Hati-hati Buat Baper! 10 Cadangan Filem Romantik Terbaik Sepanjang Masa

Perlukan cadangan filem romantis terbaik? Jaka mempunyai senarai filem romantis terbaik sepanjang masa yang boleh membuat anda baper dan tersenyum sendiri.

Filem romantis sangat sesuai untuk ditonton di masa lapang anda sendiri atau bersendirian dengan pasangan anda.

Genre filem ini boleh menjadi ubat mujarab ketika anda penat atau bosan dengan aktiviti harian anda, ia juga sangat sesuai untuk mengurangkan tekanan kerana ia dapat membuat anda tersenyum sendiri dan bahkan menjadikannya baper ketika menontonnya.

Begitu banyak filem romantis yang dibuat hingga kini. Agar tidak menipu, Jaka telah memilih filem romantik terbaik Hollywood, Korea dan Indonesia buat masa ini, geng.

 • Kesalahan di Bintang Kita (2014)
 • Gadis Sassy Saya (2001)
 • 7 Filem Romantik Terbaik Sepanjang Masa

  Filem romantis terbaik dalam senarai ini adalah Jaka, berdasarkan penilaian dan popularitinya pada masa ini. Beberapa filem diklasifikasikan sebagai filem klasik dan beberapa filem baru dikeluarkan tahun lalu.

  Kisah dalam filem ini juga sangat berbeza. Anda boleh menonton dari nombor 1 hingga yang terakhir dan tidak bosan kerana tema yang dibangkitkan dalam setiap filem juga berbeza.

  Apakah filem romantik terbaik sepanjang masa yang patut anda tonton sekarang? Berikutan maklumat lengkap.

  1. Buku Catatan (2004)

  Notebook boleh dianggap sebagai salah satu filem romantis barat terbaik sepanjang masa berkat kisah dan lakonan para pemain yang sangat keren.

  Filem ini mengisahkan dua orang dengan latar belakang yang sangat berbeza yang jatuh cinta dan cinta mereka disekat oleh ibu bapa dan keadaan.

  Pada pandangan pertama, kisah ini terdengar sangat utama, tetapi filem ini dapat melaksanakan ceritanya dengan baik sehingga penonton tidak akan bosan dari awal hingga akhir filem ini .

  TajukBuku nota
  Menayangkan 25 Jun 2004
  Jangka masa 2 jam 3 minit
  Pengeluaran Gran Via
  Pengarah Nick Cassavetes
  Pelakon Ryan Gosling, Rachel McAdams, James Garner, et al
  Genre Drama, Romantik
  Penarafan 53% (RottenTomatoes.com)


  7.8 / 10 (IMDb.com)

  2. Kesalahan di Bintang Kita (2014)

  Salah satu filem romantis Hollywood yang terbaik ini mengambil tema yang sedikit berbeza daripada filem Hollywood romantik yang lain.

  The Fault in Our Stars menceritakan kisah seorang wanita muda, Hazel, penghidap barah kronik yang bertemu dan jatuh cinta dengan seorang pesakit barah remaja lain, Gus, yang bebas dari penyakit ini.

  Mereka melancong untuk menemui pengarang buku kegemaran mereka dengan segala keterbatasan.

  Filem ini membawa penonton meneroka perjuangan Hazel dalam berusaha berani jatuh cinta dengan semua batasannya.

  TajukKesalahan di Bintang Kita
  Menayangkan 6 Jun 2014
  Jangka masa 2 jam 6 minit
  Pengeluaran Gambar Fox 2000
  Pengarah Josh Boone
  Pelakon Shailene Woodley, Ansel Elgort, Nat Wolff, et al
  Genre Drama, Romantik
  Penarafan 81% (RottenTomatoes.com)


  7.7 / 10 (IMDb.com)

  3. Gadis Sassy Saya (2001)

  Filem Korea komedi romantik terbaik ini mesti anda tonton sekiranya anda tidak pernah menontonnya sebelum ini . Gadis Sassy saya akan membuat anda ketawa dan baper dari awal hingga akhir.

  Filem romantis Korea yang terbaik untuk filem ini mengisahkan seorang lelaki, Kyun-Woo, yang bertemu dengan seorang wanita cantik yang misteri dan pelik . Wanita ini terus menghampirinya dan selalu membawa masalah.

  Hubungan antara mereka kemudian menjadi semakin erat dan Kyun-Woo mula jatuh cinta dengan wanita misteri ini, dan sesuatu yang tidak dijangka berlaku.

  Agar tidak menjadi spoiler, lebih baik anda menonton filem romantis Korea ini dengan segera.

  TajukGadis Sassy saya
  Menayangkan 27 Julai 2001
  Jangka masa 2 jam 3 minit
  Pengeluaran Komunikasi ShinCine & Gambar IM
  Pengarah Jae-young Kwak
  Pelakon Tae-Hyun Cha, Ji-Hyun Jun, In-mun Kim, et al
  Genre Komedi, Drama, Romantik
  Penarafan 93% (Skor Penonton, RottenTomatoes.com)


  8/10 (IMDb.com)

  Cadangan Filem Romantik Terbaik yang lain ...

  4. Tidak sempurna: Kerjaya, Cinta & Timbangan (2019)

  Filem romantis Indonesia terbaik yang satu ini digolongkan sebagai filem baru, tetapi kisah unik dan aksi menarik para pelakon berjaya menjadikan filem ini menjadi barisan filem romantis.

  Filem ini mengisahkan seorang wanita gemuk dan berkulit gelap yang merasakan hidupnya tidak bermakna sehingga dia bertemu dengan lelaki yang menyukainya kerana siapa dia.

  Tema yang dibangkitkan dalam filem ini sangat berkaitan dengan keadaan semasa di mana fizikal sering menjadi ukuran seseorang yang disayangi atau tidak.

  TajukTidak sempurna: Kerjaya, Cinta & Timbangan
  Menayangkan 19 Disember 2019
  Jangka masa 1 jam 53 minit
  Pengeluaran Komunikasi ShinCine & Gambar IM
  Pengarah Ernest Prakasa
  Pelakon Jessica Mila, Reza Rahadian, Yasmin Napper, et al
  Genre Komedi, Drama, Romantik, Keluarga
  Penarafan 8.1 / 10 (IMDb.com)

  5. La La Land (2016)

  Ini adalah filem romantis terbaik dengan tema cinta dan impian . Dalam filem Hollywood ini penonton dibawa untuk merasakan perjuangan Sebastian dan Mia untuk mencapai cinta dan impian mereka.

  Selain kisah yang dikemas dengan sangat baik, La La Land juga dipenuhi dengan pelbagai lagu cinta yang tidak dapat dilupakan.

  Dalam filem ini penonton akan selalu dilayan dengan perkara menarik dari awal hingga akhir filem ini . Filem ini mempunyai sentuhan plot yang baik dan penamatnya adalah salah satu pengakhiran yang paling berkesan dalam filem romantis.

  TajukTanah La La
  Menayangkan 25 Disember 2016
  Jangka masa 2 jam 8 minit
  Pengeluaran Summit Entertainment, Marc Platt Productoins, et al
  Pengarah Damien Chazelle
  Pelakon Ryan Gosling, Emma Stone, Rosemarie DeWitt, et al
  Genre Komedi, Drama, Muzikal, Romantik
  Penarafan 91% (RottenTomatoes.com)


  8/10 (IMDb.com)

  6. Suatu Masa untuk Diingati (2004)

  Satu saat untuk Ingat boleh dianggap sebagai salah satu filem Korea romantis terbaik sepanjang masa, dan filem ini boleh menjadi penghilang tekanan pada hujung minggu untuk anda.

  Filem ini mengisahkan kisah cinta Ceol-su dan Su-jin yang dipenuhi dengan intrik dan perjuangan. Pada mulanya mereka harus berjuang untuk mendapatkan restu orang tua dan setelah diberkati Su-jin menderita Alzheimer .

  Dalam filem ini anda akan melihat bagaimana keikhlasan cinta kedua orang ini diuji dengan segala rintangan yang mereka dapat seiring berjalannya waktu.

  TajukMomen untuk Diingati
  Menayangkan 5 November 2004
  Jangka masa 1 jam 57 minit
  Pengeluaran Hiburan CJ
  Pengarah John H. Lee
  Pelakon Woo-sung Jung, Ye-jin Son, Jong-hak Baek, et al
  Genre Drama, Romantik
  Penarafan 92% (Skor Penonton, RottenTomatoes.com)


  8.2 / 10 (IMDb.com)

  7. Titanic (1997)

  Mungkin ia tidak memerlukan banyak penjelasan mengapa Titanic berada dalam senarai filem romantik terbaik sepanjang masa.

  Filem Hollywood ini, yang berlangsung dalam salah satu peristiwa yang paling tidak dapat dilupakan dalam sejarah, dikemas dengan baik dari segi cerita dan pengembangan watak.

  Visual dalam filem ini juga dibuat dengan sangat baik dan dapat menggambarkan peristiwa mengerikan ketika kapal terbesar di dunia merempuh sekeping ais dan akhirnya tenggelam.

  TajukTitanic
  Menayangkan 19 Disember 1997
  Jangka masa 3 jam 14 minit
  Pengeluaran Gambar Paramount, Fox Century ke-20
  Pengarah James Cameron
  Pelakon Leonardo DiCaprio, Kate Winslet, Billy Zane et al
  Genre Drama, Romantik
  Penarafan 89% (Skor Penonton, RottenTomatoes.com)


  7.8 / 10 (IMDb.com)

  8. Cahaya Matahari Abadi Tanpa Minda (2004)

  Apa yang berlaku jika ada alat yang dapat menghapus kenangan cinta yang menyakitkan yang pernah kita rasakan? Pasti ramai orang bertengkar menggunakan alat yang satu ini.

  Ini juga dilakukan oleh Joel Barish (Jim Carrey) dan Clementine Kruczynski (Kate Winslet), kedua-duanya berusaha menghapus kenangan manis yang pernah mereka rasakan.

  Dalam salah satu filem romantis terbaik, anda akan dijemput untuk meneroka bawah sedar kedua-dua orang ini dan bagaimana hubungannya antara satu sama lain.

  Adakah mereka akan berjaya menghilangkan kisah cinta yang telah ada? Mari kita menonton filem romantis dengan tema filem sci-fi.

  TajukCahaya Matahari Abadi Tanpa Minda
  Menayangkan 19 Mac 2004
  Jangka masa 1 jam 48 minit
  Pengeluaran Kandungan Tanpa Nama & Inilah
  Pengarah Michel Gondry
  Pelakon Jim Carrey, Kate Winslet, Tom Wilkinson, et al
  Genre Drama, Romantik, Sci-Fi
  Penarafan 94% (Skor Penonton, RottenTomatoes.com)


  8.3 / 10 (IMDb.com)

  9. Sebelum Matahari Terbit (1995)

  Dua orang asing yang kedua-duanya merasakan kehidupan mereka sangat membosankan, cuba membuat momen yang tidak dapat dilupakan dalam hidup mereka dengan cara yang cukup gila.

  Jesse (Ethean Hawke) dan Celine (Julie Delpy) memutuskan untuk bermalam bersama di Vienna, walaupun mereka berdua baru bertemu dan berbual sebentar di dalam bas.

  Dalam filem romantik terbaik ini, mereka berdua menjelajah kota Vienna sambil menyatakan beban hidup mereka antara satu sama lain dan merasa semakin dekat seiring dengan berjalannya waktu.

  Filem pertama dari trilogi Before akan membuat anda merasa baper kerana tema yang disampaikan sangat dekat dengan kehidupan moden hari ini.

  TajukSebelum Matahari Terbit
  Menayangkan 27 Januari 1995
  Jangka masa 1 jam 41 minit
  Pengeluaran Hiburan Castle Rock
  Pengarah Richard Linklater
  Pelakon Ethan Hawke, Julie Delpy, Andrea Eckert, et al
  Genre Drama, Romantik
  Penarafan 93% (Skor Penonton, RottenTomatoes.com)


  8.1 / 10 (IMDb.com)

  10. Buku Main Lining Perak (2012)

  Cadangan filem romantis terbaik dari Jaka yang boleh anda nikmati adalah Silver Lininng Playbook. Salah satu filem percintaan terbaik mengambil tema cinta yang unik dan berbeza .

  Silver Lining Playbook menceritakan kisah Pat (Bradley Cooper), seorang lelaki yang berusaha mengatur hidupnya seperti dulu lagi setelah hampir kehilangan segalanya .

  Pat kemudian berjumpa dengan Tiffany (Jennifer Lawrence), seorang wanita yang mengalami kemurungan akibat kematian suaminya.

  Pertemuan dua individu dengan masalah kehidupan yang berbeza menghasilkan dinamik yang unik dan menarik bagi orang di sekeliling mereka, dan terutama bagi mereka berdua.

  TajukBuku Main Lapisan Perak
  Menayangkan 25 Disember 2012
  Jangka masa 2 jam 2 minit
  Pengeluaran Syarikat Weinstein
  Pengarah David O. Russell
  Pelakon Bradley Cooper, Jennifer Lawrence, Robert De Niro, et al
  Genre Komedi, Drama, Romantik
  Penarafan 86% (Skor Penonton, RottenTomatoes.com)


  7.7 / 10 (IMDb.com)

  Inilah 10 filem romantik terbaik yang boleh anda tonton sebagai rakan untuk bersantai pada hujung minggu atau menonton bahan langsung.

  Filem dalam senarai ini sengaja dicampur dari Hollywood, Korea, dan Indonesia sehingga dapat menjadi alternatif jika anda tidak menyukai salah satu daripadanya.

  Semoga filem dalam senarai ini sesuai dengan selera anda dan kadang kala dapat dihiburkan sambil menonton filem romantik terbaik ini.

  Baca juga artikel mengenai filem atau artikel menarik lain dari Restu Wibowo .

  Artikel Berkaitan