Berikut adalah 7 fungsi Bluetooth yang anda HARUS tidak diketahui

Anda mesti biasa dengan peranti Bluetooth ini, betul, tetapi adakah anda tahu apa fungsi Bluetooth?

Bluetooth adalah perkakasan yang disertakan dalam beberapa peranti elektronik seperti komputer riba, telefon pintar, pencetak, kamera digital dan juga projektor. Anda mesti biasa dengan peranti Bluetooth ini, betul, tetapi adakah anda tahu apa fungsi Bluetooth?

Perkakasan ini merupakan teknologi pengganti dari generasi sebelumnya, iaitu Infrared . Sehingga kini teknologi Bluetooth telah mencapai versi 4 . Umumnya, peranti yang menggunakan Bluetooth buat masa ini hanya menggunakan versi ke-3, jadi versi 4 masih jarang dijumpai pada peranti di pasaran. Teknologi Bluetooth ini pertama kali dibuat oleh Ericsson pada tahun 1994 . Bluetooth mampu membuat Rangkaian Kawasan Peribadi (PAN) yang meliputi kawasan sekitar jarak dekat.

BACA JUGA
  • Ini adalah Alat dengar Bluetooth Terkecil di Dunia
  • 12 Petua Penting Untuk Mencegah Android Anda Diretas Melalui WiFi dan Bluetooth
  • 4 Cara Segera untuk Menangani Bluetooth Pecah pada Telefon Android

Oleh kerana fungsi Bluetooth secara umum (Transfer File) sudah anda ketahui, jadi saya tidak memasukkan fungsi tersebut lagi. Berikut adalah fungsi Bluetooth yang belum anda ketahui:

Fungsi Bluetooth yang Masih Tidak Anda Ketahui

1. Untuk Fail Cetak

Mencetak atau mencetak adalah rutin yang hampir semua orang lakukan untuk menyelesaikan tugas. Mencetak dengan menyambungkan kabel ke komputer riba anda akan menjadi sangat menyusahkan terutamanya jika kabel pencetaknya pendek. Bagi anda yang tidak mahu bersusah payah mencetak dengan memasang kabel, anda boleh beralih menggunakan pencetak yang menyokong Bluetooth. Anda boleh mencari sendiri mengenai pencetak yang sudah menyokong Bluetooth.

2. Untuk Menukar Fail dengan Kamera Digital dan Handycam

Sekarang anda tidak perlu risau lagi jika kamera digital atau camcorder anda penuh dengan memori kerana sekarang banyak kamera digital atau camcorder tersedia yang menyokong Bluetooth.

3. Untuk Mendengar Muzik Tanpa Wayar

Dengan bantuan teknologi Bluetooth, kini anda dapat mendengarkan muzik kegemaran anda tanpa perlu memasang palam kabel. Untuk kategori ini, terdapat dua peranti audio yang sudah menyokong teknologi Bluetooth hari ini, iaitu Headset dan Speaker . Sekiranya anda ingin menyesuaikan muzik dengan kuat dan kuat tanpa masalah kabel, anda boleh beralih menggunakan pembesar suara yang menyokong teknologi Bluetooth kerana sudah ada banyak produk pembesar suara Bluetooth di pasaran. Sebaliknya, jika anda ingin memainkan muzik dengan suara yang tenang tanpa mengganggu orang lain, anda boleh beralih menggunakan alat dengar Bluetooth.

4. Untuk berhubung dengan Tetikus dan Papan Kekunci

Adakah tetikus anda mempunyai kabel yang sangat panjang dan sangat menjengkelkan? Kini anda boleh menggunakan tetikus tanpa perlu lagi memasang kabel. Telah terdapat banyak produk tetikus dan papan kekunci di pasar dengan harga yang berbeza-beza, sekarang Anda dapat beralih menggunakan tetikus atau papan kekunci tanpa perlu memasang kabel lagi. Untuk papan kekunci, selain anda boleh menyambungkannya dengan komputer riba, anda juga boleh menyambungkannya dengan telefon pintar anda.

5. Untuk Bermain Permainan dengan Gamepad

Gamepad adalah peralatan yang digunakan sebagai antara muka antara pengguna permainan komputer untuk memudahkan permainan. Gamepad yang ideal tidak boleh menggunakan kabel kerana mengurangkan kelenturan pergerakan dan penggunaan. Salah satu penyelesaian untuk meningkatkan fleksibiliti pengguna gamepad adalah menggunakan Bluetooth sebagai penyambung media ke komputer tanpa menggunakan kabel. Kini anda boleh bermain permainan tanpa perlu dekat dengan monitor lagi.

6. Untuk Berhubungan dengan Projektor

Bagi anda yang menyukai persembahan, anda boleh menggunakan projektor dengan jarak yang lebih jauh dengan projektor yang menyokong teknologi Bluetooth berbanding projektor dengan sambungan kabel. Tidak lagi menjadi masalah jika anda ingin membentangkan dengan peranti yang disambungkan ke projektor.

BONUS

FUNGSI Yang ini saya rasa cukup KHAS kerana fungsi ini sebenarnya boleh digunakan oleh semua penggguna telefon pintar. Fungsi ini adalah:

7. Kongsi Sambungan Internet atau Penambatan dengan Bluetooth

Tethering adalah berkongsi sambungan internet ke peranti lain, di mana peranti yang melakukan Tethering mesti mempunyai akses dan disambungkan ke internet. Ringkasnya fungsi ini dapat berkongsi sambungan internet dengan pengguna telefon pintar lain dengan syarat pengguna lain mesti disambungkan ke telefon pintar yang berfungsi sebagai pusat.

Untuk menggunakannya dan mencubanya, anda mesti menyediakan telefon pintar yang mempunyai sambungan internet dan membuka tetapan ** Tethering dan Portable Hotspot ** dan periksa Bluetooth Tethering seperti gambar di bawah. Seterusnya anda menyediakan telefon pintar lain yang tidak mempunyai sambungan internet dan anda melakukan perkara yang sama dengan telefon pintar pertama.

Itu adalah beberapa fungsi Bluetooth yang belum anda ketahui. Sekiranya ada pertanyaan, sila hantarkan di ruangan komen di bawah. Semoga bermanfaat

Artikel Berkaitan