Lesen Windows Murah Adakah Ori atau Tidak? Lihat di sini!

Sistem operasi Windows mempunyai tiga jenis lesen. Apakah mereka? Penjelasan berikut.

Windows adalah salah satu daripada banyak sistem operasi yang digunakan oleh pengguna komputer di seluruh dunia. Sistem operasi yang dikembangkan oleh Microsoft dikenal oleh pengguna sebagai sistem operasi yang mempunyai banyak ciri dan kelebihan yang mungkin tidak ada pada sistem operasi lain. Di samping itu, sistem operasi Windows juga mempunyai penampilan yang mesra pengguna yang sangat mudah difahami oleh pengguna baru.

Sudah tentu mengenai Windows , sistem operasi ini tidak dapat dipisahkan dari nama lesen . Untuk menggunakan Windows secara maksimum, tentu saja sebagai pengguna, kita mesti membeli lesen yang diberikan oleh Microsoft. Namun, ada satu perkara yang kadangkala menjadi persoalan, adakah Windows itu murah, atau tidak? Sekarang, untuk menjawab soalan itu, kita mesti mengetahui jenis lesen Windows terlebih dahulu . Seperti dikutip dari tenforums.com, sistem operasi yang dimiliki oleh Bill Gates memiliki tiga jenis lesen. Apakah mereka? Penjelasan berikut.

BACA JUGA
  • Aliran Kata, Papan Kekunci Rasmi dari Microsoft Khusus untuk Menaip Satu Tangan
  • Pelbagai Cara Menukar PDF ke Word dari Alat Kegemaran Anda, Sangat Mudah!
  • Cara membuka fail PDF, PowerPoint, Excel dan Word pada telefon Android

Lesen Windows Murah Adakah Ori atau Tidak? Lihat di sini!

1. Runcit

Runcit atau sering juga disebut FPP (Produk Pakej Penuh) adalah sejenis lesen Windows. Anda boleh mendapatkan lesen ini di Kedai Microsoft atau di kedai runcit yang menjualnya secara rasmi. Biasanya, lesen ini adalah produk fizikal , yang bermaksud anda akan mendapat kotak, DVD atau pemacu kilat, kunci produk dan sebagainya. Walau bagaimanapun, jika anda membelinya secara dalam talian, anda hanya mendapat kunci produk.

Lalu, apa kelebihan lesen runcit jenis ini? Kelebihannya ialah lesen ini dapat dipindahkan ke PC lain . Jadi, sebagai contoh jika anda menukar komputer riba atau desktop, anda masih boleh menggunakan lesen ini tanpa masalah. Microsoft juga memberikan sokongan penuh untuk lesen ini. Jadi, jika ada, boleh terus menghubungi Microsoft CS.

Walau bagaimanapun, kelemahan lesen Runcit jenis ini adalah harga yang mahal . Untuk Windows 10 Home hanya berharga Rp 2,199,999 . Namun, dengan harga tersebut, anda akan mendapat sokongan penuh dari Microsoft.

2. OEM

OEM (Original Equipment Manufacture) adalah lesen yang dikeluarkan oleh syarikat vendor , di mana lesen dilampirkan pada perkakasan yang disediakan oleh vendor, sama ada komputer riba atau PC desktop. Lesen ini juga boleh menjadi penyelesaian yang menjimatkan jika anda ingin menggunakan produk asli dan sah kerana kami hanya perlu memilih komputer riba atau PC desktop yang menyokong lesen ini.

Walau bagaimanapun, terdapat beberapa kelemahan pada lesen ini. Ya, lesen tidak dapat dipindahkan kerana dilekatkan atau disematkan dalam perkakasan. Lesen ini juga tidak menyokong Microsoft , kerana lesen dipegang sepenuhnya oleh vendor. Oleh itu, jika ada, laporkan kepada vendor, bukan kepada Microsoft.

3. Isipadu

Akhirnya, ada lesen kelantangan . Lesen ini biasanya ditujukan untuk perniagaan atau syarikat yang mempunyai PC dalam jumlah besar. Microsoft akan menjual lesen jenis ini kepada syarikat supaya dapat dipasang secara serentak ke banyak PC. Berapa ramai yang berada disana? Bergantung pada keputusan syarikat dan Microsoft.

Nah, sekarang kembali ke soalan sebelumnya, Windows dijual dengan lesen asli yang murah atau tidak? Jawapannya, jika merujuk kepada tiga jenis lesen di atas, tentu saja jawapannya tidak runcit, mungkin OEM atau Volume , atau mungkin runcit tetapi dari hasil curi atau peretasan.

Adakah Ori? Jelas Ori. Namun, adakah ia benar-benar sah atau haram? Sah kerana Microsoft mengeluarkan lesen. Tidak sah kerana lesen OEM atau Volume tidak bertujuan untuk kegunaan peribadi. Lebih tepat lagi, ia tidak beretika kerana menggunakan jalan yang tidak wajar untuk mendapatkan Windows.

Oleh itu, pada dasarnya semua lesen Windows adalah asli , kerana Microsoft sendiri mengeluarkan lesen tersebut. Namun, satu-satunya perbezaan adalah jalan untuk mendapatkannya , sama ada sepatutnya atau tidak. Namun, semua itu kembali kepada pengguna, sama ada mereka mahu menggunakan jalan yang betul atau tidak, kerana semua itu adalah pilihan.

Artikel Berkaitan