WhatsApp Disekat Sementara? Sebab Ini dan Cara Mengatasinya!

Hati-hati, sekarang anda boleh disekat sementara oleh WhatsApp, geng! Apa yang menyebabkannya? Bagaimana anda menangani WhatsApp yang disekat buat sementara waktu?

Adakah anda antara yang WhatsApp telah disekat buat sementara waktu? Sekiranya demikian, mungkin anda akan tertanya-tanya apa yang menyebabkannya.

Dalam artikel ini, Jaka ingin meneroka secara mendalam sebab mengapa WhatsApp disekat buat sementara waktu di telefon bimbit kami.

Di samping itu, Jaka juga akan memberitahu anda bagaimana menangani WhatsApp yang disekat buat sementara waktu sehingga anda dapat menggunakan WhatsApp sekali lagi!

 • WhatsApp Disekat Selamanya
 • Cara membetulkan WhatsApp yang Dicekal Sementara
  • Untuk Pengguna GB WhatsApp
  • Untuk Pengguna WhatApp Plus
 • Cara Memperbaiki WhatsApp Yang Disekat Selamanya
 • Menyebabkan WhatsApp Disekat Sementara

  Sumber gambar: Friends of Fort Point Channel

  Disekat atau dilarang adalah salah satu syarat apabila kami melanggar syarat perkhidmatan WhatsApp.

  Sekiranya itu berlaku, maka kami tidak dapat menggunakan WhatsApp untuk menggunakan nombor yang kami gunakan semasa mendaftar.

  Terdapat dua jenis blok, iaitu blok sementara dan blok kekal .

  WhatsApp Disekat Sementara

  Blok sementara atau Terlarang sementara akan berlaku jika anda menggunakan aplikasi WhatsApp tanpa izin. Tempohnya sendiri berbeza, antara 48 hingga 72 jam.

  Contohnya ialah semasa anda menggunakan aplikasi WhatsApp Plus atau GB WhatsApp. Sebabnya, WhatsApp tidak dapat mengesahkan tahap keselamatan yang dimiliki aplikasi tersebut.

  Sekiranya anda mengulangi ralat yang menjadikan WhatsApp anda disekat buat sementara waktu, maka anda berpotensi untuk disekat selamanya, geng!

  WhatsApp Disekat Selamanya

  Selain menggunakan aplikasi tidak rasmi, ada beberapa sebab lain yang boleh menjadikan nombor kami disekat selamanya.

  Pertama, mungkin kerana kami menghantar terlalu banyak mesej kepada orang yang nombornya tidak kami simpan.

  Kami dianggap sebagai spammer oleh WhatsApp dan akhirnya kami disekat untuk melindungi privasi pengguna WhatsApp.

  Kedua, ramai pengguna WhatsApp menghalang kami berdekatan. Kami akan dianggap sebagai gangguan oleh WhatsApp.

  Ketiga, kita semua sering berkongsi alamat laman web ke kenalan di WhatsApp kita dalam satu hari, termasuk menggunakan ciri siaran. Kita akan dianggap sebagai spammer, geng, sekiranya kita melakukannya!

  Keempat, anda membuat kumpulan yang dibuat untuk berkongsi kandungan pornografi. Sekiranya anda sering memuat naik kandungan yang tidak sesuai untuk tontonan umum, anda juga akan disekat.

  Akhirnya, ketika kita membuat kumpulan dan menambah kenalan yang nombornya belum kita simpan. Sama seperti perkara pertama, kita akan dianggap sebagai spammer.

  Cara membetulkan WhatsApp yang Dicekal Sementara

  Sumber foto: Blok Video

  Sebenarnya cara menangani WhatsApp disekat sedangkan ia sangat mudah, geng! Kita boleh mengganti aplikasi tidak rasmi yang digunakan dengan aplikasi WhatsApp rasmi.

  Tetapi bagi anda yang sudah menggunakan aplikasi tidak rasmi, anda perlu menyandarkan sejarah sembang anda terlebih dahulu agar tidak hilang, geng. Bagaimana caranya?

  Untuk Pengguna GB WhatsApp

  Yang pertama adalah untuk anda yang menggunakan GB WhatsApp . Kami hanya boleh melakukan langkah cadangan di bawah ini apabila tempoh penyekat sementara anda telah berakhir.

  • Pada WhatsApp GB, pilih menu Pilihan lain> Sembang> Sembang sandaran

  • Selepas itu, pergi ke Tetapan> Penyimpanan> Fail

  • Cari folder bernama GB WhatsApp, tekan dan tahan

  • Di kanan atas, ketuk Lagi> Ganti nama dan ubah nama folder ke WhatsApp

  • Muat turun aplikasi WhatsApp rasmi, kemudian log masuk seperti biasa menggunakan nombor telefon anda

  • Apabila skrin sandaran muncul, pilih Pulihkan> Seterusnya

  • WhatsApp anda akan mengandungi sembang yang sebelumnya ada di aplikasi WhatsApp GB

  Untuk Pengguna WhatApp Plus

  Sekiranya anda menggunakan WhatsApp Plus , semua data sandaran anda akan dipindahkan secara automatik ke aplikasi WhatsApp, geng! Jadi, lebih praktikal daripada GB WhatsApp

  Cara Memperbaiki WhatsApp Yang Disekat Selamanya

  Bagaimana jika ternyata nombor anda disekat secara kekal oleh WhatsApp? Satu-satunya cara adalah dengan menghantar e-mel ke WhatsApp dan menyatakan pembelaan anda.

  Sekiranya anda masih tidak dapat melakukannya, pasti anda mesti menggunakan nombor baru sambil berjanji anda tidak akan mengulangi kesalahan yang sama.

  Jadi, jangan panik jika anda mendapat nombor telefon anda ****** dilarang untuk sementara waktu dari WhatsApp. Hubungi Sokongan.

  Anda hanya boleh menyahpasang aplikasi tidak rasmi anda dan menggantinya dengan aplikasi WhatsApp rasmi.

  Bagaimanapun, yang penting adalah fungsinya sebagai aplikasi sembang. Selagi aplikasi rasmi dapat berfungsi dengan baik, mengapa anda harus menggunakan aplikasi yang belum tentu aman?

  Baca juga artikel mengenai WhatsApp atau artikel menarik lain dari Fanandi Ratriansyah

  Artikel Berkaitan