7 Aplikasi Penyimpanan Awan Alternatif di Android Selain Google Drive

Sebenarnya banyak aplikasi penyimpanan data alternatif yang boleh anda gunakan selain Google Drive, tentunya dengan ciri dan kelebihan masing-masing. Seterusnya, beritahu saya tentang 7 aplikasi penyimpanan data awan alternatif yang boleh anda gunakan.

Seperti yang diketahui, Google Drive adalah aplikasi paling popular untuk penyimpanan data awan di telefon pintar Android. Dengan menggunakan sambungan internet, anda dapat mengakses data anda di mana sahaja. Bermula dari dokumen, foto, audio, dan sebagainya.

Sebenarnya banyak aplikasi penyimpanan data alternatif yang boleh anda gunakan selain Google Drive, tentunya dengan ciri dan kelebihan masing-masing. Seterusnya, beritahu saya tentang 7 aplikasi penyimpanan data awan alternatif yang boleh anda gunakan di Android. Jumpa!

BACA JUGA
  • Pemacu keras kuno! Inilah 8 sebab anda harus menggunakan Google Drive
  • Cara Mudah Memindahkan Data iPhone ke Google Drive
  • Sejarah Pusat Data, Dari Disket ke Google Drive

7 Aplikasi Penyimpanan Awan Alternatif di Android Selain Google Drive

1. Dropbox

Sumber gambar: Foto: copernic.com

Sebagai pemain lama dalam aplikasi penyimpanan awan, Dropbox memberikan kemudahan dan kebolehpercayaan dalam penggunaannya. Tidak hanya pada telefon pintar Android, Anda juga dapat mengakses layanan Dropbox melalui klien desktop atau penyemak imbas di PC atau komputer riba.

DOWNLOAD Aplikasi Produktiviti Dropbox

2. OneDrive

Sumber gambar: Foto: azureedge.net

Microsoft mengambil langkah yang sama dengan Google dalam membuat perkhidmatan penyimpanan awan, OneDrive . Aplikasi penyimpanan data ini, yang sebelumnya disebut SkyDrive, dapat memberikan akses untuk memulihkan fail yang telah Anda hapus selama 30 hari.

Apl Produktiviti Microsoft Corporation DOWNLOAD

3. Kotak

Sumber gambar: Foto: box.com

Sebagai pemenang Anugerah Pilihan Editor Majalah PC, Box boleh menjadi aplikasi penyimpanan awan alternatif yang mesti anda gunakan. Walaupun untuk pengguna percuma, Box menyediakan kapasitas hingga 10GB untuk menyimpan fail, foto, audio, dan dokumen.

4. SpiderOakONE

Sumber gambar: Foto: adamtrevort.com

Memerlukan aplikasi penyimpanan awan yang lebih peribadi? SpiderOakONE akan memberikan penyelesaian untuk anda yang memerlukan penyimpanan awan dengan keselamatan tambahan. Data yang anda simpan secara lengkap akan dienkripsi dan hanya dapat dibuka dengan kata laluan yang anda gunakan.

5. Tresorit

Sumber gambar: Foto: themorningflight.com

Tresorit boleh menjadi aplikasi penyimpanan awan alternatif selain SpiderOakONE. Sebab Tresorit memberikan ciri keselamatan dan penyulitan data hampir sama. Walaupun untuk mengelakkan akses yang tidak diingini, Tresorit menerapkan pengesahan dua langkah pada aplikasinya.

6. Mega

Sumber gambar: Foto: cloudbuckit.com

Anda nampaknya bebas menggunakan Mega dalam menyimpan data. Kerana, Mega akan memberi anda kapasiti 50GB . Namun, anda perlu berhati-hati. Mega tidak menyediakan ciri tetapan semula kata laluan, jadi data anda akan hilang secara automatik jika anda terlupa kata laluan lelaki.

Aplikasi Produktiviti Mega Limited DOWNLOAD

7. IDrive

Sumber gambar: Foto: pcmag.com

IDrive menyediakan perkhidmatan di berbagai platform, mulai dari desktop, web, hingga aplikasi mudah alih. Bagi anda yang menggemari media sosial, IDrive menyediakan ciri sandaran untuk akaun Facebook dan Instagram dengan kapasiti sehingga 5GB.

Sekarang 7 aplikasi penyimpanan awan alternatif yang boleh anda gunakan selain Google Drive. Dengan pelbagai ciri, anda boleh memilih mengikut keperluan anda. Jangan lupa untuk berkongsi pengalaman anda di ruangan komen.

Tag Berkaitan:

produktiviti

Artikel Berkaitan