Cara Mempercepat Internet Dengan Hack DNS (10x Lebih Cepat)

Kadang kala ketika kita mengakses laman web, misalnya YouTube kita kecewa dengan streaming video YouTube dengan perlahan. Adakah kerana penyedia internet atau sememangnya tetapan internet pada komputer yang kita gunakan. Nah, inilah C

Internet adalah keperluan utama pada masa kini. Internet sekarang bukan sahaja menjadi pelengkap. Mulai dari kanak-kanak berumur 5 tahun hingga pemerintah semuanya menggunakan Internet. Internet digunakan untuk streaming YouTube, bermain permainan dalam talian, dan bahkan internet diperlukan untuk kehadiran pegawai negeri di DKI Jakarta dan khidmat masyarakat lain. Selain itu, DNS juga dapat membuka laman web yang disekat.

Kadang kala ketika kita mengakses laman web, misalnya YouTube, kita kecewa dengan penstriman video YouTube yang perlahan. Adakah kerana penyedia Internetnya atau semestinya tetapan Internet pada komputer yang kita gunakan. Nah, di sini Jaka memberikan petua mudah mengenai cara mempercepat Internet dengan Hack DNS.

BACA JUGA
  • 10+ Perkara PERCUMA di Internet yang Mesti Anda Cuba!
  • 10 Negara dengan Rangkaian Internet 4G LTE Tercepat di Dunia
  • 3 Cara Menjimatkan Kuota Internet pada PC Hingga 40%

Cara Mempercepat Internet Dengan Hack DNS

Mula-mula anda harus tahu apa itu DNS. DNS adalah kependekan dari Domain Name System, yang merupakan sistem yang menyimpan maklumat mengenai nama host atau nama domain dalam bentuk pangkalan data yang diedarkan (pangkalan data yang diedarkan) di rangkaian komputer, seperti Internet. DNS memberikan alamat IP untuk setiap nama host dan merekodkan setiap pelayan pertukaran e-mel yang menerima surat untuk setiap domain. Menurut penyemak imbas Google Chrome, DNS adalah perkhidmatan rangkaian yang menerjemahkan nama laman web ke alamat Internet. Nah, dalam tutorial cara mempercepat Internet dengan Hack DNS, Jaka menggunakan DNS percuma.

Kelajuan internet yang perlahan tidak selalu menjadi kesalahan penyedia Internet. Mungkin ada masalah dengan tetapan DNS di komputer anda. Nah, di sini Jaka memberikan penyelesaian dengan menggunakan perkhidmatan DNS alternatif. Daftar untuk DNS percuma yang boleh anda gunakan, termasuk:

  • Buka DNS
  • DNS Google
  • DNS Ultra

1. Buka tetapan DNS

Klik Mula pada Windows kemudian pilih Panel Kawalan . Panel Kawalan adalah bahagian dari Microsoft Windows yang membolehkan pengguna melihat dan memanipulasi tetapan dan kawalan sistem asas melalui Applet, misalnya menambahkan perkakasan, menambahkan dan membuang perisian, mengendalikan akaun pengguna, dan mengubah pilihan aksesibilitas.

2. Pilih Rangkaian dan Internet

Rangkaian dan Internet adalah salah satu kategori ciri di Windows yang berfungsi dalam tetapan rangkaian dan internet.

3. Pilih Pusat Rangkaian dan Perkongsian

Network and Sharing Center adalah kategori khas dalam tetapan Windows dari segi rangkaian dan perkongsian.

4. Pilih sambungan internet anda kemudian klik Properties

Di bawah Properties Internet , anda akan melihat tetapan IP dan DNS rangkaian internet yang anda gunakan.

5. Pilih Internet Protocol Version 4 (TCP / IPv4) kemudian klik Properties

Alamat IP versi 4 (sering disebut sebagai alamat IPv4) adalah jenis alamat jaringan yang digunakan dalam protokol rangkaian TCP / IP yang menggunakan protokol versi IP 4.

6. Pilih Gunakan Alamat Pelayan DNS berikut

Kemudian isikan alamat DNS percuma dengan alamat berikut:

  • Pelayan DNS Pilihan: 208.67.222.222
  • Pelayan DNS alternatif: 208.67.220.220

7. Pilih Internet Protocol Version 6 (TCP / IPv6) kemudian klik Properties

Di bahagian Gunakan alamat pelayan DNS berikut (DNS percuma), isikan alamat berikut:

  • Pelayan DNS pilihan: 2620: 0: ccc :: 2
  • Pelayan DNS alternatif: 2620: 0: ccd :: 2

Baiklah, selesai mengatur cara mempercepat Internet dengan menggodam DNS. Sekarang anda boleh periksa kelajuan internet anda pasti lebih cepat kan? Tulis pengalaman anda di ruangan komen.

Artikel Berkaitan