Tetapan Permainan Tetikus DPI Terbaik untuk Bermain Permainan, DPI Tinggi Tidak semestinya Terbaik

Sehingga kini, masih banyak orang yang berpendapat bahawa tikus permainan dengan DPI tinggi adalah yang terbaik. Benarkah?

Mouse adalah perkakasan yang berguna untuk menggerakkan kursor di skrin komputer anda. Tetikus itu sendiri juga berkembang mengikut zaman.

Sekiranya anda ingat, tikus kuno masih menggunakan bola getah yang berfungsi sebagai penggerak. Namun, kini tetikus berdasarkan laser dan optik sebagai asas pergerakannya.

Tetikus optik dan tetikus laser mempunyai kecanggihan yang tidak dimiliki oleh tetikus generasi sebelumnya, salah satunya adalah kemampuan untuk mengatur DPI .

 • Apa itu DPI?
 • Memilih Tetapan DPI Terbaik untuk Bermain Permainan
 • Mekanisme Tetikus Optik & Laser

  Sebelum Jaka menerangkan apa itu DPI, ia membantu anda memahami terlebih dahulu mengenai mekanisme tindakan tikus optik & laser, geng.

  Tetikus optik bergantung pada pergerakan cahaya yang biasanya berwarna merah. Lampu kemudian memberi isyarat kepada kamera kecil di dalam tetikus.

  Kamera akan merakam pergerakan cahaya sebanyak ratusan mata sesaat semasa anda menggerakkan tetikus. Isyarat dari tetikus kemudian akan diubah menjadi pergerakan kursor di komputer.

  Hampir sama dengan tetikus optik, sistem kerja tetikus laser juga bergantung pada pemetaan kamera ke cahaya.

  Perbezaannya ialah, tetikus laser menggunakan cahaya inframerah yang sering tidak dapat dilihat dengan mata kasar.

  Apa itu DPI?

  Mekanisme tindakan tetikus optik & laser yang menggunakan kamera untuk memetakan titik cahaya pada permukaan rata menimbulkan istilah DPI, geng.

  DPI atau Titik per Inci adalah unit yang digunakan untuk mengukur kepekaan tetikus.

  Semakin tinggi DPI yang digunakan, kursor akan bergerak lebih jauh walaupun anda hanya menggerakkan tetikus sedikit.

  Contohnya, tetikus anda mempunyai 1600 DPI. Apabila anda menggerakkan tetikus anda 1 inci (2.54 cm), kursor anda akan bergerak sebanyak 1600 piksel.

  Semakin tinggi DPI yang anda gunakan, semakin sedikit pergerakan tetikus yang diperlukan untuk menggerakkan kursor. Walau bagaimanapun, DPI yang tinggi tidak menjamin bahawa tetikus akan berfungsi dengan lebih baik.

  DPI yang terlalu tinggi sebenarnya boleh membuat tetikus anda tidak bergerak sama sekali atau terlalu ketat. Sekiranya seperti ini, ini sebenarnya mengganggu, geng.

  Satu perbezaan antara tetikus biasa dan tetikus permainan adalah butang beralih untuk menyesuaikan DPI pada tetikus permainan. Anda dapat menyesuaikan DPI dengan keperluan anda pada masa itu.

  Oh ya, kadang-kadang masih banyak yang keliru antara DPI dan Sensitiviti . Walaupun serupa, tetapi kedua-duanya adalah istilah yang berbeza, geng.

  DPI dapat disesuaikan melalui perkakasan atau tetikus yang Anda gunakan dengan menekan suis DPI pada tetikus permainan anda. Sementara itu, kepekaan dapat disesuaikan melalui perisian.

  Memilih Tetapan DPI Terbaik untuk Bermain Permainan

  Pada masa ini, terdapat banyak pengeluar tetikus yang menjual produk mereka dengan daya tarikan DPI yang besar.

  Ini membuat orang berfikir bahawa tetikus permainan dengan tahap DPI yang tinggi akan menjadikan kemahiran bermain permainan menjadi lebih baik.

  Sebenarnya, DPI yang besar tanpa konteks tidak berguna, anda tahu, geng. Bagaimanapun, tetikus yang sensitif akan membuat pergerakan kita lincah ketika bermain permainan yang memerlukan ketangkasan dan kepantasan.

  Namun, ketika anda bermain permainan yang memerlukan ketepatan menembak, DPI yang tinggi akan menyukarkan anda untuk membidik musuh.

  Apabila anda menggunakan senjata seperti penembak tepat, anda harus berhati-hati dalam menggerakkan tetikus anda. Tetikus digerakkan sedikit, anda tidak akan dapat mengarahkan musuh anda dengan tepat.

  Tetikus dengan DPI tinggi juga sangat sukar bagi anda yang bekerja sebagai pereka grafik atau ilustrator. Kerja itu memerlukan ketepatan dan ketepatan.

  Dengan cara tertentu, tidak ada yang salah dengan tetapan DPI dan tidak ada yang betul. Semua bergantung pada citarasa dan pilihan anda. Biasanya, tetapan DPI terbaik untuk pemain adalah 400 DPI , 800 DPI dan 1600 DPI .

  Tikus murah biasa sekarang sudah menggunakan 1600 DPI, geng. Oleh itu, tahap DPI yang tinggi tidak dapat menjamin bahawa anda akan menjadi lebih baik.

  Pemain pro yang bermain permainan FPS hanya menggunakan 400 DPI - 800 DPI. Sebabnya adalah kerana mereka memerlukan ketepatan yang lebih tinggi daripada kepantasan.

  Di samping itu, DPI yang tinggi juga akan berfungsi secara optimum jika anda menggunakan kad dan monitor VGA terbaik, geng.

  Oh ya, sekarang ada juga banyak, anda tahu, tetikus permainan gaming murah dari rentang Rp100 ribu atau Rp200 ribu. Sesuaikan dengan keperluan anda, geng.

  Demikianlah artikel Jaka mengenai tetapan permainan tetikus DPI terbaik untuk permainan yang optimum. Semoga artikel ini dapat meluaskan cakerawala anda, geng.

  Jumpa di artikel Jaka yang lain!

  Baca juga artikel mengenai Mouse Gaming atau artikel menarik lain dari Padmanaba's Prameswara

  Artikel Berkaitan