Adakah Anda Memerlukan Aplikasi Antivirus pada Telefon Pintar Android? Inilah jawapannya!

Android adalah salah satu sistem operasi yang paling popular di dunia. Sudah tentu masalah keselamatan dari serangan virus menjadi perhatian utama. Sekarang adakah anda memerlukan telefon pintar Android yang anda gunakan mempunyai aplikasi antivirus di dalamnya?

Berdasarkan data tersebut, Android bahkan telah menjadi sistem operasi popular yang hampir 80 persen digunakan pada telefon pintar milik pengguna Indonesia. Oleh itu, tidak menghairankan juga jika masalah keselamatan data sering menjadi masalah utama.

Ramai orang menganggap satu jalan keluar untuk masalah ini adalah memasang aplikasi antivirus . Adakah ini berguna sepenuhnya?

BACA JUGA
  • Cara membuat virus yang merosakkan komputer hanya dalam 1 minit!
  • 5 Virus Berbahaya / perisian hasad tersebar melalui WhatsApp
  • Hati-hati, 4 Virus Alien yang Mematikan di Bumi!

Perlukah Telefon Pintar Android Menggunakan Aplikasi Antivirus?

Pertanyaan ini mungkin ada untuk beberapa pengguna Android. Mungkin juga, pada kali pertama anda menggunakan telefon pintar Android, aplikasi pertama yang mesti dipasang adalah aplikasi antivirus , seperti Kaspersky, AVG, Norton dan sebagainya, bukan?

Sumber gambar: techviral.net

Sebenarnya penggunaan aplikasi antivirus pada Android tidak berfungsi sepenuhnya untuk menangkis virus . Atau boleh dikatakan tidak berguna sama sekali, mengapa?

Dilaporkan dari Quora, Siddharth Shankar seorang Jurutera Keselamatan Siber mendakwa bahawa Android adalah sistem operasi paling selamat, kerana ia mempunyai pangkalan Kernel Linux yang mempunyai modul khas yang disebut Security-Enhanced Linux (SELinux) .

Sumber gambar: addictivetips.com

Plus hampir semua aplikasi Android dikembangkan menggunakan bahasa pengaturcaraan JAVA yang paling selamat kerana ia berjalan dalam Mesin Maya JAVA (JVM) yang mengasingkan aplikasi yang berjalan menggunakan kaedah Sandboxing .

LIHAT ARTIKEL

Bukan Virus! Perisian Malware Android yang perlu diperhatikan

Shankar juga menjelaskan bahawa pengguna Android seharusnya lebih berhati-hati terhadap malware Android daripada virus. Ini kerana malware adalah aplikasi merosakkan yang dirancang untuk merosakkan peranti yang digunakan.

Sumber gambar: wccftech.com

Bermula dari mencuri data peribadi, kata laluan, nombor akaun atau lokasi pelacakan tanpa pengetahuan pengguna. Sekarang untuk mengetahui malware Android ini, ada beberapa langkah pencegahan yang dapat dilakukan, termasuk:

  • Jangan memasang aplikasi yang berada di luar perkhidmatan rasmi Google Play Store ,
  • Sentiasa perhatikan kebenaran yang diminta oleh aplikasi sebelum memasang pada telefon pintar,
  • Jangan mengakses laman web pornografi , dan
  • Jangan klik pada pautan yang mencurigakan , seperti promosi di WhatsApp atau melalui e-mel.

Sekarang itulah jawapan untuk soalan yang anda perlukan untuk memasang aplikasi antivirus pada telefon pintar Android. Bagi anda yang masih risau, anda boleh menggunakan aplikasi antivirus Android sebagai aplikasi sokongan telefon pintar untuk lelaki.

Semua kembali kepada pilihan anda ya!

Baca juga artikel mengenai Virus atau artikel menarik lain dari Satria Aji Purwoko .

Artikel Berkaitan