7 Pemain Dota 2 Terbaik di Dunia, Tetapi Adakah Anda Ingin Dipecat?

Adakah anda mempunyai pemain Dota 2 kegemaran? Kali ini, Jaka akan memberi anda senarai pemain Dota 2 terbaik di dunia yang sering menjadi juara!

Adakah anda suka bermain permainan Dota 2 ? Permainan MOBA yang awalnya bermula dari mod dalam permainan Warcraft 3 memang sangat terkenal.

Oleh itu, tidak menghairankan bahawa terdapat banyak pertandingan eSports untuk permainan Dota 2. Malah, hadiahnya juga cukup besar.

Di antara pasukan yang memenangi perlumbaan, tentu ada pemain Dota 2 terbaik yang harus anda perhatikan. Sesiapa?

 • KuroKy
 • s4
 • Pemain Dota 2 Terbaik Lain. . .
 • Pemain Dota 2 Terbaik

  Permainan Dota 2 dikembangkan oleh Valve Corporation dan dilancarkan secara rasmi pada tahun 2013. Setiap pusingan akan menampilkan dua pasukan yang terdiri daripada 5 pemain.

  Setiap markas pasukan mempunyai bangunan yang disebut Ancient, di mana sahaja setiap pasukan mesti dapat mempertahankannya sambil memusnahkan harta benda musuh.

  Keseronokannya menjadikan permainan ini melahirkan pemain Dota 2 terbaik dari seluruh dunia. Melaporkan dari liquipedia, inilah senarai!

  NOTE: Daftar nama di bawah ini diurutkan berdasarkan banyaknya Turnamen Primer (turnamen mayor Dota 2) yang berhasil dimenangkan oleh pemain

  1. Anak anjing

  Sumber gambar: Liquipedia

  Di tempat pertama terdapat Clement Ivanov atau lebih dikenali dengan nama Puppey . Dia berasal dari Estonia dan kini menjadi kapten Team Secret .

  Puppey terkenal sebagai salah satu kapten paling berjaya dalam permainan Dota 2. Terdapat sekurang-kurangnya 21 gelaran Kejohanan Premier yang dimenanginya.

  Dia paling sering memainkan peranan sebagai Jungler dan Support, walaupun dia dapat memainkan peranan lain juga.

  Salah satu kejohanan utama yang dimenanginya tahun ini ialah MDL Disneyland Paris Major dan The Chongqing Major .

  2. KuroKy

  Sumber gambar: Liquipedia

  Kemudian ada Kuro Salehi Takhasomi, yang berasal dari Jerman. Dia terkenal dengan nama KuroKy dan bermain untuk Team Liquid .

  Bersama Puppey, KuroKy telah aktif bertanding dalam setiap kejohanan Dota terbesar, The International . Tidak salah jika KuroKy memenangi 13 gelaran Kejohanan Premier.

  Dalam kejohanan Antarabangsa 2019, KuroKy berjaya mendapat tempat kedua setelah pasukannya tewas 1-3 menentang OG.

  KuroKy juga menjadi pemain pertama yang memenangi 1,000 kemenangan dalam karier profesionalnya.

  Salah satu motivasi yang mendorongnya untuk menjadi pemain permainan profesional adalah kecacatan di kakinya.

  3. s4

  Sumber gambar: Liquipedia

  s4, yang nama sebenarnya Gustav Magnusson, adalah pemain Dota 2 Sweden yang kini mempertahankan pasukan Evil Geniuses .

  Sebelum berkarier di dunia Dota 2 pada tahun 2012, s4 adalah pemain permainan profesional Heroes of Newerth .

  s4 bergabung dengan beberapa pasukan terlebih dahulu sebelum bergabung dengan pasukan yang dia pertahankan sekarang. Sejak itu, s4 berjaya merangkul 13 juara Kejohanan Premier sepanjang kariernya.

  Sayangnya, baru diketahui bahawa S4 akan dikeluarkan oleh pasukan EG dan terbuka untuk perjanjian perpindahan pasukan. Di mana s4 akan bergerak?

  Pemain Dota 2 Terbaik Lain. . .

  4. N0tail

  Sumber gambar: Liquipedia

  Berasal dari Denmark, Johan Sundstein alias N0tail adalah kapten pasukan OG dan sering mengambil peranan sebagai sokongan.

  Sama seperti s4, N0tail memulakan kariernya di dunia eSports dengan bermain permainan Heroes of Newerth sebelum pindah ke Dota 2 pada tahun 2012.

  Tahun ini, dia berjaya memimpin pasukannya untuk mempertahankan gelaran The International yang sangat berprestij.

  Dia adalah Denmark pertama dan satu-satunya yang memenangi kejohanan itu. Sehingga kini, dia telah mengumpulkan 10 gelaran kejohanan utama.

  5. UNiVeRsE

  Sumber gambar: Liquipedia

  Pemain Dota 2 terbaik seterusnya adalah UniVeRsE, yang nama sebenarnya adalah Saahil Arora . Dia berasal dari Amerika Syarikat dan sekarang mempertahankan pasukan Ninjas di Pajamas .

  Dia baru memasuki pasukan September ini, sebelum sebelumnya mempertahankan pasukan Forward Gaming .

  Bukan itu sahaja, UNiVeRsE juga merupakan satu-satunya pemain Dota 2 di dunia yang telah mengambil bahagian dalam semua kejohanan yang ditaja oleh Valve.

  Hingga kini, dia telah memenangi 9 Turnamen Premier, seperti The Manila Masters pada tahun 2017 dan Mars Dota 2 League 2016 Autumn .

  6. Keajaiban-

  Sumber gambar: Liquipedia

  Salah satu pasukan Dota 2 terbaik di dunia, Team Liquid , mempunyai pemain andalan bernama Amer Al-Barkawi atau juga dikenali sebagai Miracle- .

  Dia memiliki dua kewarganegaraan, iaitu Jordan dan Poland. Semasa bermain Dota 2, dia sering memainkan peranan sebagai Solo Middle atau Carry.

  Miracle - bersama pasukannya, harus berpuas hati di tempat kedua di The International 2019. Pada acara yang sama tahun sebelumnya, dia harus berpuas hati kerana berada di kedudukan keempat.

  Walaupun begitu, Miracle telah berjaya mengumpulkan 7 gelaran dalam Premier Tournament, termasuk China Dota2 Supermajor pada tahun 2018.

  7. SumaiL

  Sumber gambar: Liquipedia

  Pemain Dota 2 terakhir dalam senarai ini adalah SumaiL . Nama sebenarnya adalah Syed Sumail Hassan dan mempunyai dua kewarganegaraan, iaitu Pakistan dan Amerika Syarikat.

  Dia telah menyertai pasukan Evil Geniuses sejak 2015. Namun, dia memutuskan untuk meninggalkan dunia buat sementara waktu.

  SumaiL telah dimasukkan dalam majalah Time sebagai 30 Remaja Berpengaruh Terbaik 2016 yang menjadikannya pemain Dota 2 pertama yang memasuki majalah tersebut.

  SumaiL juga menjadi pemain termuda yang memenangi kejohanan Antarabangsa pada usia 16 tahun. Sehingga kini, dia telah memenangi 5 Kejohanan Premier sepanjang kariernya.

  Sama seperti s4, EG juga mengumumkan bahawa SumaiL terbuka untuk pertukaran pasukan walaupun masih dalam kontrak dengan pasukan.

  Malangnya, tidak ada pemain Dota 2 dari Indonesia yang masuk ke dalam senarai ini. Namun, tidak mustahil dalam beberapa tahun akan datang seseorang masuk.

  Siapa pemain Dota 2 kegemaran anda, geng? Belum disebutkan Jaka? Tulis di ruangan komen, ya!

  Baca juga artikel mengenai permainan atau artikel menarik lain dari Fanandi Ratriansyah .

  Artikel Berkaitan