Snapdragon 820 vs Exynos 8890, yang manakah Pemproses Paling Canggih?

Snapdragon 820 dan Exynos 8890, yang manakah paling canggih? Yang mana yang anda fikir lebih baik?

Mahu membeli telefon pintar ? Sudah tentu apabila anda mempunyai keinginan ini, anda akan menghadapi pelbagai jenis pertanyaan, sama ada kualitinya baik atau tidak, cepat panas atau tidak, dan spesifikasinya memenuhi syarat atau tidak. Betul?

Biasanya, bagi pengguna yang benar-benar gila dengan telefon pintar, pemproses , itu adalah perkara yang paling dipersoalkan. Adakah pemproses yang digunakan boleh membuat anda tidak perlu atau tidak? Kemudian, dari banyak pemproses, yang manakah paling canggih?

BACA JUGA
  • Samsung Galaxy S7: Versi Exynos VS Snapdragon, Mana Yang Lebih Cepat?
  • Wah! Barisan Xperia X yang Memikat dengan Kamera Snapdragon 820 dan 23MP
  • Perbezaan antara Qualcomm Snapdragon 820 vs Qualcomm Snapdragon 810

Snapdragon 820 vs Exynos 8890, yang manakah Pemproses Paling Canggih?

Pemproses itu sendiri adalah bahagian teras terpenting dalam alat. Pemproses juga menentukan seberapa pantas prestasi yang akan dihasilkannya kelak. Persoalannya, bagaimana mengira betapa hebatnya pemproses? Rupa-rupanya, hanya melihat kecepatan jam tidak bermaksud itu benar. Lalu?

Bahagian teras telefon pintar boleh dipanggil SoC atau System on Chip . SoC mengandungi beberapa komponen, seperti pemproses pusat (CPU), pemproses grafik (GPU), modem LTE, pemproses multimedia, keselamatan, dan pemproses isyarat. Baiklah, komponen ini akan menunjukkan betapa baiknya anggaran telefon bimbit anda.

Apakah Pemproses Paling Hebat?

Kini, pemproses yang banyak dibincangkan oleh orang ramai ialah Exynos 8890 dan Snapdragon 820 . Dilaporkan dari AndroidPit, ternyata yang unggul dari segi kelajuan prosesor adalah Exynos 8890 dengan model telefon pintar Samsung Galaxy S7 Edge.

Hasilnya dilakukan setelah diuji melalui beberapa tanda aras, seperti 3DMark, Geekbench, PCMark, dan Octane. Namun, itu tidak bermaksud bahawa chipset lain kurang baik. Cuma, dari sisi CPU, Exynos 8890 memenangi ini.

GPU apa yang terbaik?

Apabila berkaitan dengan GPU, sudah tentu Nvidia adalah pengeluar yang paling stabil antara lain. Tetapi kerana GPU berasaskan Nvidia di telefon pintar sangat jarang berlaku di Indonesia, Jaka tidak akan ke sana. Jaka akan tetap fokus pada Exynos dan Snapdragon.

Menurut pangkalan data 3DMark, grafik terbaik yang disajikan adalah Snapdragon 820 . Ini terbukti ketika diuji pada seri Galaxy S7 Snapdragon dan OnePlus 3. Ketika bermain permainan dengan grafik terbaik, prestasi yang dilancarkan benar-benar maksimum. Jadi, kesimpulannya ialah Snapdragon 820 memenangi ujian grafik.

Snapdragon 820 dan Exynos 8890, yang mana lebih baik?

Satu demi satu Snapdragon 820 dengan empat teras adalah pemproses yang lebih baik daripada Snapdragon 810 yang mempunyai lapan teras. Ini dipengaruhi oleh pengemaskinian pemproses isyarat digital dan pengoptimuman algoritma pembelajaran mesin sehingga membuat penambahbaikan dari sisi kamera menjadi lebih baik. Anda boleh membaca lebih lanjut mengenai Perbezaan antara Qualcomm Snapdragon 820 vs Qualcomm Snapdragon 810.

Sementara itu, Exynos 8890 adalah pemproses canggih yang dibuat oleh Samsung yang telah berjaya membuat pelbagai telefon pintar unggulan yang mempunyai prestasi yang cepat. Tetapi, itu tidak bermaksud itu menjadikan Galaxy S7 hebat, tetapi dari segi kad memori kilat UFS 2.0 Samsung, yang dapat membuat waktu memuat ketika membuka aplikasi terasa cepat.

Kesimpulannya, kedua Snapdragon 820 dan Exynos 8890 adalah kedua-dua pemproses yang berkuasa. Walau bagaimanapun, secara subjektif Jaka akan mengatakan bahawa telefon pintar dengan Snapdragon 820 masih lebih baik daripada Exynos 8890. Mengapa? Bagi orang muda, bermain permainan itu penting, dan Snapdragon 820 menang dalam hal itu. Bagaimana anda bersetuju dengan pendapat Jaka?

Artikel Berkaitan