Bagaimana untuk mengetahui Kata Laluan WiFi IndiHome | Paling senang!

Bagi pengguna yang sering lupa, berikut adalah Jaka, yang memberikan arahan bagaimana mencari kata laluan WiFi IndiHome, yang mudah dilupakan, tanpa perlu menggodam!

Salah satu produk perkhidmatan Telkom Indonesia, Rumah Digital Indonesia atau dikenali sebagai IndiHome , telah menjadi salah satu penyedia perkhidmatan internet yang paling banyak digunakan hingga kini.

Selain dari kelajuan internet yang boleh dipercayai, harga pakej IndiHome juga sangat berbeza sehingga dapat disesuaikan dengan keperluan anda.

Namun, halangan sering timbul ketika pengguna melupakan kata laluan WiFi mereka, jadi akan menjadi sukar apabila ada peranti lain yang ingin menyambung ke rangkaian internet.

Baiklah, untuk mengatasi masalah ini, kali ini Jaka akan memberitahu anda 2 cara untuk mengetahui kata laluan WiFi IndiHome yang dilupakan, dengan mudah dan praktikal.

Ingin tahu? Ayuh, lihat sahaja perbincangan penuh di bawah!

 • Cara mencari Kata Laluan WiFi IndiHome melalui PC atau Laptop
 • Terlupa Kata Laluan Log masuk Modem? Inilah Cara Mengenal Nama Pengguna dan Kata Laluan IndiHome
 • Cara mencari Kata Laluan WiFi Lupa IndiHome

  Terdapat kecenderungan bahawa pengguna perkhidmatan internet IndiHome pasti akan membolehkan sambungan automatik alias sambungan automatik pada setiap peranti atau alat mereka.

  Dengan kata lain, kata laluan atau kata laluan WiFi hanya diperlukan semasa pertama kali menyambungkan peranti.

  Walau bagaimanapun, selalunya masalah bermula apabila peranti baru juga ingin disambungkan ke sambungan WiFi IndiHome dan anda lupa kata laluan WiFi anda sendiri.

  Tidak perlu keliru! Berikut adalah beberapa kaedah yang boleh anda gunakan jika anda ingin mengetahui cara mencari kata laluan WiFi IndiHome yang terlupa.

  1. Cara mengetahui Kata Laluan WiFi IndiHome melalui Modem

  Salah satu langkah termudah untuk mengetahui kata laluan WiFi IndiHome yang dilupakan adalah melalui tetapan modem itu sendiri, geng.

  Tidak hanya melihat kata laluan WiFi, dengan mengakses halaman tetapan modem ini, Anda juga dapat mengubah kata laluan WiFi IndiHome dengan mudah!

  Anda dapat mengakses halaman tetapan modem dengan mengunjungi alamat IP tertentu. Namun, untuk keterangan lebih lanjut anda dapat melihat langkah-langkah untuk mengetahui kata laluan WiFi IndiHome melalui modem berikut:

  Langkah 1 - Lawati alamat IP 192.168.1.1

  • Pertama, anda melayari alamat IP 192.168.1.1 melalui aplikasi penyemak imbas pada telefon pintar atau komputer riba anda.

  Sumber gambar: JalanTikus (Di atas adalah satu langkah untuk mengetahui kata laluan WiFi IndiHome ZTE atau jenama lain).

  Langkah 2 - Log masuk akaun

  • Selepas itu, anda log masuk ke akaun anda menggunakan nama pengguna dan kata laluan yang betul.

  • Sekiranya anda tidak pernah menukar tetapan nama pengguna atau kata laluan, anda boleh mengisi kedua-dua bidang dengan "admin" atau "pengguna" . Kemudian tekan butang 'Login' .

  Langkah 3 - Pilih menu 'Rangkaian'

  • Sekiranya anda berjaya masuk dan memasuki halaman papan pemuka tetapan modem, maka anda memilih menu 'Rangkaian' .

  Langkah 4 - Pilih 'Keselamatan'

  • Selepas itu, pada halaman Rangkaian anda memilih menu 'Keselamatan' .

  Langkah 5 - Klik kotak pilihan 'Frasa Laluan WPA'

  • Akhirnya, di bahagian Frasa Laluan WPA , anda boleh mengklik kotak pilihan untuk melihat kata laluan WiFi IndiHome anda, geng.

  Sumber gambar: JalanTikus (Pada tahap ini anda juga boleh menggunakan cara menukar kata laluan WiFi IndiHome jika perlu).

  Sudah selesai menipu bagaimana untuk mengetahui kata laluan WiFi IndiHome yang anda lupakan melalui tetapan modem. Di sini anda juga boleh menukar kata laluan WiFi secara langsung jika perlu.

  Oh, ya, bagaimana mencari kata laluan WiFi IndiHome dalam jenama modem lain tidak jauh berbeza dengan langkah-langkah di atas. Anda hanya perlu menyesuaikannya.

  Dan satu perkara lagi yang perlu anda ketahui, langkah-langkah di atas bukanlah cara menggodam WiFi IndiHome ZTE atau semacamnya, geng!

  Tetapi, jika anda berminat untuk belajar cara memecahkan WiFi, anda dapat membaca artikel Jaka tentang "Cara Memecahkan WiFi di Telefon Android . "

  2. Cara mencari Kata Laluan WiFi IndiHome melalui PC atau Laptop

  Selain modem, anda juga boleh mencuba mencari kata laluan WiFi melalui bantuan PC atau komputer riba, geng.

  Gunakan komputer yang disambungkan secara langsung ke rangkaian internet IndiHome yang anda gunakan. Sekiranya demikian, anda hanya perlu mengikuti langkah-langkah bagaimana mencari kata laluan WiFi IndiHome di bawah:

  Langkah 1 - Klik kanan pada ikon WiFi

  • Pertama, anda mengklik kanan pada ikon WiFi yang muncul di bar tugas komputer riba.

  • Seterusnya, anda memilih pilihan 'Buka rangkaian & tetapan Internet' .

  Sumber foto: JalanTikus (Anda juga boleh mencuba kata laluan WiFi IndiHome yang anda lupakan melalui langkah-langkah di atas).

  Langkah 2 - Pilih 'Pusat Rangkaian dan Perkongsian'

  • Setelah berada di halaman tetapan Rangkaian & Internet, kemudian anda menatal ke bawah dan memilih menu 'Pusat Rangkaian dan Perkongsian' .

  Langkah 3 - Klik pada rangkaian WiFi

  • Selepas itu, anda mengklik rangkaian WiFi yang sedang disambungkan. Sebelum melakukan langkah ini, pastikan komputer riba anda disambungkan ke rangkaian WiFi IndiHome, geng!

  Langkah 4 - Masukkan halaman 'Properties'

  • Di tetingkap status Wi-Fi yang muncul, anda memilih butang 'Properties Tanpa Wayar' .

  Langkah 5 - Lihat kata laluan WiFi

  • Langkah seterusnya, anda membuka tab 'Security' .

  • Kemudian di bahagian 'Kunci keselamatan rangkaian' klik kotak pilihan 'Tunjukkan watak' untuk memaparkan kata laluan WiFi. Selesai!

  Sumber foto: JalanTikus (Langkah ini bukan cara untuk memecahkan WiFi IndiHome dengan PC, tetapi hanya untuk melihat kata laluan yang terlupa).

  Itulah langkah-langkah bagaimana mencari kata laluan WiFi IndiHome melalui PC yang boleh anda cuba sendiri, geng.

  Sebenarnya ada banyak alternatif lain yang anda tahu boleh anda lakukan untuk melihat kata laluan WiFi melalui komputer riba / PC. Sekiranya anda ingin tahu, anda boleh membaca artikel Jaka yang satu ini:

  LIHAT ARTIKEL

  Terlupa Kata Laluan Log masuk Modem? Inilah Cara Mengenal Nama Pengguna dan Kata Laluan IndiHome

  Masih ada masalah lain yang sering dialami oleh pengguna IndiHome, geng. Salah satunya ialah lupa kata laluan atau nama pengguna modem.

  Walaupun nama pengguna dan kata laluan ini mempunyai peranan yang sangat penting sehingga anda dapat masuk ke halaman tetapan modem WiFi IndiHome.

  Lalu bagaimana jika anda juga lupa kata laluan modem? Senyap! Berikut adalah langkah-langkah yang perlu anda ambil untuk mengetahui kata laluan log masuk modem IndiHome anda:

  1. Ketahui Nama Pengguna dan Kata Laluan anda

  Sumber foto: Langit Amarvati (Cara termudah untuk mencari nama pengguna dan kata laluan IndiHome adalah dengan meminta juruteknik pada kali pertama anda memasangnya).

  Langkah ini harus diambil sebaik sahaja anda memasang IndiHome WiFi untuk pertama kalinya.

  Oleh itu, jika suatu hari anda ingin menggunakan kaedah untuk mengetahui kata laluan WiFi IndiHome, maka anda sudah mengetahui dan mengingati nama pengguna dan kata laluan.

  Di samping itu, dengan mengetahui pasti nama pengguna dan kata laluan untuk log masuk modem, kemudian anda boleh melakukan tetapan WiFi secara bebas tanpa perlu menghubungi pusat panggilan.

  MUAT TURUN Apl

  2. Ketahui Tetapan Modem

  Selain nama pengguna dan kata laluan anda, anda pasti perlu memahami beberapa tetapan yang digunakan pada modem IndiHome WiFI anda.

  Terdapat beberapa tetapan yang berbeza untuk modem IndiHome yang bertujuan untuk kegunaan peribadi atau untuk keperluan agensi.

  Anda perlu mengetahui alamat IP , DHCP , atau alamat MAC . Beberapa tetapan ini dapat mempengaruhi dengan mudah sama ada kata laluan anda dijumpai.

  3. Ketahui Lokasi Butang Tetapkan Semula pada Modem

  Tidak kurang pentingnya, sudah tentu anda harus memahami dan mengetahui bentuk fizikal dan keadaan modem WiFi IndiHome anda.

  Ini berfungsi sehingga apabila anda lupa nama pengguna dan kata laluan modem WiFi IndiHome anda, anda dapat menetapkannya semula dengan mudah melalui modem.

  Butang reset itu sendiri biasanya terletak di bahagian belakang modem dan umumnya mempunyai bentuk yang agak kecil dan menonjol.

  Itu adalah beberapa penyelesaian mudah untuk menerapkan cara mencari kata laluan WiFi IndiHome baik dari peranti PC / komputer riba maupun melalui modem secara langsung.

  Sekarang anda tidak perlu bingung lagi apabila anda memerlukan maklumat mengenai kata laluan WiFi IndiHome yang anda lupakan. Semoga berjaya!

  Baca juga artikel mengenai Tech Hack atau artikel menarik lain dari Reynaldi Manasse .

  Artikel Berkaitan