10 Webtoon Terbaik yang mesti anda baca pada tahun 2017

Hasilnya adalah bahawa webtoon mempunyai cerita yang kadang-kadang melebihi kualiti anime dan manga popular, dan mempunyai kualiti gambar yang baik.

Webtoon pada mulanya adalah komik yang direka untuk dibaca dengan mudah di telefon bimbit. Webtoon dengan cepat dikembangkan untuk memasukkan unsur manhwa (manga Korea).

Hasilnya adalah bahawa webtoon mempunyai cerita yang kadang-kadang melebihi kualiti anime dan manga popular, dan mempunyai kualiti gambar yang baik. Bagi anda yang belum pernah membaca webtoon, berikut adalah beberapa tajuk yang pasti membuatkan anda tidak dapat berhenti membacanya.

BACA JUGA
  • Pemain mesti Tahu! Berikut adalah 5 Penentu Menang di DotA 2
  • 5 Hero Carry Terbaik Dan Paling Mematikan Di DotA 2
  • 7 Hero DotA 2 Yang Paling Susah Dibunuh, Mana Jagoanmu?

10 Webtoon Terbaik yang Wajib Kalian Baca di Tahun 2017

10. DICE

Genre : Fantasy

Author : Hunsyeok Yun

Komik webtoon Fantasy ini menceritakan tentang seoarang remaja bernama Dong Tae yang sangat benci dengan kehidupnya. Dia sering di-bully oleh teman sekolahnya dan dijadikan pesuruh karena tubuhnya yang kecil, wajahnya kurang tampan, dan dia pun tidak pintar.

Sangat berbeda dengan teman sebangkunya Taebin yang tampan dan pintar sehingga dia populer di sekolah walaupun dia murid baru. Suatu saat Taebin menawarkan Dong Tae sebuah permainan dadu yang bakal mengubah hidupnya, penasaran kan apa yang bakal terjadi dengan Dong Tae?

9. The Gamer

Genre : Fantasy

Author : Sang-A

Komik webtoon yang berhubungan dengan game ini menceritakan tentang seorang remaja yang mempunyai kekuatan aneh yaitu kekuatan seperti karakter di dalam game. Dia bisa melihat tanda di atas kepala setiap orang. Bahkan dia bisa melihat statusnya dan juga bisa meningkatkanya. Terkadang ia mendapatkan sebuah quest dalam kehidupannya layaknya sebuah game, namun quest tersebut berisi kegiatan di dunia nyata.

Pokoknya dia benar-bener hidup layaknya karakter game namun di dunia nyata. Dia hidup seperti bermain game. Dia bingung dengan kekuatannya hingga suatu saat, ia tiba-tiba dia masuk ke ruang virtual yang ada di dunia nyata. Mulai dari situlah dia mengerti tentang kekuatannya.

Apa yang berlaku kepadanya? Apa yang akan dilakukan dengan kekuatan Gamer? Sila baca kerana ia dijamin sangat menarik, terutama untuk pemain.

8. SMAS'D

Genre: Potongan hidup

Pengarang: Oja Aritonang

Mengisahkan seorang kanak-kanak sekolah rendah yang selalu bertemu anak-anak sekolah menengah di perhentian bas setiap hari. Dari tidak tahu menjadi dekat. Apakah kisah keintiman mereka seterusnya?

7. Tiada siapa

Genre: Fantasi

Pengarang: Jeho Son / Kwangsu Lee

Komik ini mengisahkan tentang seorang vampir yang mempunyai kekuatan yang sangat kuat tetapi dia tidak mengganggu manusia, sebaliknya melindunginya.

6. Bilik Kajian ke-304

Genre: Drama

Pengarang: Felicia Huang

Mengisahkan seorang pelajar malas tetapi hoki bernama Desyca. Dia menjalani karantina fizik pra-OSN dengan budak lelaki tampan di bilik 304. Bagaimana ceritanya? Mari membaca ..

5. Terlambat dalam Cinta

Genre: Romantik

Pengarang: xzbonbon

Barney adalah pelajar paling popular di kampus. Dia selalu mendengar semua curhat wanita, termasuk Elvira. Namun, Elvira tidak lama. Apa yang harus dilakukan Barney sebelum terlambat?

4. Hana Haru

Genre: Romantik

Pengarang: Seokwoo

Mengisahkan seorang gadis remaja yang menjaga manusia serigala. Manusia serigala (Haru) menyukai majikannya (Hana). Apa kisah mereka seterusnya?

3. Pasangan Gaje

Genre: Romantik

Pengarang: Annisa Nisfihani

Menceritakan kesinambungan siri webtoon perkahwinan My-pre . Dalam kisah ini, dikatakan bahawa Mas dan Adek sudah berkahwin. Siapa kata perkahwinan itu mudah?

2. Tahilalats

Genre: Komedi

Pengarang: Nurfadli Murshid

Jangan terkejut ketika pertama kali membaca webtoon buatan Indonesia ini, kerana anda akan keliru dengan tujuan ceritanya. Ya, webtoon genre komedi ini memang membawa konsep komedi luar biasa pintar dalam setiap siri. Akibatnya anda perlu berfikir sejenak untuk menangkap apa yang dimaksudkan. Tetapi jika anda sudah faham, tawa yang longgar dan kutukan kasar secara automatik akan dikeluarkan dari mulut anda.

1. Marmalade Oren

Genre: Romantik

Pengarang: Seokwoo

Komik ini boleh dikatakan ketinggalan zaman (2015), tetapi masih ada banyak pembaca setia yang membaca komik ini berulang-ulang hingga 2017, jadi saya rasa komik ini adalah komik terbaik yang mesti dibaca. Ramai orang sudah mengetahui tentang webtoon ini kerana sudah membuat versi permainan di negara asalnya, Korea Selatan.

Baek Mari adalah vampire yang juga pelajar sekolah menengah. Dia cuba menjadi seorang yang dingin dan anti-sosial kerana dia tidak mahu ada yang tahu bahawa dia adalah vampir. Tetapi entah bagaimana, dia tergila-gila dengan pelajar paling popular di sekolahnya, Jaemin. Apakah kisah cinta mereka yang seterusnya?

Aplikasi Hiburan NAVER Corp. MUAT TURUN

Itulah 10 webtoon terbaik yang mesti anda baca . Maaf sekiranya ada yang salah cakap.

Artikel Berkaitan