Berhati-hati! 5 Kes Kelambatan pada Laptop ini Ternyata Disebabkan oleh Antivirus

Walaupun berguna untuk melindungi komputer riba dari serangan virus, antivirus juga boleh menyebabkan komputer riba menjadi perlahan, alias lambat! Berikut adalah 5 kes lambat pada komputer riba yang disebabkan oleh antivirus.

Antivirus sebenarnya adalah perisian yang diciptakan untuk menangani virus yang menyebabkan peranti menjadi perlahan. Tetapi adakah anda pernah membayangkan bahawa perisian yang satu ini sebenarnya menjadikan PC atau komputer riba anda perlahan?

Ya, selain membersihkan komputer riba kita dari pelbagai virus, sebenarnya antivirus boleh menyebabkan komputer riba menjadi perlahan ketika menjalankan aktiviti tertentu. Ada apa-apa? Berikut adalah 5 kes lambat pada komputer riba yang disebabkan oleh antivirus .

BACA JUGA
  • 7 Ini Ternyata Menyebabkan Internet Perlahan pada Telefon Pintar Anda
  • Amaran! Ini Penyelesaian untuk Menggunakan WhatsApp Anti Lemat Sebenarnya
  • 5 Punca Telefon Pintar Lambat dan Cara Mengatasinya

5 Kes Kelambatan pada Laptop ini Ternyata Disebabkan oleh Antivirus

1. Memuatkan laman web

Dalam aktiviti melayari menggunakan komputer riba, pernahkah anda merasakan proses pemuatan cukup lama ketika membuka laman web? Ini mungkin disebabkan oleh antivirus yang anda gunakan. Sebenarnya, kehadiran antivirus boleh menyebabkan penurunan kelajuan memuatkan laman web pada komputer riba sehingga 11-16%.

2. Muat turun Aplikasi

Selain membuka laman web, sebenarnya antivirus juga dapat menyebabkan penurunan kecepatan pada komputer riba ketika memuat turun aplikasi atau program. Ya, penggunaan antivirus boleh menyebabkan penurunan prestasi komputer riba ketika memuat turun aplikasi sebanyak 3-4%.

3. Mulakan Permohonan

Selain pelbagai aktiviti semasa melayari, kehadiran dan penggunaan antivirus juga dapat menyebabkan komputer riba lambat ketika memulakan alias melancarkan program atau aplikasi. Penurunan prestasi, dalam hal ini kecepatan, pada komputer riba menurun 9-15% ketika memulakan aplikasi.

4. Pasang Aplikasi

Penggunaan antivirus ternyata menyebabkan penurunan kelajuan prestasi pada komputer riba terbesar untuk aktiviti yang satu ini. Ya, kehadiran antivirus pada komputer riba anda ternyata menyebabkan penurunan kelajuan 26-35% ketika anda mencuba memasang aplikasi atau program tertentu. Penurunan kelajuan yang ketara, bukan?

5. Menyalin Fail

Selain empat perkara di atas, satu lagi aktiviti di komputer riba anda akan menjadi lambat atau lambat kerana adanya antivirus, iaitu menyalin fail. Ya, semasa proses pemindahan fail, sama ada dari satu folder ke folder lain, disk ke folder lain, untuk menyalin atau menerima fail antara peranti, proses ini akan mengalami penurunan kecepatan 7-18%.

Itulah lima kes lambat pada komputer riba yang disebabkan oleh kehadiran dan penggunaan antivirus . Adakah komputer riba anda termasuk yang mengalami lima perkara di atas? Walaupun begitu, itu tidak bermakna anda harus berhenti menggunakan antivirus. Kerana perisian masih penting untuk melindungi komputer riba anda dari pelbagai virus dan perisian hasad.

Baca juga artikel mengenai Antivirus atau artikel menarik lain dari Reynaldi Manasse .

Artikel Berkaitan