7 Kaedah Berkesan untuk Mengatasi Kebocoran Bateri Android

Terdapat beberapa perkara yang boleh menyebabkan bateri telefon pintar anda bocor. Bermula dari pengisian yang tidak dikeluarkan ketika bateri penuh, pengisian dengan pengecas palsu, dan banyak lagi tentu saja.

Sekiranya anda mengalami sesuatu yang menjengkelkan seperti telefon pintar yang tiba-tiba mematikannya, mungkin telefon pintar anda mengalami kebocoran bateri. Ini tentunya sesuatu yang sangat menjengkelkan terutama ketika anda bermain telefon pintar.

Terdapat beberapa perkara yang boleh menyebabkan bateri telefon pintar anda bocor. Bermula dari pengisian yang tidak dikeluarkan ketika bateri penuh, pengisian dengan pengecas palsu, dan banyak lagi tentu saja.

Baiklah, kali ini Jaka akan memberikan 7 Cara Berkesan untuk Mengatasi Kebocoran Bateri Android . Adakah anda ingin tahu kaedah yang tepat? Mari kita lihat artikel berikut.

BACA JUGA
  • Berhati-hati! 5 Perkara Ini Paling Sering Meletup Bateri Telefon Pintar, No. 5 Selalunya!
  • Cara memeriksa aplikasi yang boros bateri di Android tanpa ROOT
  • 4 Teknologi yang Boleh Menjadikan Bateri Telefon Pintar Seumur Hidup

7 Kaedah Berkesan untuk Mengatasi Kebocoran Bateri Android

1. Mengganti Bateri

Walaupun memerlukan kos yang agak mahal, tetapi mengganti bateri adalah penyelesaian paling berkesan untuk mengatasi bateri anda yang bocor. Namun, jika anda menggunakan bateri telefon pintar yang dipasang, maka anda harus berhati-hati menggantinya kerana memerlukan usaha dan perincian tambahan. Jadi, anda harus menggantinya pada perkhidmatan lampu suluh rasmi dari telefon pintar anda.

2. Tidak Lagi Memainkan Telefon Pintar Semasa Mengecas Bateri

Memainkan telefon pintar semasa mengecas sangat berbahaya kerana boleh menjadikan telefon pintar menjadi panas . Di samping itu, kaedah ini juga boleh merosakkan bateri dan membuat pengecasan lebih lama. Oleh itu, cubalah supaya anda dapat mengecas telefon pintar anda tanpa disentuh atau dimatikan supaya lebih pantas dan dapat memanjangkan hayat bateri anda.

3. Cas dengan Pengecas Asal

Pengecas asal adalah pengecas rasmi yang pasti selamat jika digunakan pada telefon pintar anda. Tetapi sebaliknya, jika anda menggunakan pengecas palsu atau palsu, telefon pintar anda akan cepat panas dan bateri anda juga mudah rosak atau bocor.

4. Jangan Gunakan Aplikasi Yang Boleh Merosakkan Telefon Pintar

Selalunya kita akan memuat turun aplikasi secara haram kerana aplikasi yang ingin anda muat turun tidak ada di Google Play Store. Ini sebenarnya sangat berbahaya kerana mungkin laman web yang anda buat untuk memuat turun aplikasi akan membawa virus yang tentunya boleh membahayakan telefon pintar anda.

5. Jangan biarkan telefon bimbit dimatikan sepenuhnya

Sekiranya telefon bimbit anda mati sepenuhnya atau sehingga mencapai 0%, anda mesti menghentikannya dari sekarang. Sebaliknya, anda harus mengecas apabila bateri anda telah mencapai 20% supaya bateri anda lebih tahan lama dan tidak mudah habis.

6. Jangan Main Permainan Semasa Mengecas

Sekiranya anda sering bermain permainan semasa mengecas, ia akan menjadikan telefon pintar anda menjadi panas dengan cepat sehingga boleh merosakkan bateri dan telefon pintar anda. Di samping itu, pengecasan bateri juga menjadi sangat perlahan, bahkan beberapa kes juga mengatakan bahawa ada telefon pintar yang meletup ketika dimainkan semasa dicas.

7. Menggunakan Power Bank

Sekiranya bateri anda sering habis, perkara yang boleh anda lakukan ialah membawa Power Bank semasa anda dalam perjalanan. Dengan itu, maka anda tidak perlu risau telefon pintar anda akan mati kerana anda boleh mengecasnya melalui Power Bank sekiranya anda tidak menemui bekalan elektrik.

Nah, itulah 7 Kaedah Kuat untuk Mengatasi Kebocoran Bateri Android . Sekiranya ada cara lain, sila tulis di ruangan komen dan kongsi artikel ini dengan rakan, saudara, keluarga dan media sosial anda. Semoga bermanfaat.

Artikel Berkaitan