anda menjadi sangat lambat.

  Apakah faktor yang disebut dan bagaimana mengatasinya? Lihat perbincangan mengenai faktor-faktor yang boleh menjadikan komputer menjadi perlahan dan cara mengatasinya.

  1. Hard Disk Defragmented

  Foto: systweak.com

  Faktor pertama yang menyebabkan komputer menjadi sangat lambat adalah kerana cakera keras anda mengalami defragmentasi, menyebabkan proses membaca data pada partisi cakera keras anda menjadi lambat.

  Dalam proses membaca dan mencari data, sistem komputer akan mencari data yang disimpan di hard disk menggunakan sistem indeks sehingga jika Anda tidak pernah melakukan defragmentasi hard disk, maka data yang disimpan di hard disk anda akan tersebar sehingga ketika diakses, ia memerlukan lebih banyak proses lama.

  Untuk mengatasinya, kalian wajib melakukan defragmentasi Hard Disk setidaknya satu atau dua minggu sekali. Cukup ketik Disk Defragmenter pada Start Menu dan buatlah penjadwalan defragmentasi Hard Disk kalian.

  2. Faktor Penyemak Imbas Yang Terlalu Berat

  Faktor lain yang juga menyebabkan komputer anda menjadi perlahan adalah faktor penyemak imbas. Apabila anda membuka penyemak imbas, tentu anda cenderung membuka banyak tab pada penyemak imbas untuk mengakses beberapa laman web sekaligus.

  Oleh itu, ini akan memudahkan anda mendapatkan banyak maklumat sekaligus tetapi ia juga akan memberikan beban yang lebih besar pada RAM komputer anda.

  Cuba bayangkan jika anda membuka 10 tab secara serentak, tentunya beban pada RAM komputer anda juga akan banyak.

  Tidak ketinggalan jika anda menggunakan penyemak imbas kelas berat seperti Google Chrome yang boleh menggunakan RAM hingga 500MB walaupun anda hanya membuka 4-5 tab atau jika anda menjalankan dua penyemak imbas yang berbeza sekaligus.

  Untuk mengatasi masalah seperti ini, usahakan kalian jangan terlalu banyak membuka tab ketika sedang menggunakan browser dan sangat saya sarankan jangan menggunakan browser Google Chrome jika RAM kalian hanya berkisar 1-2 GB saja.

  3. Terlalu Banyak Fail Sementara

  Sebenarnya fail sementara boleh sangat berguna untuk mempercepat akses anda ke laman web yang telah anda lawati, tetapi seperti pisau bermata dua, fail sementara juga boleh menyebabkan komputer anda menjadi lambat.

  Sebagai contoh, jika cakera keras anda hampir penuh, keberadaan fail sementara akan memakan ruang cakera keras yang harus ditinggalkan untuk digunakan sebagai fail halaman untuk membantu RAM anda menjalankan pelbagai program.

  Untuk mengatasi masalah seperti ini, kalian bisa menggunakan sejumlah aplikasi untuk membersihkan temporary files pada komputer kalian misalnya aplikasi CCleaner.

  4. Terlalu Banyak Aplikasi Permulaan

  Apabila anda merasakan bahawa permulaan komputer anda sangat lambat dan kadang-kadang memakan masa sehingga 2-3 minit ditambah dengan masalah masa memuat yang begitu lama ketika membuka aplikasi sejurus selepas permulaan komputer anda.

  Anda boleh yakin bahawa penyebab utama masalah ini adalah jumlah aplikasi yang berjalan semasa proses permulaan.

  Dengan begitu banyak aplikasi berjalan pada permulaan, RAM anda akan bekerja lebih keras untuk memperuntukkan semua ruang yang dimilikinya pada aplikasi yang dijalankan pada permulaan sehingga tentu ini akan menjadikan RAM sangat terbeban.

  Untuk mengatasi hal tersebut kalian perlu mematikan sejumlah start-up program yang berjalan secara default pada komputer kalian dengan mengetikkan msconfig pada start menu kemudian pilih tab start-up dan matikan beberapa program start-up yang memakan banyak RAM seperti Tune-Up Utilities jika ada.

  5. Jangkitan Malware

  Foto: cbronline.com

  Sekiranya setelah memeriksa 4 faktor di atas dan anda telah melakukan tindakan penyelesaian seperti yang saya jelaskan di atas tetapi komputer anda masih perlahan,

  Maka dapat disimpulkan bahawa komputer anda telah dijangkiti malware yang berjalan di latar belakang sistem komputer anda sehingga mengganggu prestasi komputer anda.

  Untuk mengatasi masalah malware ini sendiri, kalian bisa menggunakan beberapa anti-virus dengan reputasi bagus seperti Kaspersky, Avast, Nod32 dan masih banyak lagi.

  Itulah 5 faktor yang menyebabkan komputer anda lambat dan bagaimana mengatasi komputer yang lambat, semoga bermanfaat dan semoga berjaya.

  Pastikan anda selalu menjaga kesihatan komputer anda dengan melakukan defragmentasi dan scan menggunakan anti-virus secara berkala dan pastikan anda membersihkan fail sementara di komputer anda secara berkala untuk mengelakkan masalah komputer yang perlahan.

  , sampai jumpa dan pastikan anda memberikan komen dan berkongsi dengan rakan anda.

  Artikel Berkaitan